Магнітне поле струму. Правило свердлика

Про матеріал
Розробка презентації до уроку фізики в 9 класі на тему: "Магнітне поле струму. Правило свердлика"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Магнітне поле струму. Правило свердлика. Урок 3 Фізика 9 клас

Номер слайду 2

Дайте відповіді на запитання. Дайте означення магнітної індукції. Як напрямлений вектор магнітної індукції? Якою є одиниця магнітної індукції в СІ? На честь кого її названо? Наведіть означення ліній магнітної індукції. Який напрямок узято за напрямок магнітних ліній? Від чого залежить щільність розташування магнітних ліній? Яке магнітне поле називають однорідним? Доведіть, що Земля має магнітне поле. Як розташовані магнітні полюси Землі відносно географічних? Що таке магнітні бурі? Як вони впливають на людину?

Номер слайду 3

Перевірка домашнього завдання1) Чи існує магнітне поле в точці А?2) Який напрямок має вектор магнітної індукції в точці В? у точці С?3) У якій точці — А, В чи С — магнітна індукція поля є найбільшою?4) Який напрямок мають вектори магнітної індукції всередині магнітів?На рисунку зображено лінії магнітного поля, створеного двома однаковими постійними магнітами, які звернені один до одного однойменними полюсами.

Номер слайду 4

Пригадаємо дослід Ерстеда. Навколо провідника зі струмом виникає магнітне поле. На цьому уроці ми з’ясуємо характеристики магнітного поля провідника .

Номер слайду 5

Залежність напрямку ліній магнітного поля від напрямку струму в провіднику

Номер слайду 6

Правило свердлика. Якщо вкручувати свердлик за напрямком струму в провіднику, то напрямок обертання ручки свердлика вкаже напрямок ліній магнітного поля струму

Номер слайду 7

Правило свердлика. Якщо спрямувати великий палець правої руки за напрямком струму в провіднику, то чотири зігнуті пальці вкажуть напрямок ліній магнітного поля струму

Номер слайду 8

Властивості магнітного поля прямого провідника зі струмом:зі збільшенням відстані від провідника магнітна індукція створеного ним магнітного поля значно зменшується.зі збільшенням сили струму в провіднику магнітна індукція створеного ним магнітного поля збільшується

Номер слайду 9

Магнітне поле котушки зі струмом. Дослідження магнітного поля котушки зі струмом за допомогою магнітних стрілок

Номер слайду 10

Правило правої руки. Якщо чотири зігнуті пальці правої руки спрямувати за напрямком струму в котушці, то відігнутий на 90° великий палець укаже напрямок на північний полюс котушки, тобто напрямок вектора магнітної індукції всередині котушки

Номер слайду 11

Магнітне поле котушки зі струмом. Лінії магнітної індукції магнітного поля штабового магніту (а) і котушки зі струмом (б)

Номер слайду 12

Розв’язування задач (усно)На рисунку зображено лінію магнітної індукції магнітного поля провідника зі струмом. Яким є напрямок струму в провіднику?

Номер слайду 13

Розв’язування задач (усно)Яким полюсом має повернутися до нас магнітна стрілка? Чи зміниться відповідь, якщо стрілку розташувати над провідником?

Номер слайду 14

Розв’язування задач (усно)Над котушкою підвішено магніт. Як поводитиметься магніт, якщо замкнути коло?

Номер слайду 15

Розв’язування задач (усно)Визначте полюси джерела струму на рисунку

Номер слайду 16

Домашнє завдання. Вивчити: § 3 Впр. 3 (2, 6) - усно

pptx
Додано
12 вересня 2021
Переглядів
3620
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку