Інструкційно технологічна картка "Підготовка МТА для заготівлі кормів"

Про матеріал
ІТК по підготовці МТА для заготівлі кормів. МТА у складі трактора МТЗ-80 та косарки КРН-2.1
Перегляд файлу

 

Тр.А1-1.6 Виконання заготівлі та роздавання кормів

 

                  Інструкційно-технологічна карта за темою практичної роботи

 

 

Тема уроку               : «Регулювання МТА для приготування кормів та силосу»

 

 

Мета: набути практичних навичок при регулюванні  МТА для приготування

 

кормів та силосу

 

Заголовна   частина

Професія: «8331 Тракторист – машиніст сільськогосподарського виробництва»

Категорія: А1

Тема програми : «Регулювання МТА для приготування кормів та силосу»

 

 

 

Основна частина

 

п/п

Зміст завдання та послідовність його виконання

Обладнання, інструменти, пристосування

Технічні умови і вказівки щодо виконання переходів,

операцій

 

Ескізи, малюнки, схеми

 

1

2

3

4

5

1

Інструктаж з охорони праці.

Підготувати робоче

місце до роботи

 

Підібрати інструмент , пристосування для виконання робіт та засоби індивідуального захисту

 

Прослухати інструктаж з ОП та розписатися в журналі інструктажів. На робочому місці не повинно бути  зайвих речей.

Вдягнути ЗІЗ.

 

2

 

 

 

Підготовка трактора та косарки до

агрегатування

 

 

 

 

 

 

Об’єкти робіт: трактор МТЗ-80; косарка КРН-

2.1 .

Інструмент :набір ключів ріжкових 10-1213-14-17-19-22-24-2730: динометричний ключ, лопатка монтажна: шприц для змащування: Пристрої і матеріали : мастило для змащування, щіточка, ветош, крейда, , ваги для вимірювання тиску брусу на землю. Обладнання : заточний верстат, компресор, 

Провести ШТО трактора (за необхідності ТО згідно регламенту якщо виникла необхідність, бо початок сезону трактор повинен працювати без зупинок на технічне обслуговування (відступ ± 10%) від нормативів). Після проведення ШТО проводиться підготовка трактора до приєднання косарки до трактора.

Косарку починаємо готувати з перевірки комплектності її та перевірки надійності кріплення її до трактора через начіпне обладнання.  Проводимо натягування привідних ременів , величину натягу перевіряємо за допомогою вагів. При натисканні на ремені силою 10-15 кг величина прогину не повинна становити 2025 мм. Перебільшення сили натягу шкодить підшипникам та приводить до швидкого спрацювання ременів.  

image

image

 

1

2

3

4

5

3

Підготовка начіпного обладнання трактора до агрегатування

Трактор 

Домкрат: підкладки для блокування трактора від самовільного кочення та підкладання під домкрат та трактор для страхування (повинні бути металевими): Ключі (головка) 32 та воротки для зручності відвертання гайок, ключ динамометричний. Рулетка для вимірювання:

  

Трактор встановлюємо на площадку для регулювання встановлюємо на стоянкове гальмо. Встановлюємо ширину колії в межах 1800 мм( це потрібно для кращого керування, захисту від перевертання МТА та щоб трактор не втрамбовував зелену масу яку він скошував.

Для цього підважуємо трактор з однієї сторони а іншої блокуємо колеса від самовільного кочення. Підставляємо підставки під трактор і відкручуємо гайки кріплення колеса і знімаємо колесо. Таку операцію  проводимо і з іншої сторони і міняємо колеса місцями з ліва на право і навпаки: завдяки цьому в нас якщо була колія 1400 то стане 1800. Так як нам потрібно.

Після встановлення задніх коліс на широку колію переводим і передні колеса на широку колію.  Підваживши за передній брус ми відпустивши болти які фіксують поворотні цапфи і демонтувавши фіксатори відводимо на 200 мм з кожної сторони цапфи з передньої балки( не забуваємо перед цим від’єднати важелі поворотів). Після фіксації цапф та затягування фіксуючих болтів проводимо регулювання сходження передніх  коліс.(величина повинна становити в межах 2-4 мм).

    

 

 

 

image 

image

 

1

2

3

4

5

 

 

 

Після цих операцій проводимо налаштування начіпного обладнання трактора. Встановлюємо якщо були

 

демонтовані подовжувачі на ніжні Агрегатування трактора з косаркою  

4.

Комплектування МТА

Трактор МТЗ

Косарка КРН-2,1

Площадка для регулювання Інструмент :набір ключів ріжкових 10-1213-14-17-19-22-24-27-

30: динамометричний ключ, лопатка монтажна: шприц для змащування: Пристрої і матеріали : мастило для змащування, щіточка, ветош, крейда, , ваги для вимірювання тиску брусу на землю. Обладнання : заточний верстат, компресор

Приєднати косарку до трактора за трьох точковою схемою. Зафіксувати положення косарки відносно трактора повинно бути перпендикулярно трактору(регулювання проводиться зміною довжини гвинтів обмежувальних для нижніх тяг. Положення бруса відносно поверхні регулюється центральним гвинтом. Цим гвинтом можливо проводити регулювання висоти зрізу зеленої маси. Після приєднання косарки приєднуємо вал відбору потужності. Перед приєднанням перевіряємо вал на справність візуально  та за допомогою монтажних лопаток. Перевіряють справність підшипників на шарнірах нерівних кутових швидкостей та перевіряють шліцові з’єднання. За необхідності проводимо змащування підшипників та шліцьових з’єднань. Приєднуємо і гідросистему до гідроциліндру для піднімання різального бруса у транспортне положення.    

image

 

 

image

 

1

2

3

4

5

5

Регулювання на площадці

Трактор МТЗ

Косарка КРН-2,1

Площадка для

регулювання

 

Встановлюємо  косарку у робоче положення. Перевіряємо величину натиску бруса на ґрунт за допомогою вагів (тиск повинен становити  ± 10-15 кг на краю бруса.(перевірка проходить у полі після 10-15 метрів пробного проходу, щоб дернина не мала пошкодження. Це залежить від вологості ґрунту також). Також виставляємо у горизонтальне положення брус. Після перевіряємо муфту запобіжну провертаючи за годинниковою стрілкою привідний шків, повинно бути чути легеньке «клацання». Потім перевіривши відсутність сторонніх осіб на відстані не менше 50метрів перевіряємо роботу косарки на холостому ходу. Вона повинна працювати тихо без зайвого шуму та ривків. Після 15-20 хвилин роботи вимкнувши двигун перевіряють вузли та агрегати на «нагрів». Температура повинна бути в межах 20-25 градусів не більше. Якщо температура більша потрібно вивчити її причину         (спрацювання підшипників чи відсутність змащення).       

image

image 

 

1

2

3

4

5

6. 

Перевірка роботи у польових умовах

Поле

Трактор в агрегаті з

косаркою  Рулетка

 

В першу чергу поле повинно бути

перевірено ще на весні на відсутність предметів що зашкоджують роботи косарки

(каменів та рослинні рештки(дерева)). 

Перевивши агрегат у робоче положення і увімкнувши важіль приводу ВВП увімкнене перевірити візуально про справну роботу косарки. Потім увімкнувши передачу спочатку 3 починаємо рух проїхавши перші 10-15 метрів перевіряємо якість зрізу та висоту. Також перевіряємо на пошкодження дернини. При якісному виконанні скошування починаємо працювати в основному масиві.    

image 

7.

Робота у полі.

Вибір способу руху та розмір загінки

Поле

Трактор в агрегаті з косаркою 

 

Після усіх налагоджувальних робіт вибираємо розмір загінок. Він становить становить не більше ніж норма зміна. 

Спосіб руху по кругу. Щоб не було

«холостих» ходів. 

 

image

1

2

3

4

5

8.

Несправності

МТА трактор та косарка

При виконанні роботи  можливе пробуксування ременів приводу. Проводять регулювання натягу їх. Також «затупляються» ножі для зрізування рослин. По першу їх перевертають на місці (вони двох сторонні) або проводять заміну (тільки комплектом, для запобіганню дисбалансу). 

image

image 

 

Контрольні запитання  :

1.     Які підготувати трактор для агрегатування ?

2.     Як вибрати спосіб руху по полю, з які фактори потрібно врахувати ?

3.     Яка послідовність операції під  час агрегатування? 4. Дефекти під час виконання робіт, їх причини.

 

 

pdf
Додано
9 лютого
Переглядів
103
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку