: І.Ф.Шіллер « Рукавичка». Утвердження самоцінності людського життя в баладі Шіллера « Рукавичка».

Про матеріал
Цю презентацію можна використовувати в загальноосвітній школі.З презентації можна дізнатися про про життєвий та творчий шлях Ф. Шіллера, проаналізувати баладу « Рукавичка».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала вчитель зарубіжної літератури Дубіївської ЗЗСО І-ІІІ ступенів Іванова Алла Іванівна

Номер слайду 2

Іоганн Крістоф Фрідріх Шіллер, „Рукавичка". Утвердження самоцінності людського життя в баладі Шіллера „Рукавичка".

Номер слайду 3

ознайомити учнів з особливостями розвитку літератури у добу Просвітництва; розглянути творчість Шіллера як представника цієї епохи, ідейно-художню своєрідність балади „Рукавичка"; поглиблювати навички виразного читання, аналізу твору; сприяти формуванню гуманістичних ідеалів - свободи, честі, справедливості.

Номер слайду 4

Неможливо збезчестити те, що не боїться смерті. Ж.Ж.Руссо

Номер слайду 5

Які ідеали підносить Ф. Шиллер у баладі «Рукавичка», що засуджує, до чого закликає?

Номер слайду 6

«Постава, хода, навіть кожен рух його були сповнені гордості. І лише очі в нього були ніжними. І талант його був таким же, як його зовнішність. Він сміливо брався за великий сюжет, досліджував його звідусіль, розглядав його з усіх боків". Гете  

Номер слайду 7

Народився 10 листопада 1759 року

Номер слайду 8

Елізабет Шіллер Джоанн Каспар Шіллер Походить із сім’ї пекаря-трактирника Полковий фельдшер

Номер слайду 9

Початкова школа і заняття з протестантським пастором Вивчає медицину і у 1780 році отримує посаду полкового лікаря Академію переводять у Штутгарт, продовжують курс навчання Військова академія (1773) Вивчає право Мріяв стати священиком

Номер слайду 10

Журналістика 1793р – отримує запрошення Котта видавати у журнал “Ори” Видає щорічний “Альманах муз” Співпрацює у журналі “Талія”

Номер слайду 11

Будинок Шіллера у Веймарі Веймарський театр

Номер слайду 12

1804 р. у Шіллера з'являються ознаки невиліковної хвороби, але він продовжує наполегливо працювати, займатись філософією. 9 травня 1805 р. Шіллера не стало. Його урочисто поховали на цвинтарі церкви Св. Якова. Пізніше останки поета були перенесені до склепу веймарських герцогів, де вони лежать і тепер поруч із тілом Гете.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

“Розбійники” (1781) “Підступність і кохання” (1784) “Дон Карлос” (1787) “Валленштейн” (1797-1799) “Орлеанська діва” (1801) “Марія Стюарт” (1801) “Вільгельм Телль” (1804)

Номер слайду 15

«Ода к радости» 1797 “Нурець” “Івікови журавлі” “Рукавичка” “Полікратів перстень” “Лицар Тогенбург”

Номер слайду 16

Прочитати з початку до слів «І осторонь хижий ліг». Які описи є в цьому фрагменті? Чому хижаків описано так яскраво і детально? Чи розпочали звірі бій між собою?

Номер слайду 17

Прочитати уривок від слів «І раптом упала з балкона…» до слів «Принести рукавичку прошу вас!» Якою ми бачимо юну красуню? Як ви думаєте, чи випадково впала серед звірів рукавичка прекрасної Кунігунди? Слова красуні – це прохання, наказ чи заклик до випробування? Чи міг би лицар відмовитися підняти рукавичку?

Номер слайду 18

Прочитати уривок від слів «І лицар Делорж поспішає …» до слів «На честь його перемоги». Чому лицар виконує прохання дами? Чи розуміє він небезпеку свого вчинку? Що підкреслює Шіллер у діях лицаря? (збігає наниз безстрашно, кроком твердим ступає, бере рукавичку відважно, спокійний назад іде).

Номер слайду 19

Читання останнього фрагменту. Чому Делорж кидає рукавичку в лице дамі? Що означає вираз “кинути рукавичку”? А кинути будь-що в обличчя? В якому з названих вами значень ужито цей вираз? Оцініть вчинок лицаря Делоржа. На чиєму боці, як ви вважаєте, автор балади? Яка основна думка цієї балади? Над чим ви замислилися, читаючи її?

Номер слайду 20

Рукавичка — вид одягу для рук, на відміну від рукавиць — з відділеннями для кожного пальця. Виготовляються з шкіри, гуми, тканини Лицар - у перекладі з німецької - вершник; у середні віки в Західній та Центральній Європі особа, що належала лицарству. Лицарство - військово-феодальний стан; у якому сенсі - дрібні світські феодали, що протистояли знаті.

Номер слайду 21

Дві частини: Опис звірів Опис людей Чим подібні відносини в світі звірів і людському суспільстві?

Номер слайду 22

Конфлікт між честю і коханням закінчується перемогою честі. „Він рукавичку їй кинув в лице: „Не треба дякувати за це!". І панну гордо покидає". Автор засуджує жорстокі закони суспільства і утверджує високі моральні ідеали

Номер слайду 23

Написати твір-роздум на тему: „Які загальнолюдські цінності відображено в баладі Шіллера „Рукавичка".  

Номер слайду 24

Борківська О.П., ВаськівськаН.В. Книжка для вчителя.7 клас. Зарубіжна літератураю-К: « Генеза»,2008. Інтернет-сайти: www.qooqle. com. ua http://www.bibliotekar.ru В роботі використано ілюстративний матеріал з різних джерел інтернету.

ppt
Додав(-ла)
Иванова Алла
Додано
2 жовтня 2022
Переглядів
395
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку