Іменник в латинській мові

Про матеріал
Іме́нник — самостійна частина мови, що має значення предметності, вираженої у формах роду, числа і відмінка, відповідає на питання хто? або що?. В українській мові, яка належить до флективних синтетичних мов, іменник є змінною частиною мови, загалом, в інших мовах іменник може не змінюватися.
Перегляд файлу

Іменник

  1.                          Граматичні категорії

Рід               Genus

Чоловічий Masculinum

Жіночий Feminium

Середній Neutrum

2.                             Число          Numerus

Однина   Singularis

Множина  Pluralis

Відмінок  Casus

Називний  Nominativus

Родовий  Genetivus

Давальний  Dativus

Знахідний  Accusativus

Орудний та Місцевий  Ablativus

Кличний  Vocativus

Відміна  Declinatio

slide-4.jpg

Особливості відмінювання

1 відміна

До 1 відміни належать іменники жіночого роду, яківnom.sing. мають закінчення – а , в gen.sing. – ae, наприклад : iustitia, ae f "юстиція", pecunia, ae f "гроші, майно", querella, ae f "скарга".

До 1 відміни належить також група іменників чоловічого роду , які мають закінчення nom.sing. -a, gen.smg. –ae і означають здебільшого назву профе­сій: agricola, ae m "землероб", nauta, ae m "моряк", scriba, ae m "писар", collega, ae m "колега".

 

2 відміна

До другої відміни належать іменники, а та­кож прикметники, числівники та займенники, які в nom.sing. закінчуються на: - us, - er, - іr (чоловічий рід ) та на –um (середній рід).

В gen.sing. вони мають спільне закінчення: : populus, і m "народ", arbiter, tri m "суддя", vir, і m "муж", argumentum, і n "доказ".

Як виняток, до другої відміни належать іменники жіночого і середнього роду на -us: humus, i f "земля, грунт", vulgus, i n "народ, натовп".

 

3 відміна

До третьої відміни належать іменники всіх трьох родів, які  мають різні закінчення в Nom. sing. і закінчення -іs - в Gen. plur. Наприклад :

margo, ĭnis m – край; radix, īcis f – корінь; corpus, ŏris n – тіло.

Серед іменників ІІІ відміни є іменники рівноскладові і нерівноскладові.

До рівноскладових належать іменники, які мають однакову (рівну) кількість складів в Nom. et Gen. sing., наприклад: cutis, is f – шкіра; canalis, is m – канал.

4 відміна

До IV відміни належать іменники чоловічого роду із закінченням –us в Nom. et Gen. sing. i середнього роду із закінченням –u в Nom. sing. та –us в Gen. sing., напр.: processus, us m – відросток; textus, us m – тканина (гіст.); cornu, us n – ріг, ріжок.

docx
Додано
11 грудня 2019
Переглядів
21742
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку