Індукція магнітного поля

Про матеріал
Розробка презентації до уроку фізики в 9 класі на тему: "Індукція магнітного поля"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Індукція магнітного поля. Лінії магнітної індукції. Магнітне поле Землі. Урок 2 Фізика 9 клас

Номер слайду 2

Дайте відповіді на запитання. Назвіть основні властивості постійних магнітів. Опишіть дослід Г. Ерстеда. У чому суть його відкриття? Опишіть досліди А. Ампера. Що вони доводять? Біля яких об’єктів існує магнітне поле? На які об’єкти воно діє?Дайте означення магнітного поля.

Номер слайду 3

Перевірка домашнього завдання. Сталеву спицю намагнітили та розділили кусачками спочатку на дві, а потім на чотири частини. Яку властивість магнітів демонструє цей дослід?

Номер слайду 4

Перевірка домашнього завдання. Чому залізні ошурки, притягнувшись до полюсів магніту, стирчать у різні боки?

Номер слайду 5

Магнітна індукція. Магнітна індукція B (індукція магнітного поля) — це векторна фізична величина, яка характеризує силову дію магнітного поля.

Номер слайду 6

Одиниця магнітної індукціїОдиниця магнітної індукції в СІ — тесла;[B]=1 Тл. Нікола Тесла (1856-1943)

Номер слайду 7

Напрямок вектора магнітної індукціїЗа напрямок вектора магнітної індукції в даній точці магнітного поля обрано напрямок, у якому вказує північний полюс магнітної стрілки, встановленої в даній точці

Номер слайду 8

Лінії магнітної індукціїУмовні напрямлені лінії, дотичні до яких у кожній точці збігаються з лінією, уздовж якої напрямлений вектор магнітної індукції, називають лініями магнітної індукції або магнітними лініями

Номер слайду 9

Лінії магнітної індукціїЗа допомогою магнітних ліній графічно зображують магнітні поля:за напрямок ліній магнітної індукції в даній точці домовилися брати напрямок вектора магнітної індукції;лінії магнітної індукції зображають щільніше в тих областях поля, де модуль магнітної індукції більше.

Номер слайду 10

Магнітні лінії штабового магніта

Номер слайду 11

Однорідне магнітне поле. Магнітне поле в певній частині простору називають однорідним, якщо в кожній його точці вектори магнітної індукції однакові як за модулем, так і за напрямком

Номер слайду 12

Однорідне магнітне поле. Магнітне поле всередині штабового магніту (а) і між двома магнітами, зверненими один до одного різнойменними полюсами (б), можна вважати однорідним

Номер слайду 13

Зображення ліній магнітної індукціїЗображення ліній магнітної індукції однорідного магнітного поля, які перпендикулярні до площини рисунка та напрямлені до нас (а); напрямлені від нас (б)

Номер слайду 14

Магнітне поле Землі

Номер слайду 15

Магнітне поле ЗемліЗемля — це величезний магніт, а на півночі нашої планети розташований її південний магнітний полюс. Лінії магнітної індукції магнітного поля Землі не є паралельними її поверхні.

Номер слайду 16

Магнітне поле Землі

Номер слайду 17

Магнітне поле Землі

Номер слайду 18

Магнітні буріГеомагнітні бурі — збурення магнітного поля Землі тривалістю від кількох годин до кількох діб (від 12 до 72 або більше годин), викликане надходженням в околиці Землі збуджених високошвидкісних потоків сонячного вітру і пов'язаної з ними ударної хвилі. Геомагнітні бурі відбуваються в основному в високих, середніх і низьких широтах.

Номер слайду 19

Вплив магнітної буріГеомагнітні бурі впливають на багато областей діяльності людини, з яких можна виділити порушення зв'язку, систем навігації космічних кораблів, виникнення поверхневих зарядів на трансформаторах і трубопроводах і навіть руйнування енергетичних систем. Магнітні бурі також впливають на здоров'я і самопочуття людей. Вони небезпечні в першу чергу для тих, хто страждає артеріальною гіпертонією і гіпотонією, хворобами серця. Приблизно 70 % інфарктів, гіпертонічних кризів та інсультів відбувається саме під час сонячних бур.

Номер слайду 20

Розв’язування задач (усно)На рисунку зображено лінії магнітної індукції на певній ділянці магнітного поля. Для кожного випадку А – В визначте: 1) яке це поле — однорідне чи неоднорідне; 2) напрямок вектора магнітної індукції в точках А і В поля; 3) у якій точці — А чи В — магнітна індукція поля є більшою.

Номер слайду 21

Розв’язування задач (усно)Чому сталеві віконні ґрати можуть із часом намагнітитися?Раніше під час експедицій на Північний полюс виникали труднощі щодо визначення напрямку руху, адже поблизу полюса звичайні компаси майже не працювали. Як ви вважаєте, чому?

Номер слайду 22

Домашнє завдання. Вивчити: § 2 Впр. 2 (3) - усно

pptx
Додано
12 вересня 2021
Переглядів
11260
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку