Інформаційний дайджест: "Літературне Криворіжжя"

Про матеріал
Опис постійнодіючої книжкової виставки :"Літературне Криворіжжя". Мета : популяризація краєзнавчої літератури.
Перегляд файлу

                 Інформаційний дайджест:

     Книжкова полиця «Літературне Криворіжжя»

Мета: популяризація краєзнавчої літератури на допомогу

патріотичному вихованню молоді

 

Книжкова полиця «Літературне Криворіжжя» місце знаходження якої читальний зал шкільної бібліотеки ліцею «Джерело» - це не просто постійно діюча виставка книг, це  інформаційно – публіцистичний і літературний блок, який дає можливість швидко відшукати потрібне філологам, учням, вихователям.

Книг на полиці небагато, але проте тут можна знайти збірку криворізького письменника і поета Григорія Туренка, головного археолога Олександра Мельника, публіциста Володимира Бухтіярова, краєзнавця і охоронця старовини Ігоря Рукавіцина, поетів Юрія Камінського, Фелікса Мамута, Віктора Гриценка, Василя Сичова,Тетяни Меліхової, Лідії Челнокової, Миколи Олексієнка, Любові Барановой, письменника Григорія Гусейнова, журналістів Давида Кана, Олександра Степаненка.

  Різні теми, різні епохи, різні долі, різні жанри і – у кожного, хто пише своє світовідчуття, свого часу, свого міста, але – одна його доля. Доля рідного краю в особах, у характері, історії. Свій погляд на минуле та сьогодення Кривого Рогу автори виражають через слово, яке у багатьох вистраждано, тому, що знайдено в довгому пошуку істини, що часом зберігається в глибині століть і невиразному, але цікавому 20 столітті.

Книжкова полиця – це і відповіді на питання вікторини, кросворда та знайомство із сучасниками наших днів – Ольгою Валенською, Олегом Пономарьовим, Зінаїдою Колядою.

  Книжкова полиця – це вже готова інформація про тих, хто місто створював, будував, захищав, відновлював, відроджував, оновлював, надаючи йому сучасного вигляду, хто присвячував йому свої пісні.

Книжкова поличка – це «візитна карточка бібліотеки»: на базі її з 2015 року проводяться засідання літературної вітальні: «Читацького ательє» , у яких приймали участь багато криворізьких авторів – Іван Найденко, Володимир Бухтіяров, Віктор Гриценко, Олександр Степаненко, Григорій Туренко, Лідія Челнокова, Любов Баранова, Юрій Ващенко, Олександр Данилов, Фелікс Мамут, Євгеній Пантело, Зінаїда Коляда, Вероніка Немченко, Оксана Зоря, Роман Кан і др..

З 2018 – 2019 року ( вже четвертий рік) ведеться не зовсім традиційна робота – створення анотованого списку книг криворізьких авторів. Розгорнута анотація на кожну книгу – це методична підмога для вчителя та допомога старшокласникам, тим хто шукає книгу для себе. Це своєрідна літературознавча оцінка книги із зазначенням її практичної  значимості. Читаючи анотацію, ви знайомитесь з автором, з проблематикою його книги і вирішуєте важливе для вас питання: чи буде вам цікаве подальше знайомство з письменником і його книгою; чи відповідає вашим читацьким смакам, чи буде корисна під час роботи над рефератом.

Анотація у розгорнутому вигляді – це запрошення до розмови з автором пишучим про все, але це все насамперед вміщує в собі історію землі, на якій ми живемо і долі людей, чиєю скромною працею творилось і твориться наше місто.

C:\Users\User\Desktop\IMG_20211109_123503.jpgЯкщо ви відкриєте анотації, уважно прочитаєте їх, то переконаєтесь у тому, що не витратили часу даремно навпаки ви зрозумієте, як багато втратили не прочитавши ще жодної книги, що стоїть на чільному місті. Чому? Та тому що книгу треба прочитати уважно, щоб переконатися в тому, що наше місто нічим не гірше за інших, тих, що стоять на землі тисячу років, що наше місто – це наше місто і цим все сказано.

 

docx
Додано
4 лютого 2022
Переглядів
339
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку