Інструктування з безпеки праці. Відповідальність за порушення законодавства про працю, правил та інструкцій з охорони праці.

Про матеріал
Мета уроку : - навчальна : ознайомити учнів з правами та обов’язками державного нагляду, громадського контролю, уповноважених і відповідальних осіб під час перевірки стану виконання вимог з охорони праці. Дати поняття про відповідальність порушників вимог відносно питань з охорони праці - розвиваюча : формувати в учнів здатність наполегливого усунення порушень з охорони праці - виховна : виховувати почуття необхідності особистого виконання вимог з охорони праці
Перегляд файлу

Тема уроку: Інструктування з безпеки праці. Відповідальність за порушення законодавства про працю, правил та інструкцій з охорони праці.             

Мета уроку :

- навчальна : ознайомити учнів з правами та обов’язками державного нагляду, громадського контролю, уповноважених і відповідальних осіб під час перевірки стану виконання вимог з охорони праці. Дати поняття про відповідальність порушників вимог відносно питань з охорони праці

- розвиваюча : формувати в учнів здатність наполегливого усунення порушень з охорони праці

- виховна : виховувати почуття необхідності особистого виконання вимог з охорони праці

Тип уроку : перевірка знань та засвоєння нових знань

Засоби навчання : Роздатковий матеріал у вигляді конспекту, підручники, презентації.

Міжпредметні зв’язки: ОБЖД, Природознавство, Виробниче навчання

Література: Л.Е.Винокурова, М.В.Васильчук, М.В.Гаман  ”Охорона праці”.

Хід уроку

 1.  Організаційний момент. 

 2 . Перевірка домашнього завдання. Форма роботи: фронтальне опитування

  1. Для чого потрібні правила внутрішнього трудового розпорядку?
  2. Який порядок укладення колективного договору і його виконання?
  3. Які права працівників на охорону праці під час роботи на підприємстві?

 3. Повідомлення теми, мети і задач уроку, мотивація навчальної діяльності учнів.

4.Викладання матеріалу теми

 1.  Інструктажі з питань охорони праці

2. Органи державного нагляду

3.  Відповідальність за порушення законодавства про охорону праці

5. Закріплення, узагальнення та систематизація знань.

  1. Для чого потрібні органи державного нагляду?
  2. Які права мають посадові особи уповноважених державних органів з нагляду за охороною праці?
  3. Який порядок виконання зауважень та відповідальність за порушення вимог з охорони праці?

6. Підведення підсумків уроку. Виставлення та мотивація оцінок.

7. Повідомлення та пояснення домашнього завдання.

1.  Л.Е.Винокурова ”Охорона праці”  п.1.6., 1.7., 1.8., 1.9., стор. 13 — 15,20,27 - 32.

2. Робота з конспектом

Конспект уроку.

З метою попередження виробничого травматизму, професійних захворювань та будь-якого іншого погіршення здоров'я на виробництві з усіма працівниками проводяться навчання, інструктування, перевірка знань з питань ОП та техніки безпеки. Відповідальність за своєчасне проведення цих заходів полягає на гол. інженера, нач. цехів, майстрів. Контроль за своєчасним проведенням інструктажів здійснює інженер з ОП.

За характером і часом проведення інструктажі з питань охорони праці поділяються на вступний, первинний, повторний, позаплановий та цільовий.

Вступний інструктаж проводиться: з усіма працівниками, які приймаються на постійну або тимчасову роботу, незалежно від їх освіти, стажу роботи та посади; з працівниками інших організацій, які прибули на підприємство і беруть безпосередню участь у виробничому процесі або виконують інші роботи для підприємства; з учнями та студентами, які прибули на підприємство для проходження виробничої практики.

Первинний інструктаж проводиться до початку роботи безпосередньо на робочому місці з працівником: новоприйнятим на підприємство; який переводиться з одного цеху виробництва до іншого; який буде виконувати нову для нього роботу, а також з учнями на початку занять у кожному кабінеті, лабораторії, де навчальний процес пов'язаний із застосуванням небезпечних або шкідливих хімічних, фізичних, біологічних факторів.

Повторний інструктаж проводиться з працівниками на робочому місці в терміни, визначені відповідними чинними галузевими нормативними актами або керівником підприємства з урахуванням конкретних умов праці, але не рідше: на роботах з підвищеною небезпекою - 1 раз на 3 місяці; для решти робіт - 1 раз на 6 місяців.

Позаплановий інструктаж проводиться з працівниками на робочому місці або в кабінеті охорони праці: при введенні в дію нових або переглянутих нормативних актів про охорону праці; при зміні технологічного процесу, при порушеннях працівниками вимог нормативних актів про охорону праці, що можуть призвести або призвели до травм, аварій, пожеж тощо

Цільовий інструктаж проводиться з працівниками: при виконанні разових робіт, не передбачених трудовою угодою; при ліквідації аварії, стихійного лиха; при проведенні робіт, на які оформлюються наряд-допуск, розпорядження або інші документи, а також з вихованцями, учнями, студентами закладів освіти в разі організації масових заходів (екскурсії, походи, спортивні заходи тощо).

Відповідно до Закону України «Про охорону праці» державний нагляд за дотриманням законів та інших нормативно-правових актів про охорону праці здійснюють служби охорони праці, державні органи з нагляду за охороною праці, з питань радіаційної
безпеки, з питань пожежної безпеки, з питань гігієни праці.

Робітники, у разі невиконання ними вимог безпеки, викладених в інструкціях з безпечних методів робіт за професіями, залежно від характеру порушень, несуть відповідальність у дисциплінарному, адміністративному або кримінальному порядку.

Дисциплінарна відповідальність регулюється Кодексом законів про працю і передбачає такі види покарання, як догана та звільнення.

Адміністративна відповідальність регулюється Кодексом про адміністративні правопорушення і передбачає накладення на службових осіб, громадян-власників штрафів у розмірі від 2 до 14 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Матеріальною відповідальністю передбачено відшкодування збитків, завданих підприємствами працівникам, які постраждали від нещасного випадку.

Посадові особи підприємств або громадяни — суб'єкти підприємницької діяльності, винні у порушенні вимог законодавства про охорону праці, якщо це порушення заподіяло шкоду здоров'ю потерпілого, притягаються до кримінальної відповідальності: штрафом до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або виправними роботами на термін до 2-х років. А якщо ці порушення спричинили загибель людей, то посадові особи можуть
бути позбавлені волі на термін до 7-ми років.

 

 

Викладач         М.В.Князевич

docx
Додано
30 жовтня 2021
Переглядів
1034
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку