Ігри для зняття втоми, напруження, агресії для дітей до 10 років

Про матеріал
Ігри для зняття втоми, напруження, агресії для дітей 3 - 10 років за допомогою дорослих (батьків, брата та сестри)
Перегляд файлу

 

Ігри для зняття

втоми, напруження, агресії

Гра позитивно впливає на психічний розвиток дитини. Допомагає йому набути певних навичок у багатьох видах діяльності, готує до дорослого життя. Також гра має величезний терапевтичний ефект: допомагає розслабитися, подолати страхи, агресію, знімає напругу, допомогти у спілкуванні, налагодити контакт з батьками.

Можливо застосовувавати для саморегуляції, або в грі з молодшими братами сетрами!

 

"Солдат і тканева лялька"

Найпростіший і надійний спосіб навчити дітей розслаблятися це навчити їх чергування сильної напруги м'язів і подальшого розслаблення. Тому ця та наступна гра допоможуть вам це зробити в ігровій формі.

Отже, запропонуйте дитині уявити, що вона солдат. Згадайте разом з ним, як потрібно стояти на плацу, витягнувшись у струнку та завмерши. Нехай гравець зобразить такого військового, як тільки ви скажете слово "солдат". Після того як дитина постоїть у такій напруженій позі, промовте іншу команду "тканева лялька". Виконуючи її, хлопчик чи дівчинка повинні максимально розслабитись, злегка нахилитися вперед так, щоб їхні руки бовталися, ніби вони зроблені з тканини та вати.    

Допоможіть їм уявити, що все їхнє тіло м'яке, податливе. Потім гравець знову має стати солдатом тощо.

Примітка. Закінчувати такі ігри слід на стадії розслаблення, коли ви відчуєте, що дитина відпочила.

 

"Насос і м`яч"

Якщо ваша дитина хоч раз бачила, як м'яч, що здувся, накачують насосом, то йому легко буде увійти в образ і зобразити зміни, що відбуваються в цей момент з м'ячем. Отже, станьте навпроти один одного. Гравець, що зображає м'яч, повинен стояти з опущеною головою, мляво висять руками, зігнутими в колінах ногами (тобто виглядати як не надута оболонка м'яча). Дорослий тим часом збирається виправити це положення і починає робити такі рухи, начебто в його руках знаходиться насос. По мірі збільшення інтенсивності рухів насоса "м'яч" стає дедалі накачаним. Коли у дитини вже будуть надуті щоки, а руки з напругою витягнуті в сторони, вдайте, що ви критично дивитеся на свою роботу. Поторкайте його м'язи і нарікайте на те, що ви перестаралися і тепер доведеться здувати м'яч. Після цього зобразіть висмикування шлангу насоса. Коли ви це зробите, "м'яч" здувається настільки, що навіть впаде на підлогу.

Примітка. Щоб показати дитині приклад, як грати м'яч, що надувається, краще спочатку запропонувати йому побути в ролі насоса. 

Ви ж будете напружуватися і розслаблятися, що допоможе вам відпочити, а заразом і зрозуміти, як діє цей метод.

 

 

"Шалтай­Бовтай"

Персонаж цієї гри, напевно, сподобається гіперактивній дитині, тому що їх поведінка багато в чому схожа. Щоб ваші син чи дочка краще увійшли в роль, пригадайте, чи він читав вірш С. Маршака про Шалтая Бовтая. А може, він бачив мультфільм про нього? Якщо це так, то нехай дитина розповість про те, хто такий Шалтай Бовтай, чому його так називають і як він поводиться. Тепер можете розпочинати гру. Ви читатимете уривок з вірша Маршака, а дитина стане зображати героя. 

Для цього він повертатиме тулуб праворуч і ліворуч, вільно бовтаючи м'якими, розслабленими руками. Кому цього замало, може крутити ще й головою.

Отже, дорослий у цій грі має читати вірш: Шалтай Бовтай

Сидів на стіні. Шалтай Бовтай

Впав уві сні.

Коли ви скажете останній рядок, дитина повинна різко нахилити тіло вперед і вниз, переставши бовтати руками і розслабившись. Можна дозволити дитині для цієї ілюстрації частини вірша впасти на підлогу, правда, тоді варто подбати про його чистоту та килимове покриття.

 

 

"Ласкаві лапки"

Ціль: зняти напругу, м'язові затискачі, знизити агресивність, розвинути чуттєве сприйняття, гармонізувати відносини між дитиною та дорослою.

Дорослий підбирає 67 дрібних предметів різної фактури: шматочок хутра, пензлик, скляний флакон, намисто, вату тощо. Усе це викладається на стіл. Дитині пропонується оголити руку по лікоть, вихователь пояснює, що по руці ходитиме "звірятко" і торкатиметься лагідними лапками. Треба із заплющеними очима вгадати, яке "звірятко" торкається до руки відгадати предмет. Дотики мають бути погладжуючими, приємними.

Варіант гри: "звірятко" торкатиметься щоки, коліна, долоні. Можна змінитись з дитиною місцями.

 

 

«Сніговик»

Гра спрямована на розслаблення, зняття напруги. Батько і дитина перетворюються на сніговиків: встають, розводять руки убік, надувають щоки і протягом 10 секунд утримують задану позу.

Дорослий каже: «А тепер визирнуло сонечко, його жаркі промені торкнулися сніговика і він почав танути». Гравці поступово розслабляються, присідають навпочіпки і лягають на підлогу.

docx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
2 червня 2022
Переглядів
711
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку