Інформаційний альбом "Первоцвіти"

Про матеріал

У альбомі зібрані первоцвіти нашої місцевості. Матеріал можна використовувати для ознайомлення дітей з біологічними об'єктами, на уроках природознавства, ботаніки, в позаурочній діяльності.

Перегляд файлу

                                                    Первоцвіти, занесені до Червоної книги України - фото 2

Первоцвіти, занесені до Червоної книги України - фото 3

                                  Похожее изображение

Первоцвіти / інформаційний альбом/  Укладач: Черепня Т.В. – 2017. – 21с.

 

    У альбомі зібрані первоцвіти нашої місцевості. Матеріал можна використовувати для ознайомлення дітей з біологічними об’єктами, на уроках природознавства, ботаніки, в позаурочній діяльності. Посібник несе пізнавальну інформацію, агітаційні листівки, власні вірші учнів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Похожее изображениеПервоцвіти називають першою усмішкою весни. Саме вони, ніжні й тендітні, першими відчувають ще не зовсім теплі, але вже приємні промінчики весняного сонечка. І як прикро, що деякі з цих квітів на межі зникнення.

     Первоцвіти цвітуть тоді, коли ще на деревах немає листя. Так сонячні промінчики безперешкодно потрапляють аж до самої землі, «не заплутуючись» у кроні дерев. Вони будять перші квіти, аби ті скоріше прокинулися.

      Оскільки навесні починає танути сніг, первоцвіти отримують достатню кількість вологи. Думаю, ти звернув увагу, наскільки красиві ці квіти, з яскравим забарвленням. Це не може не привертати увагу комах, які дуже голодні, бо теж щойно прокинулися.

Що буде, якщо зривати первоцвіти?

       Коли хтось хоче зірвати квітку, то, звичайно ж, обирає найкращу і найбільшу, а значить — здорову. Суцвіття, що залишилися, нездатні сформувати недеформоване, стійке до хвороб і шкідників насіння. Крім того, зривання квітки пошкоджує цибулину і насіння: у рослинки утворюється своєрідна «ранка», і в неї можуть потрапити бактерії.

       Для багатьох комашок перші квіти весни є джерелом живлення. Неважко здогадатися, що буде з метеликами, бджілками, іншими комашками, коли зникнуть первоцвіти. Чимало з них захищають ліс від шкідників, і якщо їх не стане, нікому буде «лікувати» дерева.

 

Підбіл звичайний  (мати-й-мачуха)

 

Картинки по запросу мати-мачуха

Похожее изображение   Картинки по запросу мати-мачуха        Картинки по запросу мати-мачуха
     Щойно з пагорбів зійде сніг і вони ще парують вологою, як на них починають золотистим блиском ясніти маленькі сонячно жовті суцвіття підбілу звичайного. Він цвіте від березня аж до травня. Рослина має ніби два обличчя: одне на весні і зовсім інше влітку. Нехай вона дуже скромна, але приносить нам багато радості. Інша назва цієї рослини мати – мачуха вона є добрим лікувальним засобом проти кашлю і використовується з цією метою дуже давно. 

 

Кульбаба лікарська

Картинки по запросу кульбаба

Похожее изображение  Похожее изображение      Похожее изображение

 

Кульбаба – це відома ще в далекому минулому лікарська рослина. Теофраст рекомендував її для лікування веснянок і печінкових плям на шкірі. Пізніше її використовували араби. У XVI столітті в Німеччині кульбабі приписували заспокійливі та снодійні властивості. 


          

Підсніжник звичайний

Первоцвіти, занесені до Червоної книги України - фото 2

Картинки по запросу підсніжник   Картинки по запросу підсніжник  Картинки по запросу підсніжник

 

     Існує думка, що підсніжник — це перша квітка, що виросла на Землі. За однією з легенд, коли Адама і Єву вигнали з раю, вся земля була покрита снігом. Єві було так холодно, що вона навіть заплакала. Тоді кілька сніжинок перетворилися на ніжні білі підсніжники. Відтоді  ця квітка є символом надії та світлого майбутнього.

     Підсніжник (Galanthus)  рід рослин родини Амарилісових (Amaryllidaceae). Нараховує 20 видів. Більшість з них розквітають у зимовий час, до весняного рівнодення (21 березня )

Первоцвіт весняний

Картинки по запросу підсніжник

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e2/Gulden_sleutelbloem_%28Primula_veris%29.jpg/800px-Gulden_sleutelbloem_%28Primula_veris%29.jpg           Картинки по запросу первоцвіт весняний         Похожее изображение

 

Первоцві́т весняни́й, Первоцвіт спра́вжній (Primula veris L.; Primula officinalis Hill.). Місцеві назви — баранці, жовтуха тощо. Росте первоцвіт у мішаних лісах, на галявинах, серед чагарників. Тіньовитривала рослина. Цвіте у квітні — травні.

Назву рослина дiстала за схожiсть до в’язки церковних ключiв. Одного разу апостолу Петру були ввiренi ключi вiд царства небесного. На той час вiн знаходився бiля входу в рай i раптом йому сповiщають, що нечистивi пiдробними ключами намагалися потрапити в рай без його дозволу. Вражений такою сумною вiсткою апостол з переляку випустив з рук в’язку своїх золотих ключiв. Долаючи вiдстанi вiд зiрки до зiрки вона зрештою впала на Землю. Щоб перехопити ключi апостол у навздогiн послав ангела. Але поки ангел її вiдшукав, в’язка вже впала на землю i глибоко загрузла. I так з неї виросла жовта, схожа на ключi апостола квiтка. I кожен рiк пiсля цього на мiсцi падiння ключiв виростають квiти, котрi вiдчиняють дверi до теплої погоди i теплого лiта.

Проліска сибірська

 

Похожее изображение

Картинки по запросу пролісок           Картинки по запросу пролісок         Похожее изображение

 

 

    Проліски — перші рослини, що з'являються напровесні, коли тільки зійде сніг, у листяних лісах, на узліссях, у заростях чагарників.

 

 

 

Крокуси

Картинки по запросу первоцвіти донеччини

Картинки по запросу крокуси        Похожее изображение        Картинки по запросу крокуси

     Тільки сходить з землі талий сніг, з'являються перші весняні квіти – Крокуси. Саме ці ніжні квіти стають окрасою саду або клумби у той час, коли інші рослини ще навіть не випустили листя. Як ніякі інші квіти, крокуси радують тим, що пробуджують від зимової сплячки і вселяють весняний настрій.

     Легенда розповідає, що якось бог Гермес метав диск — у Греції це було популярне заняття. Та під час останнього кидка він помилився – і диск випадково вдарив його найліпшого друга Крокуса. Гермесу було настільки важко з цим змиритися, що він благав богів якимось чином зберегти пам'ять про друга. Тоді ж на місці загибелі Крокуса виросли квіти, такі ж красиві, як і воїн.

Шафран сітчастий

 

Похожее изображение

     Похожее изображение             Картинки по запросу шафран сітчастий               Похожее изображение

      Рослина світлолюбна, морозостійка, помірно вологолюбна, але зростає у посушливих місцевостях.

     Згідно легенді Крокус був закоханий в німфу і вони ніколи не розлучалися. Коли богам набридло спостерігати за ними, вони перетворили німфу в кущ, а юнака – у прекрасну рослину, яка згодом стала називатися шафраном.

Фіалка запашна

Похожее изображение

Похожее изображение   Картинки по запросу фіалка запашна легенди      Картинки по запросу фіалка запашна легенди

 

Фіалка з давніх-давен вважалася символом пробудження природи

Фіалка запашна  (Viola odorata) — одна з перших провісниць весни. її великі запашні квітки, як правило, безплідні. Росте по всій Україні

     За легендою квiтка фiалки виникла з слiз вдячностi Адама. Сталося це на островi Цейлон, де архангел Гавриiл принiс Адаму радiсну звiстку про вiдпущення Богом його грiхiв. Адам вiд цього так розчулився, що аж заплакав. I так кожна його сльоза зросла у квiтку фiалки.

 

Зі́рочки мале́нькі

 

Картинки по запросу зірочки маленькі

    Картинки по запросу зірочки маленькі          Картинки по запросу зірочки маленькі           Картинки по запросу зірочки маленькі

 

Зі́рочки мале́нькі ( Gagea minima)  рослина родини лілійних.

Міжнародна назва роду дана рослині на честь англійського ботаніка Томаса Гейга (англ. Gage). Видова назва латинською мовою означає «жовтий». Українську назву «жовта гусяча цибуля» рослина дістала за те, що її дуже люблять гуси. Медоносна рослина. Також вживають назву жовтий пролісок.

 

Калюжниця болотна

 

Картинки по запросу калюжниця болотна легенди Картинки по запросу калюжниця болотна легенди          Картинки по запросу калюжниця болотна легенди          Картинки по запросу калюжниця болотна легенди

 

 

     Калюжниця болотна  (Caltha palustris)  отруйна багаторічна рослина з шнуровидними коренями, що утворюють мичку, родини жовтцевих (Ranunculaceae). Кущики калюжниці ростуть в умовах сильного зволоження: на болотах і болотистих луках, по берегах водойм і річок. Може також використовуватися як лікарська рослина.

 

 

 

Тюльпан дібровний

 

Картинки по запросу тюльпан бібірштейна

 

                 Похожее изображение         Картинки по запросу тюльпан дібровний легенда        Картинки по запросу тюльпан дібровний легенда  

Тюльпа́н дібро́вний (Tulipa quercetorum)— рідкісна багаторічна рослина родини Лілійних,

Перші письмові згадки про тюльпани відносять до XI-XII століть. Його зображення були виявлені в рукописній Біблії того часу. Батьківщина тюльпана - територія сучасного Казахстану. Першою країною, де тюльпани ввели в культуру, швидше за все, була Персія. Тепер важко встановити, які види з'явилися предками перших рослин, але можливо, це були дикорослі тюльпани Геснера (Tulipa gesneriana) і Шренка (Tulipa schrenkii), поширених у Малій та Середній Азії. З Персії тюльпани потрапили до Туреччини, де їх називали "ЛаЛе". Ім'я ЛаЛе до цих пір є найпопулярнішим жіночим ім'ям в країнах Сходу.

 

Рябчик руський

 

 Картинки по запросу рябчик російськийКартинки по запросу рябчик російський    Картинки по запросу рябчик руський   Картинки по запросу рябчик руський

Ря́бчик ру́ський (Fritillaria ruthenica)  багаторічна рослина родини Лілійних, також відома під народними назвами медо́к, микола́йчики. Вид занесений до Червоних книг України..

Видова назва рябчика руського вказує на ареал, що на момент опису рослини збігався зі східними кордонами України, яку у XIII—XIX століттях західні історики називали  Рутенією (лат. Ruthenia на відміну від Росії  лат. Muscovia).

 

Сон – трава

http://i58.fastpic.ru/big/2015/0308/f3/b738acc69b31d6a8126a8784d1c7f7f3.jpg

Похожее изображение   Картинки по запросу сон трава   Картинки по запросу сон трава   Картинки по запросу сон трава

     Сон-трава (Pulsatilla) – це багаторічна рослина з родини Жовтецевих, яка має прямостоячі, добре опушені стебла до 40 сантиметрів заввишки

Поодинокі дзвоникові квітки великі, яскраві, в залежності від виду мають різне забарвлення. Розпускаються раніше появи листків або одночасно з ними. Пелюстки покриті м’якими волосками, маточок і тичинок багато. Після цвітіння з’являється плід з багатьма горішками. Розмноження – насінням і вегетативними частинами кореневища.

     В далекі часи сховалася нечиста сила за прекрасну опушену рослину. Архангел кинув громову стрілу, яка прострелила рослину від квітки до кореня. З того часу нечиста не наближається до сон-трави, яка стала своєрідним оберегом.

Ряст бульбистий

http://www.bestgardener.ru/pic_6/literat_diak.43_2.jpg

         http://cactusnik.ru/wp-content/uploads/2015/10/Hohlatki.jpg        https://arhivurokov.ru/kopilka/uploads/user_file_56e17f8002254/konspiekt-zaniatiia-rastieniia-viesnoi-piervotsviety_11.png          Картинки по запросу ряст фото

 

     Ряст щільний, Ряс ущільнений , Ряст бульбистий, Ряст Галлера (Corydalis solida)  багаторічна рослина декоративна рослина з родини руткових (Fumariaceae).

     За давнім звичаєм, коли вперше на весні  побачиш ряст, треба зірвати його, кинути під ного, потоптати, примовляючи: «Топчу, топчу ряст, Бог здоров’я дасть», або «Топчу, топчу ряст, дай, Боже, діждати і той рік топтати!» це означає просити в Бога життя та здоров’я.

 

Конвалія звичайна

https://roslyna.com/wp-content/uploads/images/foto_convallaria_majalis_l_landish_rastenie_yadovitoe_russkoe_nazvanie_landish_ukrainskoe_konvaliya_2.jpg

             http://fitoapteka.org/images/foto/96/5.jpg      http://pogoda.rovno.ua/sites/default/files/images/20142309155156.jpg       https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f6/Convallaria_majalis_beentree.jpg

   Конвалія звичайна або Конвалія травнева (лат. Convallaria majalis L.) — вид з  роду  Конвалія трав'янистих багаторічних рослин родини Холодкові (Asparagaceae). Рослина отруйна, може також використовуватися як лікарська.

Білі конвалії, вісники літа,

Серце моє вашим цвітом зігріте,

Білою ніжністю горе  забуте,

Думи гіркі солод-запах окутав.

Горицвіт весняний

Картинки по запросу адоніс

Картинки по запросу адоніс      Картинки по запросу адоніс   Картинки по запросу адоніс

      Горицвіт весняний (Adonis vernalis)  отруйна багаторічна рослина висотою 10—40 см. Може також використовуватися як лікарська рослина. Міжнародна латинська назва роду походить від імені міфічного юнака Адоніса, який відзначався надзвичайною красою. Видова назва у перекладі з латинської означає «весняний».

       Існує легенда. Юнак Адоніс, син царя Кіпру, був убитий на полюванні вепром. Афродіта гірко оплакувала смерть коханого, і за її велінням з крапельок його крові виросла чудова квітка. Зглянувшись над богинею, Зевс наказав відпускати навесні Адоніса на землю. В цей весняний час разом з Афродітою радіє вся природа.
 

УВАГА!  ПЕРВОЦВІТИ!

З-під снігової ковдри виглядають ніжні головки   підсніжників,пролісок, первоцвіту.  Одвічна краса природи!

                                         Та чи вічна вона???

Бездумне нищівне ставлення до рослин-первоцвітів привело до зникнення багатьох видів цих організмів.                                                           

Пам’ятай!!!        

 Квіти-первоцвіти не зривай!

Не в’яжи в букети і не продавай!

Не купуй в дарунок – квіти не вбивай!

А прийди до лісу, аромат вдихни

Намалюй картину, фото зроби ти.

І на всій планеті зацвітуть вони –

Квіти-первоцвіти – вісники весни!                                                                 

Fritillaria%20ruthenica_1Майже усі первоцвіти занесені до Червоної книги України і охороняються законом.

i?id=98711271-42-72&n=21У Конституції Україниу статті 66   зазначено, що кожен зобов’язаний не завдавати шкоди природі, культурній спадщині.

Збережемо красу природи для майбутніх поколінь, для своїх дітей, для себе!!!

 

docx
Пов’язані теми
Біологія, Позакласні заходи
Додано
30 червня 2018
Переглядів
2980
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку