Сценарій виховного заходу "1 квітня - День птахів"

Про матеріал
: Виховний захід виховує дбайливе ставлення до природи, навколишнього середовища, розширює знання дітей про птахів, їх значення у житті людини, природи; розвиває спостережливість, інтерес до навколишнього світу.
Перегляд файлу

 

https://1.bp.blogspot.com/-RnLgVkavXio/XoT4cSx1_oI/AAAAAAAABcc/Da_JgxJHspIjWWxMn1E4KE_m1g1VdxPOwCLcBGAsYHQ/s1600/1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготувала  Терно Людмила Миколаївна

учитель основ здоров’я  ЛебединськогоЗЗСО №1

 

 

 

 


Птахи приносять на крилах весну

Мета: виховувати  дбайливе ставлення до природи, навколишнього середовища, розширювати знання про птахів, їх значення у житті людини, природи; розвивати спостережливість, інтерес до навколишнього світу.
(Звучить мелодія «Звуки весни»)
Стояла я і слухала весну,
Весна мені багато говорила
Співала пісню дзвінку, голосну,
То знов таємно – тихо шепотіла.
Вона мені співала про любов,

 про молодість і радощі й надії.
Весна мені переспівала знов
Те, що давно мені співали мрії.

Ведучий 1. Доброго дня усім, хто зібрався у цьому залі. Теплих посмішок вам, чудового настрою, бо в нас сьогодні весняне свято – день зустрічі птахів.
 

Дитина 1: Це куди подівся сніг
З гірки біля дому,
Він струмочками побіг
Не догнать нікому.
Дитина 2:  З ним втекла сама зима
по одній дорозі,
гляньте льоду вже нема
і нема морозів.
Дитина 3:  Там струмок веде свою,
пісеньку в долині,
скоро проліски в гаю
розцвітуться сині.
Дитина 4: Бач, трава зазеленіла
чуєш, річка зашуміла,
пісня лине над полями,
небо кличе журавлями.
Дитина 5: По всіх усюдах пісня лине,
усе пробуджує від сну,
і всі комашки, всі рослини,
чекають чарівну весну

. Пісня Н.Май «Це - весна»
Ведуча 2. Вітаємо усіх, кому вже набридла ця холодна зима.


Ведучий 1. 1 квітня – Міжнародний день птахів. Починаючи з 1923 року це свято стало уже традиційним і святкується у всіх школах України. Щорічно певний вид птахів оголошується птахом року.

Ведуча 2. Пташки – наші найменші друзі і невідємна часточка природи. Вони прикрашають діброви і сади, тішать нас своїм чарівним співом. Їх весела дзвінка пісня , яскраве забарвлення оживляють природу і звеселяють наші серця, додають нам бадьорості і радості.

Ведучий 1. Ми любимо наших пернатих друзів. Вони дорогі нам як незамінні помічники в боротьбі за врожай, вірні союзники в знищенні шкідників. Вже зовсім скоро пташки на своїх тендітних крильцях принесуть нам весну.

Вірш про птахів
Вже зовсім скоро пташки прилетять 
З далеких країн до рідного дому
Жене їх туга крізь гори і доли
У край коханий до Українських хат.

І хоч голівки втомлені клонять
Крильми живіше міряють шлях
Скоро їм рідне всміхнеться осоння
Село родиме і рідний дах

Де низька стріха до землі припала
Старе гніздечко жде від зими, 
Про нього птичка дрібна скучала
Про нього снились найкращі сни.

 Ведуча 2. Прилетіли гості
Сіли на помості,
Без сокири і лопати
Поробили собі хати.
Здогадались дітлахи? Ну звичайно це птахи.

Весна цього року щось забарилася, але з кожним днем птахів стає все більше. 
Вже давно весело хазяйнують шпаки, діловито постукує дятел, старанно оглядають свої старі гнізда граки, радісно щебечуть синички і горобчики.

Ведучий 1. Сьогодні ми з вами будемо вітати наших пернатих друзів. А хто найкраще знає пташок дізнаємось із цієї вікторини.(Презентація).
1. Першим я приніс весну пробудив усе від сну.
Заспіваю під вікном, бо зовуть мене…. ( шпаком).
2. Сірі лапки, чорна шапка, фартушок жовтенький
  Голосок тоненький. Ця пташка невеличка називається…. ( синичка)
3. Цвірінькає, стрибає, чирячка шукає
хто відгадає – той молодець, пташка сіренька зветься…..( горобець)
4. Дзьоб міцний і гострий маю, шкідників я добуваю
вірно людям я служу, їм дерева сторожу ( дятел)
5. У ночі гуляє, у день спочиває, має круглі очі, бачить серед ночі ( сова)
6. Хто гнізда свого не має а яйця іншим підкидає ( зозуля)
7. Чути в лісі стрекеке- всі новини знає, бо вертлява, як той біс-весело стрибає(сорока)
8. По болоті ходить скрізь,довгі ноги,гострий ніс
Поїсти він полюбляє,усім жабам рахунок знає (лелека)

ПЕРЕГЛЯД ВІДЕО «Весна»

Виходять учасники екологічної агітбригади

Учасник 1.  Сила людини – у її корінні, у знанні та збереженні своїх оберегів: традицій, звичаїв своїх предків. Давайте полинемо в наше далеке минуле, дізнаємося, як жилося – булося навесні нашим пращурам, почерпнемо знань у криниці народної мудрості..

Учасник  2. У наших предків новий рік починався навесні, з прильотом птахів, коли пробуджувалася й оновлювалася природа, оживала матінка Земля.
Учасник 3. Наші предки вважали, що весну приносять на своїх крилах птахи. Не можна уявити собі ліс, парк або сад тихим, беззвучним, німим. Не може бути поля без птахів, весни без пісні жайворонка, співу синиці, цвірінькання горобців.

Учасники стають в коло,

після розповіді наступний учасник підходить до мікрофона

Учасник 1.  Першим вісником весни є шпак. У березні – квітні вже можна почути виразну, бадьору пісню птаха. Шпак – один із найвідоміших і найпопулярніших співочих птахів. У неволі шпак, як звикне, здатен вивчити безліч різних звуків, мелодій та голосів. Прилетівши з вирію шпаки охоче заселяють шпаківні, приготовлені для них людьми, або займають у лісі дупла, видовбані дятлами. В степу селяться в норах, в горах – в щілинах скель. Шпак – дуже корисний птах. Дбаючи про їжу для себе і своїх шпаченят, він знищує велику кількість гусені, метеликів, жуків, слимаків, саранчі, хрущів.

- Послухайте, як же співають шпаки.

Учасник 2.  Майже разом зі шпаками повертаються в рідні краї жайворонки.

Жайворонок – це символ єдності Землі й Неба; він - співець хліборобського поля і небесної блакиті, бо своїм співом возвеличує хліборобську ниву до небес, а небесну блакить опускає до хліборобського лану. Він – чиста «Божа птаха», яка приносить весну на поле, бо першим з польових птахів повертається з вирію. Поле, над яким співає жайворонок, в належний час обігріється теплим Сонцем і зроситься благодатними дощами. Вважається, що з прильотом жайворонка треба розпочинати оранку і сівбу.

Жайворонок – одна з небагатьох пташок, яка співає в польоті.

- Послухайте спів жайворонка. 

Учасник 3. Соловей – це свята і вільна Божа пташка, співець добра і кохання, символ весни і волі, високого натхнення і неперевершеного таланту. Виконати свою роботу так, як виконує свою соловейко, не здатен жоден інший птах: соловейко — найдосконаліший співочий талант пташиного світу. Навіть люди рівняються на нього, тому і кажуть про талановитого співака: «Співає, як соловейко!». Його спів настільки високий і чистий, що людина, слухаючи соловейка, підноситься духом, очищується душевно і втішається чуттями. Він - передвісник справжньої весни в лісах та гаях.

- Давайте послухаємо чудовий спів солов’я.

Учасник 4.  Зозуля – це символ суму і вдівства, весни і, водночас, нещастя, туги за минулим і страждань нерозважливої матері. Вона має віщий дар – «кукує» людині літа, щасливе або нещасливе заміжжя. «Кує» зозуля тільки навесні - від Благовіщення до Івана Купала, а як виб'ється – ячмінний колос, перестає... Вона першою вилітає у вирій і останньою звідти повертається, а це означає, що ключі від цього райського острова – у неї.

- Послухайте, як «кує» зозуля.

Учасник 5. ЛЕЛЕКА - символ любові до батька-матері, котрі благословили тебе на світ, а тому це - й символ сімейного благополуччя, любові до рідної землі, Батьківщини. Щасливий той двір, де є гніздо лелеки, бо він - птаха священна, за розорення його гнізда - кара вогнем. А ще лелека приносить до оселі немовлят...  І щасливе те село, яке має хоча б одне лелече гніздо – його обходитимуть стороною чорні хмари та злі буреломи. Святий обов'язок лелеки - знищувати різних гадів, себто гадюк, жаб. Своїм прильотом в рідні краї провіщає весну...

- Послухайте, клекіт лелек

Учасник 6. Остання пташка про, яку ми сьогодні поговоримо – це ластівка. Повертаючись з вирію, вона приносить всім кохання. Ластівка – це символ весни і відродження, добра і щастя. Вона – Божа пташка, а тому, вбити її – великий гріх. Благословенний той дім, на якому поселиться ластівчина сім'я... Повертаючись з вирію, ластівка приносить кохання людям і парування худобі. Її не можна брати в руки, бо на обличчі з'явиться ластовиння. Якщо ластівки залишають місцину чи окрему оселю, де вони перебували, то людям слід остерігатись великої біди, наприклад, мору, або руйнівного стихійного лиха. Вважається, що з ластівкою, яка несподівано влітає в хату, прилітає і душа покійного родича. Тому-то з ластівками завжди і всюди треба бути максимально обережним і вдячним за їх присутність.

- Для вас спів ластівки сільської. 

Учасники переходять у лінію

  • Не кричи, не галасуй у лісі, коли гніздуються птахи.
  • Не чіпай руками пташине гніздо, бо пташка може його залишити.
  • Не вбивай пташок, не лякай їх задля розваги.
  • Навесні приготуй для пташок будиночки.
  • Милуйся красою і співом пташки, спостерігаючи за ними в природі.
  • Пам’ятай – справжній господар природу береже, захищає і охороняє.

Ведуча 2: По мобільному зв’язку вже протягом місяця ми отримуємо відомості з-за кордону. Перша СМС до нас надійшла з півдні Франції та Англії.У рідні краї повертаються граки і шпаки. Там, у далеких країнах, вони турбувались лише про їжу, адже гнізд на чужині вони ніколи не будують.

Ведучий 1: А ось ця СМС прийшла із далекого Єгипту. До нас повертаються жайворонки. Цих благовісників весни особливо шанують в Україні. Про них складено найбільше пісень, а також веснянок і гаївок.
« Чом ти, жайворонку рано з вирію прилетів
Ще ж по гіроньках сніги лежать, а по долинах криженьки стоять…
А я тії криженьки крильцями розжену
А я тії сніженьки ніжками потопчу.

Ведуча 2: На черзі СМС від лелек. Вони вже в дорозі, і будуть на Україні у квітні. Зимували лелеки у Південній Африці. Дістались туди лише в грудні, та вже через місяць зібрались назад до рідної домівки. Цікаво, що лелеки летять до вирію довго, а повертаються на Батьківщину удвічі швидше. Ніхто з птахів не сумує так за рідним краєм, як лелеки.

Ведучий 1: А ось тільки що прийшло нове повідомлення із Африки. «Чекайте, незабаром повернусь. Буду у травні. Соловей.». Що ж, ми дуже тебе чекаємо, соловейку. Бо неможливо уявити собі ліс, наш парк, сад , без пісні солов»я.

Ведуча 2 Нам потрібно розшифрувати  зачаровані чаклункою зимою назви птахів ( шпак,жайворонок,чапля,журавель,іволга,стриж,мухоловка,корольок)

Молодці! Ви справились із завданням! Тепер птахи можуть повертатись до   рідного краю!

Звучить запис « Спів птахів»

Ведучий 1.З давніх –давен люди вважали ,що птахи своїми крильцями проганяють люту зиму.Тому господині на свято Сорока Святих (22 березня) випікали печиво у формі пташечок –«жайворонків».Пекли 40 «жайворонків».За легендою Жайворонок народився із сонячного жару.Він прокидається із сонечком і своїм срібним голоском сповіщає ,що весна прийшла,у поле вийти пора.Пора сіяти,орати,щоб восени  врожай збрати .

Ведуча 2 А зараз Бюро довідкове розповість нам щось цікаве про птахів.

ЦІКАВЕ ПРО ПТАХІВ
- Якби людина мала пташиний апетит, то за день з»їдала б стільки, скільки їсть за місяць
- Полюючи за комахами, стриж за день пролітає 1000 кілометрів.
- Із 100 грамів пуху морського птаха гаги можна пошити шубу.
- Дивно,але у горобця в два рази більше шийних хребців ніж у жирафа.
- Швидкість польоту сокола під час полювання становить 360 кілометрів.
- Ластівка за літо виловлює один мільйон мух,комарів і попелиць.
- Індик бігає швидше за коня.
- Сіра мухоловка прилітає з кормом до гнізда 400 разів на день.
- Найдрібніша пташка –корольок, знищує протягом року 10 мільйонів дрібних комах.
- Шпаки разом із своїми пташенятами за місяць знищують 22 тони сарани.

 Ведуча 1  Красиві птахи на малюнках.Їм би памятники ставити.Багатьом із них уже споруджено памятники в різних країнах світу ( презентація)

 Так,у США- горобцю,в Італії (Римі)-гусям,у Франції-голубам,У Канаді-   казарці,у Японії-лебедю. 
 Ведучий 2

  1. Вже весна іде лугами,по долинах, і лісами
    2. Де не ступить з-під землі,лізуть паростки малі
    3. А верба красива вся, в білих котиках вона
    4. До блакитного простору, всі підіймем очі вгору
    5. Там, в небесній вишині
    6. Линуть з вирію пташки
    7. І курличуть і співають, бо надію вони мають
    8. Що їх радо тут зустрінуть, бо це рідна Батьківщина.

Ведуча 1: Незабаром пташки на тендітних своїх крилах, долаючи великі відстані, прилетять до нас.

Ми радо зустрінемо цих маленьких провісників весни.
Ведучий 2: Змайструйте шпаківні – і птахи щиро віддячать вам за допомогу, знищуючи шкідників. Ніколи не руйнуйте гнізд – і їхній спів буде звеселяти вас завжди. Охороняйте і дбайливо ставтесь до братів наших менших! І пам'ятайте: найдорожча для пташки-воля.

Не журись, посміхнись

Бо добро сильніше зла!

Озирнись, подивись,

Скільки в світі є добра!

Звучить пісня  Н.Май «Добра пісня»

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Терно Людмила
Додано
5 квітня 2021
Переглядів
1310
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку