Магнітні властивості речовини. Гіпотеза Ампера

Про матеріал
Розробка презентації до уроку фізики в 9 класі на тему: "Магнітні властивості речовини. Гіпотеза Ампера"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Магнітні властивості речовини. Гіпотеза Ампера. Урок 5 Фізика 9 клас

Номер слайду 2

Дайте відповіді на запитання. Опишіть дослід на підтвердження того, що в магнітному полі на провідник зі струмом діє сила. Дайте означення сили Ампера. Від яких чинників залежить значення сили Ампера? За якою формулою її визначають? Як слід розташувати провідник, щоб сила Ампера була найбільшою? У якому випадку магнітне поле не діє на провідник? Сформулюйте правило для визначення напрямку сили Ампера. Наведіть формулу для визначення модуля магнітної індукції. Дайте означення одиниці магнітної індукції.

Номер слайду 3

Перевірка домашньої роботи. В однорідному магнітному полі індукцією 40 м. Тл на прямолінійний провідник зі струмом 2,5 А діє сила Ампера 60 м. Н. Визначте: а) якою є довжина провідника, якщо він розташований під кутом 30° до ліній магнітної індукції; б) яку роботу виконало магнітне поле, якщо під дією сили Ампера провідник перемістився на 0,5 м у напрямку цієї сили?

Номер слайду 4

Поміркуємо…Внаслідок впливу зовнішнього електричного поля відбувається перерозподіл електричних зарядів усередині незарядженого тіла. У результаті в тілі утворюється власне електричне поле, напрямлене протилежно зовнішньому. Саме тому електричне поле в речовині завжди послаблюється. З’ясуємо, чи речовина може впливати на магнітне поле

Номер слайду 5

Дія магнітного поля на речовину. Будь-яка речовина, поміщена в магнітне поле, намагнічується, тобто створює власне магнітне поле, і магнітна індукція такого поля є різною для різних речовин. Магнітне поле в речовині може посилюватися або послаблюватися.

Номер слайду 6

За магнітними властивостями розрізняють

Номер слайду 7

Діамагнетики. Діамагнетики (від грецьк. dia — розбіжність) намагнічуються, створюючи слабке магнітне поле, яке напрямлене протилежно до зовнішнього. Саме тому діамагнетики незначно послаблюють зовнішнє магнітне поле:

Номер слайду 8

Парамагнетики. Парамагнетики (від грецьк. para — поряд) намагнічуються, створюючи слабке магнітне поле, напрямлене в бік зовнішнього магнітного поля. Парамагнетики незначно посилюють зовнішнє поле:

Номер слайду 9

Феромагнетики. Феромагнетики (від латин. ferrum — залізо) — речовини або матеріали, які залишаються намагніченими й у разі відсутності зовнішнього магнітного поля. Феромагнетики намагнічуються, створюючи сильне магнітне поле, напрямлене в бік зовнішнього магнітного поля.

Номер слайду 10

Феромагнетики. Кобальт — посилює магнітне поле в 175 разів, Нікель — посилює у 1120 разів Залізо — посилює у 8000 разів.

Номер слайду 11

Класифікація феромагнетиків. Магнітожорсткі феромагнетики - матеріали, які після припинення дії зовнішнього магнітного поля залишаються намагніченими довгий час. Магнітом’які феромагнетики - матеріали, які легко намагнічуються і швидко розмагнічуються.

Номер слайду 12

Температура КюріУ разі досягнення температури Кюрі (див. таблицю) феромагнітні властивості магнітом’яких і магнітожорстких матеріалів зникають — матеріали стають парамагнетиками.

Номер слайду 13

Гіпотеза Ампера. Ампер припустив, що всередині речовини існує величезна кількість незгасаючих малих колових струмів і що кожний коловий струм, ніби маленька котушка, є магнітиком.

Номер слайду 14

Гіпотеза Ампера. У деяких речовин така орієнтація струмів (намагнічення) залишається й після усунення зовнішнього магнітного поля.

Номер слайду 15

Підсумок

Номер слайду 16

Розв’язування задач (уcно)Є два види сталі — магнітом’яка та магнітожорстка. Яка сталь є більш придатною для виготовлення постійних магнітів?

Номер слайду 17

Розв’язування задач (уcно)Мідний циліндр підвісили на пружині та помістили в сильне магнітне поле. Як при цьому змінилося видовження пружини?

Номер слайду 18

Розв’язування задач (уcно)Чому на постійному магніті можна тримати ланцюжок залізних предметів?

Номер слайду 19

Домашнє завдання. Вивчити: § 5 Впр. 5 (5, 6) - усно

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Дешура Олександр Олексійович
    Дякую! Неодноразово використовував Ваші роботи.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 вересня 2021
Переглядів
4030
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку