Інформаційна картка "Давня Індія"

Про матеріал
Інформаційна картка допоможе дати уявлення про Давню Індію, природно-кліматичні умови і географічне положення, історію утворення найдавніших держав долини річки Інд; розвивати вміння знаходити загальне в історії розвитку Давньої Індії та інших країн.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРИРОДА ДАВНЬОЇ ІНДІЇІндія розташована в Південній Азії. Клімат тут спекотний і вологий. Найвищий на Землі Гімалайський гірський хребет захищає Південну Індію від потоків холодного повітря з півночі. Більшу частину північного заходу цього регіону займає долина найбільшої річки Інд і її приток. Родючі рівнини чергуються з напівпустелями. На північному сході розташований басейн річки Ганг. Тут, в умовах підвищеної вологості, ростуть буйні тропічніджунглі — непрохідні зарості дерев і чагарників. Під час сезону дощів у долині Гангу часто бувають повені, а в дельті цієї річки є багато боліт.Індія — найзагадковіша країна світу. Поміркуймо!Спробуйте за описом природнихумов Індії визначити головнізаняття давнього індійського населення. Поміркуйте, які природніумови були сприятливими для господарювання,а які — ні. ВИНИКНЕННЯ ДЕРЖАВИВ ДАВНІЙ ІНДІЇУ V-IV тис. до н.е. в гірських районах Індської долини виникли перші землеробські поселення, а в III тис. До н. е. — найдавніші міста. Тут зародилася Індська (або Гараппська) цивілізація, розквіт якої припадав на 2300-1700 рр. до н. е. Найбільші міста з населенням близько 30 тис. жителів розташовувалися на місці сучасних поселень Гараппа й Мохенджо-Даро («пагорб мертвих»). У ІІІ тис. до н. е. в Індію проникли племена аріїв, які змішалися з місцевим населенням. Поступово в населення долини Гангу з'явилася майнова нерівність, вожді-раджі ставали царями, передаючи свою владу у спадок. У ІІІ ст. до н. е. майже всю Індію зміг об'єднати в одній державі правитель Ашока з династії Маур'їв.

Номер слайду 2

СУСПІЛЬСТВО ДАВНЬОЇ ІНДІЇНайважливішою традицією Індії, що впливає на життя людей і культуру країни аж до сьогодення, є розподіл суспільства на варни й касти. Варни — це замкнені групи різних за соціальним станом людей, приналежність до яких визначалася народженням. Вищою була варна брахманів, до якої належали жерці та вчені, що правили країною. До варни кшатріїв належала військова знать. Вільні селяни й торговці становили варну вайшїїв. Варна шу. Дрів — неповноправне населення, до якого належали збіднілі хлібороби, змушені займатися ремеслом, найматися на різні роботи. Крім розподілу за варнами, кожна людина належала ще й до певної касти — замкненої групи представників однієї професії, що жили в одному районі. Вищими були касти жерців, учителів і воїнів, а нижчою — каста «недоторканих». «Недоторкані»займалися забоєм худоби, прибиранням трупів і нечистот. Поміркуймо!Зіставте соціальну структуру індійського суспільства та інших суспільств. Давнього Сходу. Визначте спільні й відмінні риси. ПАМ'ЯТКИ КУЛЬТУРИ ДАВНЬОЇ ІНДІЇСтародавні арії не знали писемності, але вони усно переказували свою історію, передавали релігійні уявлення від покоління до покоління. Ці історії, міфи називалися Ведами — «Книгами Знань», що зберігалися в пам'яті народу. Священні тексти Вед лягли в основу індуїзму — одного з найдавніших віровчень у світі. Близько 2500 років тому індійський принц Сіддхарта Гаутама заснував релігію буддизм. Бачачи складне життя та страждання простих людей, він залишив палац і почав блукати країною, проводячи багато часу в роздумах і молитвах. Якось, сидячи й міркуючи під фіговим деревом, він усвідомив істину, на нього зійшло просвітління. Під ім'ям Прояснений, або Будда, він став відомий усьому світові. Буддизм засуджує війни й будь-яке насильство, навчає шанувати все живе на Землі. Поміркуймо!1. Чим відрізнялося вчення буддизму від традицій тогочасногосуспільства?2. Що вплинуло на те, що прибічників буддизму ставало дедалі більше в Давній Індії?З-поміж пам'яток архітектури й мистецтва до наших днів дійшли лише колони царя Ашоки, на яких були записані його укази та послання підданим.

pptx
Додано
1 грудня 2021
Переглядів
1783
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку