Іменники конкретні та абстрактні, власні та загальні

Про матеріал
Презентація. Іменники конкретні та абстрактні, власні та загальні. У формі різноманітних завдань пояснено доступно тему.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Іменники загальні й власні, конкретні та абстрактні

Номер слайду 2

ознайомитися з категорією конкретні/абстрактні назви; ознайомитися з категорією власні/загальні назви; сформувати вміння і навички правильно визначати названі категорії та здійснювати їх аналіз. Цілі уроку:

Номер слайду 3

Частини мови поділяються на дві групи: самостійні, службові? ТАК 2. Іменник - це самостійна частина мови, яка означає предмет? ТАК 3.Іменник відповідає на питання що робити? що зробити? НІ 4.Іменник має такі морфологічні ознаки: рід, число, відмінок. ТАК 5. Мова, родина, дім , перемога — це іменники? ТАК

Номер слайду 4

7.Іменник має 3 роди ? НІ (Спільний) 8. Іменник може виступати будь-яким членом речення? ТАК 9.Іменник має 6 відмінків ? НІ (7 Кл.в.) 10. Сьогодні у вас гарний настрій? 11. Ви готові працювати?

Номер слайду 5

Відгадай ребуси

Номер слайду 6

Відгадай ребуси

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Назвіть : Конкретні й Абстрактні іменники

Номер слайду 9

Назвіть : Конкретні й Абстрактні іменники

Номер слайду 10

Завдання: прослухати та виписати з прослуханої пісні конкретні та абстрактні назвиіменників. 6В - виписують конкретні назви; 6А – абстрактні назви.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Перевірмо: Конкретні назви 1.Трамвай 2.Квіти  3.Серце 4.Гори 5.Поля 6.Земля 7.Пісня 8.Літак 9.Сильна Абстрактні назви 1.Файна 2.Незламна 3.Сильна 4.Думи 5.Свобода 6. Час 7.Любов 8. Лихо 9. Красива 10.Гордість 11.Українка 12.Сила 13.Воля 14.Буйна 15.Щастя 16.Слава 17.Смерть 18.Ворог???

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Завдання :Назвіть Власні та Загальні назви 6-А –загальні назви, 6-В власні назви .

Номер слайду 15

Святий Миколай – чудотворець, благодійник, чарівник. У ніч на 19 грудня (за новим стилем 6 грудня), в день його пам'яті, він розносить подарунки дітям, вітає із зимою, благословляє на добрі справи. Микола жив у місті Патара, у Малій Азії. Народився він в 280 році в родині багатих і благочестивих батьків Феофана і Нонни. Дядько Миколи був єпископом патарським. Юнак зростала в любові і добрі, але його глибоко засмучувала навколишня бідність і убогість городян. Він, як міг, допомагав бідним сім'ям, дітям-сиротам. Щоб не принижувати людей милостинею, він ночами розносив їжу, одяг, ласощі і клав на порозі бідних будинків. Згодом люди дізналися про благодійника і вже відкрито йшли до нього зі своїми бідами і проблемами. Завдання: Прочитайте текст. Визначте іменники, що означають власні назви. Чим вони відрізняються від загальних назв?

Номер слайду 16

Гра «Я - редактор» Журнал «наталі»​, дядько тарас, село Нижня рудня​, корабель Аврора, річка Норинь, Ярослав​ мудрий​, Президент України, ровесник Іванка, криворізька гімназія 94, фонтан «Рошен», медаль За Відвагу, день писемності та мови. Завдання: Переписати, виправивши, де потрібно, помилки. Пояснити свій вибір.

Номер слайду 17

Гра «Я - редактор» Журнал «Наталі»​, дядько Тарас, село Нижня Рудня​, корабель «Аврора», річка Норинь, Ярослав​ Мудрий​, Президент України, ровесник Іванка, Криворізька гімназія 94, фонтан «Рошен», медаль «За відвагу», День писемності та мови. Завдання: Переписати, виправивши, де потрібно, помилки. Пояснити свій вибір.

Номер слайду 18

Завдання: учитель диктує посади, звання, характеристики відомих людей, назви міст , країн та інші власні іменники. Учні дають до них відповідники 1.Президент України? Володимир Зеленський 2. Люди, які безкоштовно надають допомогу потребуючим, можуть дістати все необхідне ? Волонтери 3. Відома пісня, полонила серця українців у виконанні Андрія Хливнюка (Бумбокс) . Пісня «Ой , у лузі червона калина» 4. Український волонтер ,збирав кошти на супутник для ЗСУ ? Сергій Притула. 5. Найдовше місто Європи ? Кривий Ріг Бліцдиктант «Знамениті»

Номер слайду 19

6.Якому  Великому князю київському встановлено пам'ятник в Кривому Розі? Володимиру Великому . 7. Найвідоміший пес України ? Патрон . 8. Квартал Кривого Рогу , який знає вся Україна ? «95 квартал» 9. Хто з українських виконавців здобув перемогу на Євробаченні 2022 році ? Калуш 10. Яку важливу події Українці чекають найближчим часом ? Перемога 11. Яка країна здобула перемогу у чемпіонаті світу з футюолу? Аргентина

Номер слайду 20

Мало хто помічав, але дуже часто на картинках Святого Миколая зображують не самого, а з чотириногим другом – осликом. Цей ослик не простий, у нього сріблясто-сіра вовна, але все ж земної породи. Він завжди супроводжує Миколи Чудотворця і допомагає йому розносити подарунки дітям. Подейкують, що цей ослик пра-пра-правнук того самого знаменитого осла, Що ввіз в Єрусалим Святий Миколай добрий чарівник і готовий пробачити всі погані вчинки, варто тільки щиро попросити вибачення у всіх, кого образив і у самого Святого. Якщо почуття провини буде щирим, тоді можеш просити у Чудотворця чого завгодно – він все виконає. Головне не бути жадібним і не просити занадто багато, інакше покарає тебе Святий Миколай в наступному році. Завдання: Прочитайте текст. Визначте іменники, що означають власні назви. Чим вони відрізняються від загальних назв?

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Робота з підручником. Виконання вправи 191,192 (п) на стр. 81.

Номер слайду 23

Підсумуймо вивчене: 1. Іменники з абстрактним значенням є в рядку А Стиль, вишня, горіння Б Перемовини, мандри, цинізм В Стіл, спокій, ковзання Г Паніка, лисиця, зухвалість 2.У лапках треба писати власну назву рядка А цукерки Ромашка Б річка Норинь В вітали Кобзаря (Шевченка) Г місто Овруч 3.Без лапок треба писати власну назву рядка А читати Біблію Б журнал Барвінок В печиво Марія Г кінотеатр Україна

Номер слайду 24

А чи відомо після уроку тобі, … Як відрізнити іменники – назви конкретні та абстрактні? Як граматично розрізняються загальні та власні назви? Які іменники належать до власних назв? Сформулюйте основні правила написання власних назв.

Номер слайду 25

Домашнє завдання: 1. Вивчити теоретичний матеріал на стр. 79-80. 2. Виконати вправу 191, 192 на стр. 81. Інтерактивна вправа «Перевір свої знання з теми «Іменник» » https://learningapps.org/watch?v=pgqukh8hj21

Номер слайду 26

ppt
Додано
4 лютого 2023
Переглядів
436
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку