Сила Ампера. Розв'язування задач

Про матеріал
Розробка презентації до уроку фізики в 9 класі на тему: "Сила Ампера. Розв'язування задач"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сила Ампера. Урок 4 Фізика 9 клас

Номер слайду 2

Дайте відповіді на запитання. Як визначити напрямок ліній магнітної індукії магнітного поля провідника зі струмом? Сформулюйте правило свердлика. Як магнітна індукція магнітного поля провідника зі струмом залежить від відстані до провідника? від сили струму в провіднику?Який вигляд мають лінії магнітної індукції магнітного поля прямого провідника зі струмом? котушки зі струмом? Як визначити магнітні полюси котушки зі струмом?

Номер слайду 3

Перевірка домашнього завдання. На рисунку зображено лінії магнітної індукції магнітних полів двох провідників зі струмом. Як напрямлене магнітне поле провідника, зображеного на рис. а? Яким є напрямок струму в провіднику, зображеному на рис. б? Визначте, в якій точці — А чи В — магнітне поле є сильнішим (рис. а, б).

Номер слайду 4

Проведемо експеримент. Дослід, який демонструє дію магнітного поля на алюмінієвий провідник: у разі відсутності струму магнітне поле на провідник не діє (а); якщо в провіднику тече струм, на провідник діє магнітне поле і провідник відхиляється (б)

Номер слайду 5

Сила Ампера. Сила Ампера — це сила, з якою магнітне поле діє на провідник зі струмом.де B — магнітна індукція магнітного поля; I — сила струму в провіднику; l — довжина активної частини провідника; α — кут між напрямком вектора магнітної індукції і напрямком струму в провіднику

Номер слайду 6

Правило лівої руки. Якщо ліву руку розташувати так, щоб лінії магнітної індукції входили в долоню, а чотири витягнуті пальці вказували напрямок струму в провіднику, то відігнутий на 90° великий палець укаже напрямок сили Ампера

Номер слайду 7

Модуль магнітної індукціїЗверніть увагу! Значення магнітної індукції не залежить ані від сили струму в провіднику, ані від довжини провідника, а залежить тільки від властивостей магнітного поля.(α = 90°, sin α =1),

Номер слайду 8

Одиниці магнітної індукції1 Тл — це індукція такого однорідного магнітного поля, яке діє із максимальною силою 1 Н на провідник завдовжки 1 м, у якому тече струм силою 1 А.

Номер слайду 9

Учимося розв’язувати задачіДоведіть, що два паралельні провідники, в яких течуть струми одного напрямку, притягуються.

Номер слайду 10

Учимося розв’язувати задачіВизначимо напрямок сили Ампера, яка діє на провідник A, що перебуває в магнітному полі провідника B.1) За допомогою правила свердлика визначимо напрямок ліній магнітної індукції магнітного поля, створеного провідником В (рис. а). З’ясовується, що біля провідника A магнітні лінії напрямлені до нас (позначка «»).2) Скориставшись правилом лівої руки, визначимо напрямок сили Ампера, яка діє на провідник А з боку магнітного поля провідника B (рис. б).3) Доходимо висновку: провідник А притягується до провідника В.

Номер слайду 11

Учимося розв’язувати задачіТепер знайдемо напрямок сили Ампера, яка дієна провідник В, що перебуває в магнітному полі провідника А.1) Визначимо напрямок ліній магнітної індукції магнітного поля, створеного провідником A (рис. а). З’ясовується, що біля провідника В магнітні лінії напрямлені від нас (позначка «×»).2) Визначимо напрямок сили Ампера, яка діє на провідник В (рис. б).3) Доходимо висновку: провідник В притягується до провідника А. Відповідь: два паралельні провідники, в яких течуть струми одного напрямку, дійсно притягуються.

Номер слайду 12

Учимося розв’язувати задачіПрямий провідник (стрижень) завдовжки 0,1 м і масою 40 г перебуває в горизонтальному однорідному магнітному полі індукцією 0,5 Тл. Стрижень розташований перпендикулярно до магнітних ліній поля. Струм якої сили та в якому напрямку слід пропустити в стрижні, щоб він не тиснув на опору (завис у магнітному полі)?

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Розв’язування задач (усно)На рисунку зображено для кількох випадків напрямок струму в провіднику та напрямок ліній магнітної індукції магнітного поля. Визначте напрямок сили Ампера для кожного випадку а – г.

Номер слайду 15

Розв’язування задач (усно)Провідник зі струмом відхиляється в магнітному полі постійного магніту. Визначте: а) полюси магніту (рис. 2); б) полюси джерела струму (рис. 3).

Номер слайду 16

Розв’язування задач. Горизонтальний провідник масою 5 г і завдовжки 10 см лежить на рейках у вертикальному магнітному полі індукцією 25 м. Тл. Визначте: а) у якому напрямку рухатиметься провідник, якщо замкнути електричне коло; б) коефіцієнт тертя, якщо за сили струму в провіднику 5 А провідник рухається прямолінійно рівномірно.

Номер слайду 17

Домашнє завдання. Вивчити: § 4 Впр. 4 (4)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кольба Марія Зіновіївна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Додано
12 вересня 2021
Переглядів
8386
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку