Інформаційно - пізнавальний проект «Жінки –математики. Цікаві факти з життя"

Про матеріал
Цікаві факти з життя відомих жінок математиків, зокрема: походження, освіта, здоров'я, погляди, незвичайні ситуації тощо
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інформаційно -пізнавальний проект «Жінки –математики. Цікаві факти з життя"

Номер слайду 2

Жінки - математики

Номер слайду 3

Перші жінки– математики

Номер слайду 4

Гіпатія Александрійська (370-415)Гіпатія Александрійська – це перша жінка-математик. Дочка ученого Теона Олександрійського. Гіпатія вивчала математику, астрономію, медицину, філософію. Вона була красивою, розумною, красномовною, чарівною; її поради не тільки в царині науки та літератури, але й в практичному житті цінувалися всіма.

Номер слайду 5

Активно займалася просвітницькою і полемічною діяльністю. Гіпатія загинула в 415 році від рук релігійних фанатиків. Одного разу, коли Гіпатія поверталася додому, гурт фанатиків – християн, що підбурювалися олександрійським єпископом, потяг її до церкви та убив, закидавши камінням. Після цього її тіло було розірвано на шматки і спалено. «Вона досягла таких висот пізнання, що перевершила всіх філософів свого часу» Сократ

Номер слайду 6

Феано VI – V ст. до н.е. Феано – учениця і дружина старогрецького філософа, великого математика і мудреця – Піфагора. Феано прониклася ідеями чоловіка з такою повнотою, що після його смерті стала центром піфагорійського ордена. Феано дала Піфагору двох синів і дочку, всі вони були вірними послідовниками свого Великого батька.

Номер слайду 7

Єлєна Лукреція Корнаро Піскопіа (1646-1684)Перша жінка в світі, що отримала ступінь доктора філософії в університеті Падуї. Вона була першою в світі жінкою студенткою. У Падуанськом університеті стоїть її скульптурний пам'ятник.

Номер слайду 8

Французькі жінки – математики.

Номер слайду 9

Емілі маркіза дю Шатле (1706 – 1749)У 1706 році 17 грудня народилася Габріель-Емілія ле Тоннелье де Бретей, що пізніше стала маркізою дю Шатле. Займаючись самоосвітою, маркіза дю Шатле зробилася видатним математиком. І хоча вона не створила власного оригінального вчення, її робота внесла значний вклад до розвитку математичної науки. «Вона була великою людиною чия єдина провина полягала в тому, що вона - жінка». Вольтер

Номер слайду 10

Софія Жермен (1776-1831)Стала видатним математиком і добилася важливих результатів в теорії чисел і теорії пружності. Для того, щоб прочитати книгу І. Ньютона «Математичні початки натуральної філософії», вона вивчила латинську мову. Займалася теорією чисел. Вивела декілька формул, яким привласнено її ім'я.

Номер слайду 11

Італійські жінки – математики

Номер слайду 12

Марія Гаетана Аньєзі (1718-1799)Аньезі Марія Гаетана –італьянський математик. Народилася в Мілані. Під керівництвом батька, професора університету Болонського, вивчала математику, древні і східні мови. У 1750р. зайняла кафедру математики в Болоньє. У її честь плоску криву, виражену рівнянням Y=a³/(x²+a²) назвали “локон Аньєзі”.

Номер слайду 13

Англійські жінки – математики

Номер слайду 14

Кароліна Лукреція Гершель (1750-1848)Кароліна Лукреція Гершель британський астроном, сестра і помічниця Вільяма Гершеля. Народилася 16 березня 1750 р. в Ганновері. Перша жінка – астроном, що відкрила 8 комет і декілька туманностей. У 1828 р. Лондонське королівське астрономічне суспільство нагородило її Золотою медаллю. Її ім'я занесене на карту Місяця.

Номер слайду 15

Байрон Ада Августа (1815 - 1852)Ада Августа Байрон народилася 10 грудня 1815 року. Єдина донька поета Дж. Байрона, займалася математикою і зокрема математичними машинами. 10 грудня вважається Днем програміста на честь цієї славетної жінки.

Номер слайду 16

Німецькі жінки – математики

Номер слайду 17

Еммі Нестер була найвідомішою жінкою-математиком 1-ї пол. ХХ ст. У 1907 р. вона захистила докторську дисертацію і зарекомендувала себе першокласним математиком. У 1922 р. вона стає позаштатним професором Геттінгенського університету. До штату її так і не взяли, бо жінок на той час не допускали на засідання сенату університету. Ідеї й наукові погляди Нестер вплинули на розвиток багатьох галузей науки. Еммі Нестер

Номер слайду 18

Російські жінки – математики

Номер слайду 19

Софія Ковалевська. В дитинстві стіни кімнати Софії Ковалевської були обклеєні звичайним папером, на якому були надру-ковані лекції з математики М. Остроградського. Ці дивні аркуші привернули увагу маленької Соні. Вона годинами просиджувала біля них. І коли за кілька років п’ятнадцяти-річна Соня брала перші уроки ви-щої математики, її викладач був здивований: дівчина неймовірно швидко засвоїла дуже складні питання. Згодом Ковалевська стала чле-ном-кореспондентом Петербурзь-кої Академії наук.

Номер слайду 20

Українські жінки – математики

Номер слайду 21

Ніна Опанасівна Вірченко. Ніна Опанасівна Вірченко – математик, доктор фіз.-мат. наук, професор, академік-секретар відділення математики АН Вищої школи України, віце-президент АН ВШ, має нагороду Ярослава Мудрого від АН ВШ України (1999), медаль “Будівничий України” (2001), медаль Андрія Первозваного (2005), знак від МОН “Петро Могила” (2007), заслужений працівник освіти України (2006), “Викладач-дослідник – 2008”.

Номер слайду 22

Дякуємо за увагу !

pptx
Додано
29 червня 2019
Переглядів
1902
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку