Ідеал воїна-захисника в билині

Про матеріал
Допомогти учням усвідомити ідейно-художній зміст билини, висловлювати власне враження, емоційне ставлення до змальованих подій, уміння аналізувати та порівнювати героїв; розвивати творчі здібності, критичне мислення, почуття відповідальності, гордості та любові до своєї країни; сприяти формуванню прагнення до розширення кругозору, до збагачення своєї духовності, почуття гідності.
Перегляд файлу

 

Тема. «Ідеал воїна-захисника в билині».

Мета: навчальна: допомогти учням усвідомити ідейно-художній зміст билини, висловлювати власне враження, емоційне ставлення до змальованих подій,  уміння аналізувати та порівнювати героїв; розвивальна: розвивати творчі здібності, критичне мислення, почуття відповідальності, гордості  та любові до  своєї країни; виховна: сприяти формуванню прагнення до розширення кругозору, до збагачення своєї духовності, почуття гідності.

Обладнання: мультимедійна дошка, ілюстрації до билин.

Тип уроку: урок застосування знань та вмінь.

                                 Хід уроку.

I.Організаційний момент.

II.Мотивація навчальної діяльності. Оголошення теми й мети уроку.

Слово вчителя.

Хто ж він Ілля Муромець – міф чи реальність? Науковці, літературознавці, досліджуючи цей билинний образ, змогли знайти факти, в яких підтверджено реальність цього героя – захисника часів Київської Русі.

    В одній із печер Печерської Лаври покояться чудотворні мощі Іллі Муромця. Так, це той самий Муромець – герой народних казок і билин! Він не міфічний і збірний образ богатиря, захисника руських земель, а реальна людина, історична особа, і печери Лаври зберегли наочне тому підтвердження.

    Народився Ілля Муромець приблизно 1150-1165 рр. Загинув у віці 45-55 років, як вважають при взяті в 1204 року Києва князем Рюриком Ростиславовичем, коли Печерська Лавра була розгромлена союзниками Рюріка – половцями. Причиною смерті послужив, мабуть, удар в груди гострим знаряддям (списом або мечем). У 1988 році міжвідомча комісія провела дослідження мощів Преподобного Іллі Муромця. Результати виявилися вражаючими. Це був сильний чоловік, зростом 177 см. Більше того, на кістках Іллі вчені виявили сліди багатьох поранень – множиннні переломи ключиць, зламані ребра, сліди від удару шаблі, меча, списа. Але найбільше вчених уразило інше: вони стверджують, що Ілля довгий час не міг ходити! Причиною тому було тяжке захворювання – туберкульоз кісток або поліомієліт.

III.Актуалізація опорних знань.

  1. «Знайди помилку».

1) Ілля Муромець народився у селі Капчаєві (Карачаєві).

2) Ілля поїхав служити до князя Святослава (Володимира).

3) Богатир звільнив місто Чернівці від ворогів (місто Чернігів).

4) Муромцеві не радили їхати до міста Ужгорода Києва) по прямій дорозі, бо там сидів Соловій – розбійник.

5) Об`їзною дорогою було їхати Муромцю дві (одну) тисячі верст.

6) Поєдинок Іллі Муромця із Соловієм-Розбійником відбувся біля річки Черешневій (Смородини).

7) Князь Володимир у билині називається Місяць ясний (Сонечко-князь).

8) Ілля Муромець приїхав до Києва з метою – здобути собі славу (обороняти Русь святую).

9) Ілля попросив Солов`я-Розбійника потанцювати (засвистати по-солов`їному, закричати по-звіриному, засичати по-зміїному).

10) Розбійник наказ Іллі Муромця виконав (Ні).

11) За це Ілля подарував йому життя (позбавив життя).

12) Головна думка билини – показати силу Іллі Муромця (Уславити мужніх захисників вітчизни).

2. Читання, коментування, переказ окремих епізодів билини.

3. Робота з репродукцією картини В. Васнєцова «Три богатирі»

     

         Результат пошуку зображень за запитом "васнєцов три богатирі фото"

На картині зображено богатирську заставу. У центрі на коні ми бачимо найстаршого з богатирів – Іллю Муромця. Він озброєний списом та сорокапудовою палицею, захищений залізними обладунками, на голові шолом. Ілля, піднісши руку до голови, дивиться в далечінь, ніби видивляється, чи немає де на горизонті ворогів. Постать богатиря мужня, впевнена. В ньому відчувається сила, богатирська міць.

    Зліва від нього на білому коні сидить його молодший брат – Добриня Микитович. Він завжди готовий підтримати своїх товаришів, та відбити ворога.

   Справа знаходиться наймолодший з богатирів – Альоша Попович. Він ще невпевнений у своїй силі, але намагається не відставати від Іллі та Добрині.

4. Порівняльна характеристика воїнів-богатирів та сучасного воїна захисника.

Результат пошуку зображень за запитом "васнєцов три богатирі фото"Результат пошуку зображень за запитом "Український воїн захисник фото"

Спільне: захисники своєї Вітчизни; мужні, відважні, патріоти; готові віддати своє життя за країну та людей, які в ній живуть.

Відмінне: зброя ( у богатирів, згідно їхнього часу – меч, спис, щит, булава; у сучасного воїна – стрілецька зброя – автомат, пістолет, граната) ; захисні засоби ( у богатирів кольчуга, панцир; у сучасного воїна – бронежилет, який захищає від пуль та осколків гранат); засоби пересування ( у богатирів – кінь; у сучасного воїна – бронетранспортер та інші військові машини).

5. Проблемне питання.

* Кого з воїнів-захисників (богатирів чи сучасних воїнів) ви вважаєте гідними, сміливими, мужніми?

Очікувані відповіді. Воїни – це мужні, сміливі чоловіки, які призвані захищати свою країну, тому, не зважаючи на час, епоху, всі воїни є мужніми та сміливими, є гідними захисниками.

6. Порівняльна характеристика образів Іллі Муромця та Солов`я-Розбійника за билиною «Ілля Муромець і Соловей-Розбійник».

 Результат пошуку зображень за запитом "Ілля Муромець і Соловей розбійник фото"

IV. Закріплення знань, умінь та навичок.

  • Чому, на вашу думку, Іллю Муромця називають ідеальним героєм билин?
  • Які моральні риси богатиря гідні наслідування?

V. Домашнє завдання. Уміти аналізувати билину «Ілля Муромець і Соловій-Розбійник».

docx
До підручника
Зарубіжна література 7 клас (Волощук Є.В.)
Додано
8 листопада 2019
Переглядів
4622
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку