ІНСТРУКЦІЙНО-ТЕХНОЛОГІЧНА КАРТА ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ ВИРОБНИЧОГО НАВЧАННЯ УЧНІВ, ЩО НАВЧАЮТЬСЯ ЗА ПРОФЕСІЄЮ «ПЕРУКАР (ПЕРУКАР-МОДЕЛЬЄР)»

Про матеріал
ІНСТРУКЦІЙНО-ТЕХНОЛОГІЧНА КАРТА ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ ВИРОБНИЧОГО НАВЧАННЯ УЧНІВ, ЩО НАВЧАЮТЬСЯ ЗА ПРОФЕСІЄЮ «ПЕРУКАР (ПЕРУКАР-МОДЕЛЬЄР)» ЗА ТЕМОЮ «ІНСТРУКТАЖ ЗА ЗМІСТОМ ЗАНЯТЬ. ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОЧОГО МІСЦЯ ТА ОВОЛОДІННЯ ПРИЙОМАМИ ВІДПРАЦЮВАННЯ МАСАЖУ ГОЛОВИ»
Перегляд файлу

ДНЗ «ЗАПОРІЗЬКЕ ВИЩЕ ПРОФЕСІЙНЕ УЧИЛИЩЕ МОДИ І СТИЛЮ

 

 

 

ІНСТРУКЦІЙНО-ТЕХНОЛОГІЧНА КАРТА ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ

ВИРОБНИЧОГО НАВЧАННЯ УЧНІВ, ЩО НАВЧАЮТЬСЯ

ЗА ПРОФЕСІЄЮ «ПЕРУКАР (ПЕРУКАР-МОДЕЛЬЄР)»

ЗА ТЕМОЮ «ІНСТРУКТАЖ ЗА ЗМІСТОМ ЗАНЯТЬ.

ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОЧОГО МІСЦЯ ТА ОВОЛОДІННЯ

ПРИЙОМАМИ ВІДПРАЦЮВАННЯ МАСАЖУ ГОЛОВИ»

 

Укладачі      майстри виробничого навчання:

Перегудова Людмила Олексіївна

Бабанцева Тетяна Петрівна

 

 

 

Запоріжжя, 2021

ВСТУП

 

Інструкційно-технологічна карта для проведення виробничого навчання учнів і слухачів, що навчаються за професією «Перукар (перукар-модельєр)» 1-го класу складена відповідно до робочої навчальної програми з професії «Перукар (перукар-модельєр)», розробленої на підставі Державного стандарту професійно-технічної освіти ДСПТО  5141.ОО.93.02 – 2013.

Інструкційно-технологічні карти є одним з основних документів майстра виробничого навчання, які розкривають технологічну послідовність виконання перукарських робіт, зміст інструкційних вказівок і технічних умов виконання операцій, перелік обладнання, інструментів, пристосувань та матеріалів, за допомогою яких виконується операція.

Збірник інструкційно-технологічних карт призначається для самостійної роботи учнів, які отримують первинну професійну освіту, а також для слухачів курсів професійно-технічного навчання та підвищення кваліфікації (в тому числі за дистанційною формою навчання).

 

 

 

 

 


НАВЧАЛЬНИЙ МОДУЛЬ ПЕР-1.2

 

ІНСТРУКЦІЙНО-ТЕХНОЛОГІЧНА КАРТА №5

 

за темою «Інструктаж за змістом занять. Організація робочого місця та оволодіння прийомами відпрацювання масажу голови»

 

Завдання: оволодіти прийомами масажу голови

 

№ з/п

Зміст операції (прийомів)

Інструменти, пристосування, матеріали нормативні документи

Технологічна послідовність та технічні умови виконання операцій (прийомів)

1.

Підготовчі роботи перед виконанням масажу голови.

1. Інструкція з охорони праці при митті голови №4.3.5

2. Інструкція з охорони праці при використанні водонагрівача №4.3.11

1. Ознайомитись з інструкціями з охорони праці.

2. Перед початком роботи продезінфікувати робоче місце.

 

2.

Виконання

миття волосся

 

Крісло

Мийка

708x460.jpeg

Шампунь  та ополіскувач (миття голови)

 

41492.jpg

Рушник

 

1. Виконати підготовчі роботи при митті волосся

- провести діагностику, визначити наявність захворювань, типу волосся і його стану;

- обрати шампунь, ополіскувач;

- ретельно розчесати волосся;

- обрати оптимальну температуру води (37-40С)

2. Враховуючи тип та стан волосся правильно обрати шампунь та бальзам.

За призначенням шампуні поділяють на такі типи:

- звичайні — потребують додаткового використання інших косметичних засобів, кондиціонерів, ополіскувачів;

спеціальні — м’якої дії, ними можна користуватися щодня. Вони поліпшують будову волосся, не подразнюють шкіру голови, оскільки мають нейтральний рівень рН. До них належать препарати «2в1» — шампунь і бальзам-ополіскувач;

лікувальні — призначені для «проблемного», особливо чутливого і пошкодженого волосся. До їхнього складу входять спеціальні лікувальні препарати;

шампуні особливого призначення — використовуються до або після хімічної завивки чи фарбування волосся, нейтралізують залишки окисника, надають волоссю міцності, закривають луску кутикули тощо.

 

Після миття для надання волоссю нейтралiзацiї, м'якості, пишності та блиску можна використовувати:

- бальзами-ополіскувачі у вигляді рідини або крему. Вони містять речовини, які стабілізують рівень рН, не пропускають усередину волосини шкідливі речовини. Вони полегшують розчісування внаслідок зниження тертя, зменшення сплутування волосся при розчісуванні та укладанні. Серед інших переваг бальзамів-ополіскувачів слід зазначити надання волоссю красивого блиску. Це досягається тим, що речовини, які осідають на волоссі, змінюють показники заломлення променів світла, посилюючи таким чином інтенсивність кольору волосся та його природний блиск, а також тим, що лусочки оболонки волосини починають щільніше прилягати до її поверхні;

- ополіскувачі зі збалансованою кислотністю, призначені для закріплення кольору після застосування барвників. Вони полегшують проникнення молекул фарби в кутикулу, що запобігає тьмяності волосся;

- кондиціонери рідкі та кремоподібні – їх застосовують для полегшення розчісування волосся і надання йому блиску й об'єму.

3. Виконати гігієнічне миття голови

Обов’язковим компонентом миття є вода, яка залежно від виду та вмісту неорганічних сполук буває м’якою чи жорсткою. У м’якій воді незначна кількість неорганічних сполук. Вона найкраща для миття волосся. Волосся мити з нахилом голови вперед (рис.1) або з нахилом голови назад (рис.2). В першому випадку необхідно запропонувати клієнтові стерильну серветку, щоб він прикрив обличчя під час миття.

 

               

Рисунок 1. Миття волосся з нахилом голови вперед

Рисунок 2. Миття волосся з нахилом голови назад

 

Миття голови з нахилом назад має ряд переваг:

- зберігається макіяж;

- зменшується імовірність потраплянні води на одяг;

- забезпечується зручне положення для клієнта.

3.

Ознайомлення з основними видами масажу голови

 

 

Масаж — це ефективний спосіб зняття втоми і підготовки клієнта до інтенсивних навантажень.

Масаж виконується на чистому вологому волоссі, обов’язково із застосуванням лікувальних препаратів. Масаж поділяється на мануальний (ручний) і апаратний.

Мануальний масаж поділяється на гігієнічний (оздоровчий) і лікувальний:

гігієнічний масаж — активний засіб зміцнення організму та профілактики захворювань;

лікувальний масаж — ефективний метод лікування багатьох захворювань.

Шкіра волосяної частини голови пружна, еластична, вільно зміщується і має значну кількість сальних і потових залоз. Волосяну частину голови можна масажувати поверх волосся та з оголенням шкіри.

У перукарнях застосовують гігієнічний масаж поверх волосся. Показанням до масажу можуть бути перевтома, простудні захворювання, випадіння волосся.

Масаж не можна робити при шкірних захворюваннях, сильному випадінні волосся, гіпертонії, нервових захворюваннях і травмах голови.

Можна виконувати масаж і після миття волосся, але враховувати, якщо волосся схильне до жирності, це посилить виділення сала.

Починати масаж потрібно з легких рухів , щоб розігріти шкіру голови (погладжуючі рухи). Після цього сила тиску поступово зростає. Закінчувати масаж теж потрібно легкими погладжуваннями волосся.

4.

Засвоєння прийомів техніки масажу голови

 

 

Методичні рекомендації виконання масажу голови:

 

1. Після кожного прийому масажу шкіру голови прогладжують;

2. Процедура триває від 3 до 10 хв;

3. Перед масажем волосяної частини голови легенько розтирають чоло, скроні, потилицю для покращання кровотоку;

4. Після масажу волосяної частини голови масажують комірцеву зону.

 

 

Технологія масажу

 

Клієнта садовлять на спеціальний стілець зі стійкою опорою для голови та шиї. Майстер стає за його спиною. Масаж зручніше проводити перед дзеркалом.

Розташовуючи пальці якомога ближче до коренів волосся, масажують у напрямку його росту. Напрямок руху має бути диференційованим, оскільки рухи, спрямовані проти нахилу росту волосся, можуть призвести до вивиху волосяного кореня, а також до забруднення вивідних протоків залоз. При масажі ці моменти мають важливе значення.

Масаж виконується трьома видами рухів: круговими, штовхальними і погладжувальними в одному й тому ж темпі. Рухи починають по крайовій лінії росту волосся і закінчують на найвищій точці голови. Усі рухи виконують за годинниковою стрілкою.

Курс масажу складається з 15-20 сеансів, виконується через день або двічі на тиждень.

Перший рух. Масаж волосяного покриву голови розпочинають біля шийної частини хребта. Ковзальними рухами великих пальців обох рук спрямовують кров до центру голови. При цьому вказівні пальці повинні лежати за вухами (рис. 3).

Другий рух. Голову обхоплюють руками так, щоб великі пальці торкалися один одного на потилиці, і, натискаючи на шкіру, просувають руки до маківки, при цьому спереду утворюються шкіряні складки (рис. 4). При повторенні таких рухів протягом 1-2 хв забезпечується приплив крові до голови.

Третій рух. Переходять до масажу тім’яної зони голови. При цьому кінчики пальців повинні щільно прилягати до шкіри голови, роблячи короткі переривчасті рухи (рис. 5).

Четвертий рух (рис. 6). Голову обхоплюють руками так, як показано на рисунку, і масажують глибоким погладжуванням потиличну і тім’яну зони голови, пересуваючи пальці у напрямку від чола.

П’ятий рух (рис. 7). Глибоким погладжуванням масажують скроневі зони голови.

Шостий рух (рис. 8). Руками погладжують волосся від чола до потилиці.

Виражений ефект дає погладжування волосяної частини голови паралельно двома руками у напрямку від чола до потилиці та до скроневих зон. Пальці рук при цьому мають розміщуватися граблеподібно

 

Рисунок 3.

Рисунок 4.

 

 

Рисунок 5.

Рисунок 6.

 

Рисунок 7.

 

Рисунок 8.

 

                                   

 

Поширені помилки при виконанні масажу:

1. Сильне натискання при виконанні прийому викликає неприємне відчуття у клієнта або навіть біль.

2. Погладжування розведеними пальцями, які не щільно прилягають до поверхні голови, може призвести до неприємних відчуттів.

Масаж поверх волосся. Цей різновид масажу теж виконується в подовжньому і поперечному напрямках і з використанням описаних вище прийомів – погладжування, розминання (зсування і розтягування), переривчастої вібрації (пунктирування).

Погладжування проводиться кінчиками розставлених напівзігнутих пальців. Майстер спочатку діє в поздовжньому напрямку, переміщаючись від чола до потилиці, потім – в поперечному, рухаючись від скронь до чола і потилиці. Потрібно діяти обережно, щоб не пошкодити коріння.

Розтирання шкіри голови проводяться за допомогою півколових або спіралеподібних рухів (поздовжні і поперечні) . При виконанні розминання майстер в різних напрямках зрушує і розтягує шкіру голови. Під час зсуву шкіри спереду назад одна долоня майстра знаходиться в області потилиці, а інша – в області чола. При зсуві в сторони в напрямку вух, майстер обхоплює голову пацієнта під вушними раковинами.

Для підвищення користі масажу рекомендується під час процедури використовувати настоянки і відвари на основі трав.



СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

 

  1. Гутиря Л.Г. Сучасна перукарська справа  - – Харків, Фоліо, 2004.
  2. Модные стрижки и стильные укладки -пер. с англ. Т. Ковалевой. – 2-е изд.– Ростов Н-Д, Феникс, 2004.
  3. Моисеев Н.Г. Искусство прически. – Ростов Н. Д,, Феникс, 2004.
  4. Одинокова И.Ю., Черниченко Т.А. Технология парикмахерских работ. – Москва, Академия, 2006.

 

 

docx
Додано
22 листопада 2021
Переглядів
1243
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку