Презентація "Артур Конан Дойл – відомий автор детективних циклів"

Про матеріал
Презентація на тему "Артур Конан Дойл – відомий автор детективних циклів". Використовувати для знайомства з біографією і творчістю Артура Конан Дойла.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Артур Конан Дойл – відомий автор детективних циклів. Учитель Жашківського ліцею №3, Черкаської областіНовікова Ірина Олексіївна

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

«Людина з великим серцем, велика на зріст, з великою душею» Джером Клапка Джером

Номер слайду 9

Тема уроку: Артур Конан Дойл – відомий автор детективних циклів, популярність його героїв у різних країнах. Шерлок Холмс як безпосередній учасник розв’язання сімейного конфлікту в оповіданні «Пістрява стрічка»

Номер слайду 10

Завдання та очікувані результати: Ознайомитись з життям і особистістю Артура Конан Дойла, показати місце жанру детективу в його творчому доробку; зацікавити змістом оповідання «Пістрява стрічка», розкрити особливості його сюжету; розвивати й вдосконалювати читацькі компетенції в опануванні жанру детективу; сприяти розвитку логічного мислення.

Номер слайду 11

Спостережливість – моя друга натура. Артур Конан Дойл

Номер слайду 12

Асоціативний ряд до слова «детектив» Агент Літературний твір Кінофільм, зміст яких присвячено розкриттю заплутаного злочину Розслідування

Номер слайду 13

Засновник детективного жанру. Едгар По

Номер слайду 14

Лінія життя. Артур Конан Дойл народився 22 травня 1859р. в Единбурзі, столиці Шотландіі.

Номер слайду 15

Батько: художник Чарльз Дойл

Номер слайду 16

Мати Артура(перший ряд, в центрі), Мері Фолі, дуже любила читати і розповідала маленькому Артурові різні історії. Вона з дитинства прищеплювала хлопчикові лицарський кодекс.

Номер слайду 17

Саме тут, у єзуїтському Стоуніхерст-коледжі, з 1868 до 1876 року навчається Артур. Але кар’єра священника не приваблює Конан Дойла

Номер слайду 18

Артур Конан Дойл вступає на медичний факультет Единбурзького університету. Вплив на нього справив один з його викладачів – доктор Джозеф Белл

Номер слайду 19

Літературна діяльність. У 1879 виходить перше невеличке оповідання Конан Дойла «Таємниця Сасасської долини».

Номер слайду 20

Літературна діяльність Ще будучи студентом, Конан Дойл служить хірургом на китобійному судні «Надія». Під час плавання у водах Арктики Конан Дойл спостерігає полювання на тюленів, звіряча жорстокість вразила молодого медика. Цей випадок описано в оповіданні «Капітан «Полярної Зірки».

Номер слайду 21

Літературна діяльність. У 1882 – 1890рр. отримує лікарську практику в Саутсі, яка виявилася не дуже прибутковою, і тому на дозвіллі Конан Дойл багато пише. У 1887р. журнал «Різдвяний щотижневик Бітона» опублікував повість Конан Дойла «Етюд у багряних тонах».

Номер слайду 22

“Шерлокіана”Повість започаткувала відому всьому світові «Шерлокіану» - цикл оповідань, повістей і п’єс про детектива Шерлока Холмса та його друга доктора Ватсона, над яким письменник працює аж до 1927р. Літературний герой Шерлок Холмс стає популярніший ніж сам автор .

Номер слайду 23

Разом з дружиною, Луїзою Хоукінс, відвідує Райхенбахський водоспад, де він приймає рішення покінчити з Холмсом, незважаючи на численні прохання читачів. Пізніше йому доведеться знову повернутися до цього образу.

Номер слайду 24

Чесність, мужність, відданість батьківщині – такими були головні принципи життя Артура Конан Дойла. Найкращу вдачу цього лицаря – романтика характеризує напис, вирізьблений на його могильному камені: «Вірний як сталь, прямий як клинок». Сер Артур помер 7 липня 1930 року.

Номер слайду 25

Станція метро Бейкер-Стріт

Номер слайду 26

Музей

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Словникова робота. Прототип – це конкретна особа, факти життя або риси характеру покладені в основу образу літературного персонажа (академічний тлумачний словник української мови)

Номер слайду 32

Словникова робота. Цикл – (грецьк.kiklos-коло) – низка пов'язаних між собою явищ, які утворюють певну замкнуту цілість. У літературі – сукупність художніх творів одного жанру, які об'єднуються задумом автора в естетичну цілість.

Номер слайду 33

Словникова робота. Оповідання – невеликий за обсягом розповідний твір про одну подію(інколи декілька) із життя героїв. Детективний твір (англ. detective — «агент розшуку», з лат. detectio — «розкриття») — різновид творів масової культури (прозаїчні твори, кінофільми, комікси), в яких розкривається певна таємниця, пов'язана зі злочином.

Номер слайду 34

Основні особливості детективного циклу оповідань про Шерлока Холмса:Єдність жанру(детектив) Головні герої циклу-Ш. Холмс і доктор Ватсон. Схожість у побудові оповідань: розповідь про злочин або таємницю, процес розгадування, розкриття секретів дедуктивного методу. Внутрішній зв'язок між оповіданнями(характери героїв розвиваються). Форма оповіді – записки доктора Ватсона

Номер слайду 35

Буктрейлер на оповідання “Пістрява стрічка ”

Номер слайду 36

Дякую за увагу!Учитель Жашківського ліцею №3, Черкаської областіНовікова Ірина Олексіївна

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Крив'як Галина Степанівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Новікова Ірина
До підручника
Зарубіжна література 7 клас (Волощук Є.В.)
Додано
2 жовтня 2022
Переглядів
2648
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку