Ігровий тренінг для батьків та дітей "Школа люблячих сімей "

Про матеріал
Ігровий тренінг для батьків та дітей «Школа люблячих сімей» Мета: оптимізація та гармонізація сімейних відносин за допомогою гри. Завдання: сприяти створенню позитивних емоцій дітей і батьків у взаємодії один з одним; виховувати у дітей почуття довіри, впевненості в собі; поліпшити взаємодію батьків і дітей.
Перегляд файлу

Ігровий тренінг для батьків та дітей

«Школа люблячих сімей»

C:\Users\PC06\Desktop\histoire-familiale.jpg

 

      Ніщо не може бути важливішим

ніж усвідомлення того, що у вас є сім’я. 

І не важливо куди занесе життя,

саме ваша сім’я буде джерелом радості,

комфорту і піклування.

Мета: оптимізація та гармонізація сімейних відносин за допомогою гри.

Завдання: сприяти створенню позитивних емоцій дітей і батьків у взаємодії один з одним; виховувати у дітей почуття довіри, впевненості в собі; поліпшити взаємодію батьків і дітей.

ХІД ГРИ

      Під веселу музику учасники гри проходять в зал і розсаджуються на заздалегідь приготовані стільці, розставлені по колу.

 

    Психолог: «Доброго дня батьки! Привіт хлопці та дівчата! Я рада вас вітати на ігровому тренінгу»

Знайомство.  Вправа «Три слова»

Кожному учаснику необхідно розповісти про себе в трьох словах.

    Психолог: У дошкільному віці провідна діяльність - це ігрова діяльність. Діти люблять грати де завгодно і в що завгодно, а якщо до їх ігор підключаються ще й батьки, то гра стає не просто грою, а джерелом радості тому, що за допомогою гри у дитини і батьків відбувається спілкування.

     Робота, побут, проблеми — все це першочергове для дорослого життя, тому ігри з дітьми здаються нам другорядними та непотрібними. 

    Майже третина сімей проводять разом менше 5 годин на тиждень. Кожна десята грається разом менше двох годин. Багатьом важко знайти час для гри через напружений графік: як батьків, так і дітей.

     Деякі батьки також визнають, що часто відволікаються на роботу чи інші справи через гаджети: ноутбуки та смартфони.

    Ми дійсно працюємо для того, щоб забезпечити базові потреби, що має подарувати нам щастя та комфорт. А навчання дітей куди важливіше за якісь ігри, але саме гра має вирішальне значення для добробуту та розвитку дитини: вона зміцнює впевненість у собі, збільшує цікавість до навколишнього світу і вчить вирішувати проблеми. Завдяки грі діти перестають боятися помилок, вчаться ставити питання, в них розвивається емпатія.

    При цьому, щастя від сімейної гри відчувають і самі дорослі. Так, дослідження показало, що спільна гра дозволяє батькам краще пізнати свою дитину, добре впливає на їхнє самопочуття, допомагає розслабитися, покращує комунікацію в родині і будує міцніші сімейні зв'язки.

    Більшість дорослих визнала: спільні ігри розвивають комунікативність та творчість.

Прийняття  правил роботи на тренінгу

- довіра;

- активність;

- відкритість;

- толерантність;

- мобільний телефон на вібро;

- я-висловлювання;

- правило піднятої руки;

- «тут і тепер»;

- повага чужої думки;

- в ефірі одна станція.

 

Психолог: Зараз ми з вами пограємо в гру «Школа люблячих сімей».

  1. Вправа «Ласкаве ім'я». Спочатку психолог, починаючи з себе, називає своє повне ім'я, а потім своє ім'я в зменшувально-пестливій формі. Далі по колу всі виконують цю вправу поки черга знову не дійде до психолога.

 

  1. Вправа «Обнімашкі ». Психолог: «Чи часто ви обіймаєте своїх дітей, просто так, без будь-якої на те причини? А як ви думаєте, чи існує необхідна кількість обіймів для підтримки гарного самопочуття? Відомий американський сімейний психотерапевт Вірджинія Сатир рекомендувала обіймати дитину кілька разів на день, кажучи, що 4 обійми кожному необхідні, просто для виживання, а для гарного самопочуття не менше 8 обіймів в день. І, між іншим, не тільки дитині, але і дорослому ».

     Батькам і дітям пропонується обійняти один одного на стільки міцно, на скільки це можливо.

 

  1. Гра «Відгадай дитину». Психолог: «Наскільки добре ви знаєте своїх дітей? Зараз ми це повіримо ».

     Батькам по черзі зав'язують очі, діти сидять на стільчиках. Кожен батько повинен на дотик знайти свою дитину.

 

  1. Вправа «Розповідь про маму чи тату». Дітям по черзі необхідно на листку написати декілька слів про маму чи тата. Потім діти зачитують невеликі розповіді про них, а батькам потрібно дізнатися про кого йде мова. Тобто дізнатися опис про себе.

 

  1. Вправа «Улюблена поведінка». Батькам пропонується згадати і сказати, що вони люблять в поведінці своїх дітей.

 

  1. Вправа «Танцюють ВСІ ».

 

  1. Вправа «Сімейний вузлик».

(Вправа на командо утворення (тімбілдінг)

      Команда «Батьки» та команда «Діти» повинні зав'язати вузол, користуючись тільки однією спільною мотузкою, не випускаючи її з рук. Досить весела вправа, що піднімає настрій і зближує  їх один з одним. Якщо команда велика, її можна розділити на дві або більше дрібних. Для різноманітності одна команда може зав'язувати вузол, а інша - розв'язувати його.

  1. Вправа «Три важливі слава». Кожній команді пропонується зашифрувати в малюнках, схемах, тощо… слова. Команди презентують свої малюнки, інші учасники відгадують зашифроване слово.

Команда «Батьки»: любов, підтримка, терпіння;

Команда «Діти»: доброта, повага, турбота;

 

  1. Гра «Я мрію, що моя дитина….; що мої батьки….». На долоньках потрібно написати продовжити речення «Я мрію, що моя дитина….; що мої батьки….». Після презентації кожного побажання, батьки та діти прикріпляють долоньки на символічне рукостискання, що символізую єдність.

       А хто може здійснити Ваші мрії? Ви. Саме Ви допоможете один одному, стати кращими. Для цього потрібно запастися терпінням, наполегливістю, працьовитістю. Адже Ви  - це віддзеркалення один одного. І головне, все потрібно це робити з основним помічником – вашою любов’ю.

 

  1.                    Арт – вправа «Малюємо Всі разом».

Діти і батьки об’єднуються в сім’ї. Кожній родині роздають аркуш формату А3 та фарби. Завдання: намалювати спільний малюнок за допомогою пальчиків.

 

       Психолог: «Дорогі батьки! Танцюйте, співайте, грайте разом з своїми дітьми. Хороша дитина - щаслива дитина. Щаслива дитина - щасливі і здорові батьки ».

 

Рефлексія. Пропонується батькам і дітям оцінити корисність, значимість, потрібність тренінгу, поклавши в коробочку смайли різних кольорів.

 

 

Вправа «Ласкаве ім'я»

Вправа «Обнімашкі »

C:\Users\PC06\Desktop\images.jfif

Гра «Відгадай дитину»

C:\Users\PC06\Desktop\a9dbe81ccb822a9487e0961a8244a99b.jpg

Вправа

«Розповідь про маму чи тата»

C:\Users\PC06\Desktop\mnemotablicy-dlja-doshkolnikov-5_27.jpg       C:\Users\PC06\Desktop\mnemotablicy-dlja-doshkolnikov-5_25.jpg

Вправа

«Улюблена поведінка»

 

Вправа «Танцюють ВСІ »

Вправа «Сімейний вузлик»

C:\Users\PC06\Desktop\1358005075_1.jpg

 

 

C:\Users\PC06\Desktop\17023223-3d-gente-hombre-persona-con-un-corazón-rojo-toma-mi-corazón.jpg           C:\Users\PC06\Desktop\64-41.jpg

Вправа «Три важливі слова»

         C:\Users\PC06\Desktop\uvazhenie_k_starshim.jpg             C:\Users\PC06\Desktop\daddy.jpg      C:\Users\PC06\Desktop\depositphotos_12562621-stock-photo-3d-small-pyramid-of-success.jpg

Гра «Я мрію, що моя дитини…

                             що мої батьки…»

C:\Users\PC06\Desktop\8d9a603f6f0538c844c7ed51d13770f3.jpg

Арт – вправа «Малюємо Всі разом»  

 C:\Users\PC06\Desktop\Bazar_2.jpg

 

docx
Додано
24 березня 2020
Переглядів
3362
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку