З Б І Р К А ІНСТРУКЦІЙНО-ТЕХНОЛОГІЧНИХ КАРТ «ПРИГОТУВАННЯ ГАРЯЧИХ НАПОЇВ»

Про матеріал
З Б І Р К А ІНСТРУКЦІЙНО-ТЕХНОЛОГІЧНИХ КАРТ «ПРИГОТУВАННЯ ГАРЯЧИХ НАПОЇВ» для використання майстрами виробничого навчання та учнями.
Перегляд файлу

 

 

 

 

З  Б  І  Р  К  А

ІНСТРУКЦІЙНО-ТЕХНОЛОГІЧНИХ КАРТ

«ПРИГОТУВАННЯ ГАРЯЧИХ НАПОЇВ»

 

 

 

 

 

Майстер в/н Зленко Валентина Семенівна

 

 

Інструкційно – технологічна картка

«Чай - заварка»

 

Рецептура № 942 Збірник рецептур 2002р

Продукти

(сировина)

на 5порцій

Брутто

Нетто

Чай вищого сорту або І сорту

20

20

Вода

1080

1080

Вихід:

 

1000

 

Технологія приготування.

Фарфоровий чайник споліскують окропом, насипають чай, заливають окропом на третину об’єму чайника, закривають кришкою, накривають серветкою, дають настоятися 5-10хв. Потім доливають чайник окропом. На порцію чаю (200 мл) витрачають 50мл заварки, що рівноцінно 2г сухого чаю.

Крім того, для приготування чаю, можна використовувати чай який випускають у пакетиках для одноразової заварки.

Кип’ятити заварений чай або зберігати його не можна, так як смак і запах його погіршується. Не слід змішувати сухий чай з завареним.

 

Правила відпуску.

Подають чай у чайних чашках, склянках з підсклянниками, піалах, парами чайників.

Вимоги до якості.

Зовнішній вигляд - прозорий настій

Смак - злегка терпкий.

Колір - золотисто – янтарний колір.

Запах - приємний, тонкий, ніжний аромат.

Консистенція - рідка.

 

https://fsd.multiurok.ru/html/2019/03/04/s_5c7c560f83523/1105432_22.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Інструкційно – технологічна картка

«Чай з лимоном»

 

Рецептура № 944 Збірник рецептур 2002р

Продукти

(сировина)

на 1 порцію

Брутто

Нетто

Чай – заварка

Вода

Цукор

Лимон

 

50

150

15

7

Вихід:

 

200/7

 

Технологія приготування.

Лимон нарізаний тоненькими кружечками, подають на розетці. В стакан або чашку наливають заварку чаю і доливають кип'ятком. Цукор кладемо в стакан з чаєм, лимон безпосередньо перед подачею. Можна лимон подати окремо на розетці.

 

 

Правила відпуску.

Подають чай у чайних чашках, склянках з підсклянниками, збоку в розетці лимон нарізаний кружечками, лимон можна подавати в стакані разом з чаєм.

 

Вимоги до якості.

Зовнішній вигляд - прозорий настій

Смак - злегка терпкий .

Колір - золотисто – янтарний колір.

Запах - приємний, тонкий, ніжний.

Консистенція - рідка.

https://fsd.multiurok.ru/html/2019/03/04/s_5c7c560f83523/1105432_23.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Інструкційно – технологічна картка

«Чай з молоком»

 

Рецептура № 945 Збірник рецептур 2002р

Продукти

(сировина)

на 1 порцію

Брутто

Нетто

Чай – заварка

Цукор

Молоко

або вершки

Вода (для чаю з молоком)

Вода (для чаю з вершками)

 

50

15

50

25

100

125

Вихід: з молоком

з вершками

 

150/50/15

175/25/15

 

Технологія приготування.

Фарфоровий чайник споліскують окропом, насипають чай, заливають окропом на третину об’єму чайника, закривають кришкою, накривають серветкою, дають настоятися 5 - 10хв. Потім доливають чайник окропом. На порцію чаю (200 мл) витрачають 50 мл заварки, що рівноцінно 2г сухого чаю.

Крім того, для приготування чаю, можна використовувати чай який випускають у пакетиках для одноразової заварки. В чашку з чаєм кладемо цукор.

 

Правила відпуску.

Подають чай у чайних чашках, склянках з підсклянниками, піалах, парами чайників. Гаряче молоко або вершки подаємо в молочнику окремо.

 

Вимоги до якості.

Зовнішній вигляд - мутний, без чаїнок.

Смак - приємний, злегка терпкий.

Колір - жовто –гарячий, інколи з рожевуватим відтінком.

Запах - приємний, тонкий, ніжний.

Консистенція – рідка.

https://fsd.multiurok.ru/html/2019/03/04/s_5c7c560f83523/1105432_24.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Інструкційно – технологічна картка

«Какао з молоком»

 

Рецептура № 959 Збірник рецептур 2002р

Продукти

(сировина)

на 1 порцію

Брутто

Нетто

Какао – порошок

Молоко

Вода

Цукор – пісок

 

20

500

550

100

Вихід:

 

1000

 

Технологія приготування.

Какао – порошок змішують з цукром, додають невелику кількість окропу (100 мл) і розтирають в однорідну масу, після чого при безперервному помішуванні вливають гаряче молоко, і доливають кип’яток, додають цукор і доводять до кипіння.

 

Правила відпуску.

Подають какао в чайних чашках з блюдцями або склянках.

 

Вимоги до якості.

Зовнішній вигляд - рідина світло – шоколадного кольору.

Смак - солодкий з приємним присмаком молока та какао.

Колір - світло – шоколадний.

Запах - приємний, ніжний какао з молоком.

Консистенція – рідка.

https://fsd.multiurok.ru/html/2019/03/04/s_5c7c560f83523/1105432_25.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Інструкційно – технологічна картка

«Какао з молоком згущеним»

 

Продукти

(сировина)

на 5порцій

Брутто

Нетто

Какао – порошок

Молоко цільне згущене з цукром

Цукор – пісок

Вода

або молоко згущене стерилізоване

Цукор

Вода

 

20

190

15

880

230

100

820

Вихід:

 

1000

 

Технологія приготування.

Молоко згущене з цукром або згущене стерилізоване (без цукру) розводять гарячою водою і доводять до кипіння. Какао – порошок змішують з цукром, додають невелику кількість окропу (100 мл) і розтирають в однорідну масу, після чого при безперервному помішуванні вливають гаряче молоко, і доливають кип’яток, додають цукор і доводять до кипіння.

 

Правила відпуску.

Подають какао в чайних чашках з блюдцями або склянках.

 

Вимоги до якості.

Зовнішній вигляд - без грудочок какао порошку, однорідний.

Смак - приємний молока та какао .

Колір - світло – шоколадний, з додаванням згущеного молока.

Запах - приємний, ніжний какао з молоком.

Консистенція - рідка.

 

Какао со сгущенкой

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Інструкційно – технологічна картка

«Шоколад»

 

Рецептура № 963 Збірник рецептур 2002р

Продукти

(сировина)

на 1 порцію

Брутто

Нетто

Шоколад

Цукор

Молоко

Вода

 

10

25

130

80

 

Вихід:

 

200

 

Технологія приготування.

Для приготування напою використовують шоколад в порошку або плитках, які попередньо подрібнюють. Готують шоколад так, порошок шоколаду змішують з цукром, додають невелику кількість води і розтирають в однорідну масу. Молоко доводять до кипіння і, безперервно помішуючи, вливають розведений шоколад, доводять до кипіння.

 

Правила відпуску.

Подають шоколад в чашках з блюдцями або склянках з підсклянниками.

 

Вимоги до якості.

Зовнішній вигляд - без шматочків шоколаду, з легким блиском.

Смак - приємний, шоколад .

Колір - темно – коричневий..

Запах – шоколаду.

Консистенція – напіврідка.

 

Користь і шкода гарячого шоколаду. Калорійність цього напою - Apetit

 

Інструкційно – технологічна картка

«Кава чорна»

 

Продукти

(сировина)

на 1 порцію

Брутто

Нетто

Кава натуральна

 

6

 

Вихід:

 

100

Рецептура № 948 Збірник рецептур 2002р

Продукти

(сировина)

на 1 порцію

Брутто

Нетто

Кава натуральна

Вода

Або кава натуральна розчинна

Вода

 

40

1100

10

1030

 

Вихід:

 

1000

 

 

 

 

Технологія приготування.

  1 спосіб:       Мелену каву заливають окропом, доводять до кипіння, і припинивши нагрівання, настоюють 5-8 хв. Готовий напій проціджують на сито або тканину.

   2 спосіб:    Для приготування кави в електрокавоварках мелену каву насипають на сітку агрегата за 5-6 хв до закипання води. У процесі варіння з кави екстрагуються смакові й ароматичні речовини. Для поліпшення смаку каву залишають в апараті на 5-8хв.

Розчинну каву готують по мірі заказу. Каву заливають окропом і розмішують

Правила відпуску.

Подають каву в чашках для кави ємкістю 75 – 100мл. Окремо на розетці подають цукор, лимон, у молочнику – молоко або вершки.

Вимоги до якості.

Смак - приємний з гірчинкою.

Колір - темно – коричневий.

Запах – приємний, аромат кави.

Консистенція – рідка

 

Кава: користь і шкода для здоров'я, склад, види, як варити

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Інструкційно – технологічна картка

«Кава натуральна

з коньяком або лікером»

 

Рецептура № 949 Збірник рецептур 2002р

Продукти

(сировина)

на 1 порцію

на 5 порцій

Брутто

Нетто

Брутто

Нетто

Кава натуральна

Цукор

Лимон

Коньяк

або лікер

 

100

15

7

25

15

 

 

Вихід: з коньяком

з лікером

 

1000/15/7/25

1000/15/7/15

 

 

 

Технологія приготування.

Мелену каву заливають окропом, доводять до кипіння, і припинивши нагрівання, настоюють 5-8 хв. Готовий напій проціджують на сито або тканину. Для приготування кави в електрокавоварках мелену каву насипають на сітку агрегата за 5-6 хв до закипання води. У процесі варіння з кави екстрагуються смакові й ароматичні речовини. Для поліпшення смаку каву залишають в апараті на 5-8хв.

 

Правила відпуску.

Подають каву в чашках для кави ємкістю 75 – 100мл. Окремо на розетці подають цукор, лимон; коньяк і лікер в чарці.

 

Вимоги до якості.

Смак - приємний з гірчинкою.

Колір - темно – коричневий.

Запах – приємний, аромат кави.

Консистенція - рідка

 

Как пить кофе с коньяком, польза и вред напитка | Playboy

 

Інструкційно – технологічна картка

«Кава чорна з морозивом (глясе)»

 

Ст.458, підручник В.С. Доцяк, «Українська кухня» 1998р

Продукти

(сировина)

на 1 порцію

на 5 порцій

Брутто

Нетто

Брутто

Нетто

Кава чорна (заварена)

Цукор

Морозиво вершкове

(молочне або пломбір)

 

100

15

 

50

 

 

Вихід:

 

150

 

 

 

 

Технологія приготування.

До готової чорної кави додають цукор і охолоджують до температури 8-10°С.

 

 

Правила відпуску.

Перед подаванням каву наливають у келих, фужер, або конічну склянку, кладуть кульку морозива і відразу подають з соломинкою.

 

Вимоги до якості.

Зовнішній вигляд – на поверхні кави не тале морозиво

Смак - приємний з гірчинкою і смаком морозива.

Колір - світло - коричневий.

Запах – приємний, аромат кави з морозивом.

Консистенція – рідка, морозива – танучого.

 

 

http://gurman.co.ua/wp-content/uploads/2018/05/edc161bfe6f923f636f46f49b8d632f4.jpg

 

 

Інструкційно – технологічна картка

«Кава сюрприз»

 

Ст.458, підручник В.С. Доцяк, «Українська кухня» 1998р

Продукти

(сировина)

на 1 порцію

на 5 порцій

Брутто

Нетто

Брутто

Нетто

Кава натуральна

Шоколад натуральний

Яйця (жовтки)

Цукрова пудра

Вода

 

9

5

11

20

80

 

 

Вихід:

 

100

 

 

 

 

Технологія приготування.

В турочку кладуть каву натуральну, подрібнений шоколад і чверть норми цукрової пудри, заливають водою і заварюють каву.

 

 

Правила відпуску.

Подають каву в кавових чашечках і зверху обережно вливають збиті з цукровою пудрою жовтки. Каву п’ють не розмішуючи.

 

Вимоги до якості.

Зовнішній вигляд – на поверхні жовтки з цукровою пудрою.

Смак - приємний з гірчинкою і присмаком жовтка.

Колір - світло - коричневий.

Запах - приємний, аромат кави.

Консистенція – рідка.

 

 

Кава з сюрпризом: 7 способів приготувати напій в домашніх умовах 6

docx
Додано
25 грудня 2023
Переглядів
687
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку