Інтегрований кейс-урок Чарівний день Святого Миколая"

Про матеріал
Розробка інтегрованого кейс-уроку, що складається із 7 розгорток. Запропоновано QR-коди з посиланням на відеоматеріали до уроку. Може бути використана як додатковий матеріал до тематичного тижня "Зимові свята "в НУШ.
Перегляд файлу

Інтегрований кейс-урок

«Чарівний день Святого Миколая» 

 

 

 

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тематичний день

   «Чарівний день Святого Миколая»

Картинки по запросу "святий миколай  пнг"" 

Яку інформацію я тут здобуду?

  • Святий Миколай – це магія чи реальність?
  • Як святкують День Святого Миколая в українській родині? Традиції святкування.
  • Які народні прикмети пов’язані з цим днем?
  • Як подарунки від Миколая потрапляють під подушку?
  • Як святий Миколай Чудотворець став Санта Клаусом?
  • Як написати листа Святому Миколаю.
  • Як намалювати Святого Миколая.
  • Яким чином можна розписати традиційне печиво «Миколайчики»?
  • Які є пісні про  Святого Миколая ?
  • Навчусь розв’язувати задачі і приклади від Миколая.
  • Картинки по запросу "святий миколай малюнок""Як підсумок набутих знань і умінь візьму участь у створенні лепбука     «Чарівний день Святого Миколая»    

 

 

 

 

Методичні матеріали кейсу

Вступ

Ось і наближається День святого Миколая. Всі діти давно проаналізували свої вчинки за рік, що минає, написали Миколаю листи, пообіцяли бути чемними та чекають на подарунки та солодощі.

Але, щоб усі сьогодні вночі змогли отримати свої «миколайчики» та подарунки, вам доведеться виконати декілька цікавих завдань. 

Коли всі вони будуть подолані, то шлях для Святого Миколая та ангеликів буде чистий-чистий, і ваші мрії неодмінно здійсняться!  Ми в це віримо! А ви?

 

  • 1-ша розгортка «Я досліджую світ»

 

  • Евристична бесіда

 Якого числа ми відзначаємо день Святого Миколая? (19 грудня)
- Що ви знаєте про це свято?
- Чому його чекають діти?
- Кому з вас Святий Миколай залишав подарунки під подушкою?

  • Розповідь учителя

Добре знаєте ви, діти!

Долетіла до нас вість,

Що до нас в дорозі гість.

Хто це? Кожен  пам’ятай –

Це святий наш Миколай!

Діточок він всіх згадає,

Їм дарунки посилає.

          Миколай–угодник (той, діла якого угодні Богу) – один із найулюбленіших святих нашого народу, з іменем якого пов’язано  безліч  переказів. Купці, мореплавці та мандрівники бачили у Святому Миколаєві свого охоронця та заступника. Миколая шанували козаки війська Запорізького. Ще за життя його називали батьком сиріт, бідних, знедолених.

       Народився Святий Миколай у місті Патар, що в Південній Італії, біля 280 року (1739 років тому).

       Після смерті батьків 17-річний Миколай роздав усе своє майно бідним  людям і вирушив до Палестини вклонитися святим місцям. Повернувшись, він став священиком. Відтоді Миколай допомагав усім, хто потребував його допомоги: зцілював хворих, рятував рибалок, запобігав стихійному лихові. Водночас Миколай був людиною скромною, носив простий одяг, їв один раз на день, недосипав, віддаючи нічний час молитвам.

          19 грудня 343 року Миколай помер і був похований у соборному храмі міста Міри. З того часу 19 грудня є днем  Святого Миколая і великим святом для всіх християн.

 До святого з різними проханнями звертаються як діти, так і дорослі. Він і зараз допомагає всім, хто молиться до нього: бідним, знедоленим, подорожнім, береже від стихійних лих на морі, застерігає від небезпеки.

     З сивої давнини і український народ 19 грудня відзначав день Святого Миколая. Цей день був особливо урочистим. Вважалося, що цей святий є захисником усіх бідних і знедолених. Та найбільше його вшановували діти, для яких він був почесним охоронцем.
    В Україні, особливо в західних областях, до цього дня добре готувались. Ввечері Миколай заходив до оселі з подарунками. Якщо діти спали, Миколай клав подарунки їм під подушку.
    Вручаючи кожному окремо гостинець, Святий Миколай згадував усе те добре, що зробила дитина протягом року, і соромив за нечемні вчинки, ще й клав різочки для неслухняних дітей. Відтак діти свято вірили в існування цього доброго захисника і намагалися не гнівити Святого Миколая, який знає про все.
    Крім того, в школах влаштували цікаві вистави, де головною дійовою особою був Святий Миколай.
    Нерідко у нього були янгольські крила. Він мав довгу бороду, а в руках тримав соснову гілочку, обвішану цукерками. Вручаючи гостині, святий нагадував малечі про все добре і погане, зроблене нею за рік.

  • Як же ж святкують свято Святого Миколая в українській родині?

         Насамперед прибирають у хаті, прикрашають ікону святителя, розпочинають  день спільною молитвою у храмі Божому.

         Увечері майже в кожній оселі діти з нетерпінням чекають, коли завітає в гості Святий Миколай. Він неодмінно має принести подарунки.

        Святий Миколай знає про дітей усе. Упродовж року він стежить за їхніми вчинками. Якщо діти гарно вчаться, слухають батьків, не ображають менших, чемні зі старшими, Миколай дарує їм найкращі подарунки. Коли ж діти неслухняні,  він дарує різку їм, щоб знали, як поводитися. Але Святий Миколай усе-таки вибачає дітям провини. Він дає їм змогу виправитися і навчає, як це зробити.

          Трапляється, що Святий Миколай не встигає провідати родину ввечері, тоді він обов'язково завітає вночі.

         Ось чому діти з таким нетерпінням щороку чекають доброго Миколая.  Адже святий завжди на боці менших, скривджених, беззахисних. Він не тільки  обдаровує гостинцями, допомагає в біді, але й навчає , як бути добрим, чемним і розумним.

 

  • Робота в парі. Три слова заховалися.

Підказка: Як  християни називають Святого Миколая?

Ч

У

Д

О

Т

В

О

Р

Е

Ц

Ь

А

Х

М

Т

Д

Е

Д

Р

Х

Щ

А

М

Ф

Ф

І

Е

Ч

Щ

А

Б

А

Х

П

О

К

Р

О

В

И

Т

Е

Л

Ь

Д

Ф

А

П

Е

В

Т

С

Ч

Й

М

П

Р

Т

А

Є

А

Т

Є

Ф

Е

Є

Х

Р

Х

І

С

Б

П

Д

Т

Р

С

У

Г

О

Д

Н

И

К

Т

Р

М

А

 

- Який приклад ми повинні брати зі Святого Миколая?

(Бути добрими, милосердними, чуйними, вчитися прощати та допомагати усім, кому потрібна наша допомога ).

 

 

  • Як святий Миколай Чудотворець став Санта Клаусом?

    Санта Клаус перекладається з голландського як Святий Миколай (Sinterklaas). Святий Миколай — Микола Чудотворець — святий Микола Мирликійский Чудотворець — Микола Угодник — реальна історична особа.

    Культ Святого Миколая був дуже поширений в Голландії. Ще з сімнадцятого століття голландці святкували 6 грудня день Святого Миколая (у православній церкві — 19 грудня), відомого покровителя моряків і дітей.

Оскільки Святий Миколай — покровитель дітей, увечері діти отримували  подарунки: дерев’яний черевик наповнювали фруктами і солодощами (зараз черевик заміняє підвішена над каміном шкарпетка).

 Картинки по запросу "санта клаус""

Цей звичай з традиційними подарунками для дітей голландські поселенці привезли в Нью-Амстердам — так колись називався Нью-Йорк. В Америці голландський  Sinterklaas став Санта Клаусом (Santa Claus). Під цим ім’ям ставши американцем, святий відомий тепер всьому світу.

 

  • 2-га розгортка «Читання»

Тема: Магія Дня Святого Миколая

  • Робота над загадками

Хто слухняних ,чемних діток
Любить, поважає?
Хто на санях чарівних
В гості приїжджає?
Хто торбиночки-чаклунки,
Що в них діткам подарунки
Уночі тихо-тихенько
Під подушечки ховає? (Миколай)

***

Ходить він завжди вночі

Має від дверей ключі,

Знає, хто живе і де,

Як себе щодня веде.

Чемним діткам, хоч потроху,

В чобітки та у панчохи

Він кладе потішки,

А нечемним – мишки!

Хто це? Швидко відгадай!

Це наш любий… (Миколай)

 

 

  • Робота в групах
  • Алгоритм виконання завдання для І групи

1.Прочитайте уважно текст.

Історичні дані

   Як відомо з історичних джерел, майже дві тисячі років тому Миколай жив у місті Патарі в Малій Азії. Народився у 280 році в родині багатих та благочестивих батьків Феофана та Нонни. Батьки малого Миколайчика померли, зоставивши хлопчині чималу спадщину. Дядько Миколая був єпископом патарським. Хлопець ріс у добрі та любові, але його глибоко засмучувала навколишня бідність і убогість горожан. Вдачею був тихий, незлостивий . Він як міг допомагав бідним родинам, дітям-сиротам. Щоб не принижувати людей милостинею, він по ночах розносив їжу, одяг, ласощі і клав на порозі убогих осель.

2.Дайте відповідь на запитання:

- Де народився Миколай?

- Яким був хлопець?

- Які добрі справи робив Миколай?

 

  • Алгоритм виконання завдання для ІІ групи

1.Прочитайте уважно легенду.

Легенда

    Легенда розповідає, що одного разу Миколай дізнався, що на околиці міста живе бідна дівчина, яка не може вийти заміж тільки тому, що не має посагу. Хлопець вирішив зарадити біді дівчини. Уночі він прийшов у її дім і непомітно підкинув пакунок із необхідною сумою грошей їй у вікно. Ясна річ, бідна дівчина вирішила, що це втручання неземних сил, і містом поширилася чутка, що янгол спустився з неба й допоміг закоханим. Це була найщасливіша подія в житті Миколая, він зрозумів, що його призначення – робити добро.

2.Дайте відповідь на запитання:

- Про кого дізнався Миколай?

- Яка найщасливіша подія  трапилася в житті Миколая?

-Яке призначення Миколая?

 

  • Алгоритм виконання завдання для ІІІ  групи

1.Прочитайте уважно притчу.

Притча

     Один чоловік їхав лісом, і захопила його ніч. Мусив ночувати, випряг він воли, дав сіна. Коли дивиться: недалечко від нього на пустирі звіряче збіговисько. Злякався чоловік, ще б пак! Вовки, лисиці, зайці, ведмеді… таке назбігалося – страх глянути! Сидить заєць поруч із вовком і не боїться його. «Що воно за дивовижа», -думає собі чоловік. А коли йому від серця відлягло, він пильніше придивився й побачив: сидить поміж тією звіриною Святий Миколай – старий сивий чоловік. Сидить і щось тим звірям розказує, а вони слухають, розвісивши вуха». (Миколай опікувався дикими звірятами)

2.Дайте відповідь на запитання:

- Про кого йдеться мова?

- Ким опікувався Миколай?

 

 

 

  • Алгоритм виконання завдання для ІV групи

1.Прочитайте уважно текст.
         

   Ще замолоду для сиріт він став батьком, для бідних - милостивим подателем, у біді - помічником, угорі - втішителем. Миколай залишив світське життя і віддався службі Господові. Продав після смерті батьків усе добро, роздав убогим та бідним, а сам вирушив прочанином у Палестину. Повернувшись, став священиком у місті Міри, а згодом - єпископом. Під час гонінь християнської віри його кинули до в'язниці, а за правління Костянтина Великого звільнили. На старості літ отець Миколай прийняв чернецтво. 
    Ще за життя люди вважали отця Миколая Святим. Одного разу він щирою молитвою втихомирив бурю на морі і врятував чимало рибалок, а також корабель, на якому пливли прочани до Палестини. Мав дар зцілювати калік, недужих, неодноразово рятував приречених на страту. Але найбільшою його заслугою було те, що він безмірно любив усіх людей, цінував кожну окрему людину. Його життя - то любов і служіння людям. 

2.Дайте відповідь на запитання:

- Ким став Миколай, коли виріс?

- Яка  найбільша  заслуга Миколая?

 

  • Алгоритм виконання завдання для V групи

1.Прочитайте уважно народні прикмети на святого Миколая.

  • Як на Миколу випаде великий іней – на гарний врожай хліба.
  • Як на Миколу піде дощ, то врожай на озимину.
  • Морозяний день на Миколу – на уроду хліба й городини.
  • Після Миколи пшениця вкриє поле.
  • Хвали зиму після Миколи.

 

2.Дайте відповідь на запитання:

- Для чого в день святого Миколая люди здавна спостерігали за погодою?

Кожен учасник з групи  по черзі відповідає на запитання.

Вчитель:

Був у Миколи старий учитель, що вчив його молитися, читати і писати. Якось читав він із учителем святе пись­мо: (Я пропоную вам роз’єднати слова і прочитати це святе письмо)

«Коли ти робиш добро, то нехай твоя правиця не відає, що робить лівиця...»

Микола замислився.

  • Як це розуміти ? — спитав учителя.

Коли робиш добро, то не треба про це нікому оповіда­ти. Краще не хвались своїми добрими вчинками.

    Отже тепер ви знаєте все, що необхідно знати, про день святого Миколая .

  • Читання віршів дітьми (на вибір)
  • Робота над прислів’ями
  • До Миколи нема зими ніколи.
  •  Миколай бородою трусить – дорогу стелить.
  •  До Миколи та й ніколи (про тих, хто не віддає борги).

 

 

  • 3-тя розгортка. «Українська мова»

Тема. Написання листа Святому Миколаю.

                        Вступна бесіда.

 

Картинки по запросу "святий миколай  читає листи картинки"     На свято Миколая діти з різних країн світу зазвичай пишуть листи. Саме в цей день за однією з легенд святий Миколай по срібній мотузці спускається на землю і відправляється в подорож по всій планеті. Вночі з 18 на 19 грудня добрий дідусь розкладає свої подарунки в черевички, святкові шкарпетки і під подушки всім слухняним дітям. І що цікаво, діти завжди в захопленні від того, наскільки добрий дідусь вгадав їхні бажання.

    Для того, щоб святий Миколай вгадав з бажанням, потрібно йому заздалегідь написати листа. Як написати листа святому Миколаю і що в ньому потрібно попросити – хвилює всіх дітей. Існує одна традиція, за якою слід написати листа. Для цього потрібно покласти його на підвіконня і очікувати, поки янголятко або інший помічник святого Миколая не забере його і не доставить до потрібного адресата.

    На початку листа постарайтеся описати свої добрі справи і хороші вчинки за цілий рік. Також не забудьте  гарний святковий конверт. У нього обов’язково покладіть маленьку ялинову гілочку, і нехай цей жест буде вашим «привітом» доброму чарівникові.

    Варто відзначити, що для послання свого бажання найкраще написати текст акуратним почерком на гарному папері золотою ручкою. Далі слідує текст самого опису подарунка і роз’яснення, чому саме його ти хочеш в цю казкову ніч отримати. Не старайтесь надрукувати текст вашого послання на комп’ютері, тому що в ньому немає нічого таємничого і загадкового, і швидше за все ваш лист буде проігноровано адресатом.

Картинки по запросу "святий миколай  читає листи картинки""

 

  • Алгоритм написання листа до Святого Миколая:

C:\Users\Оля\Desktop\миколай\19_1_461.jpg

1.Звертання.

2.Дозволь розповісти про мене, про близьких, про хороші справи.

3.Ідеї подарунків для мене, моїх близьких.

4.Подяка.

5.Прощання.

6.Підпис.

7. Дата і місце написання, якщо їх немає на початку листа.

 

 

 

 

 

  • Зразок написання листа Святому Миколаю

                          Здрастуй, дорогий святий Миколаю!

      Я дуже радий (а), що ти читаєш мого листа. Протягом усього року я був (ла) слухняною дитиною, допомагав (ла) мамі прибирати вдома, завжди складав (ла) свої іграшки, старанно вчився (лась) читати і писати. Я знаю, що ти добрий чарівник, тому не відмовиш мені в проханні виконати моє заповітне бажання. Моє бажання – отримати на свято конструктор Lego, а я в свою чергу зобов’язуюсь навчитися його правильно складати. Святий Миколаю! Виконай, будь ласка, моє заповітне бажання, а я в свою чергу зобов’язуюсь тебе не розчаровувати впродовж цілого року.

До побачення!                                       З повагою Андрій (Софійка)     

                                                                  м. Луць. 1 грудня 2019 року

 

  • Гра «Пошта»

 -Що потрібно знати, щоб лист дійшов до адресата?

  • Словникова робота:

Відгадайте слова

  1. Паперовий пакет, який зберігає таємницю послання.(Конверт)
  2.  Пункт призначення листа, місцезнаходження того. Кому лист призначений. (Адреса)
  3.  Цифрове умовне позначення міста, села. (Індекс)
  4. Людина, яка приносить листи. (Листоноша)
  5.  Людина, якій адресований лист.(Адресат)
  6.  Людина, яка відсилає лист.(Адресант)

 (Місто, село, назву вулиці, номер будинку, індекс.)

 

Сьогодні українські резиденції Святого Миколая знаходяться у Карпатах, у Національному природному парку “Гуцульщина”

C:\Users\Оля\Downloads\frame (4).png

Звернення Святого Миколая до дітей:

https://www.youtube.com/watch?v=IVdAcwyauJo

           Картинки по запросу "резиденція святого миколая в карпатах""

  • Підпис конвертів за зразком.

 

Адреса Святого Миколая в Карпатах:
78600
м. Косів
вул. Дружби, 84
Івано-Франківська область
Святому Миколаю

 

 

У місті Києві ,в козацькому селищі «Мамаєва Слобода», знаходиться «Головна Резиденція Святого Миколая»

 

Картинки по запросу "резиденція святого миколая мамаєва слобода""

Адреса Святого Миколая в «Мамаєвій слободі»:
03061
м. Київ
вул. Михайла Донця, 2
«Мамаєва Слобода»
«Головна Резиденція Святого Миколая»

 

Картинки по запросу "цікаві задачі на миколая""

  •                    4 –та розгортка «Інформатика»
  •                     
  • Створення вітальної листівки в графічному редакторі

 

Картинки по запросу "анімація до дня святого миколая""

                                          Картинки по запросу "сніжинка пнг""Картинки по запросу "сніжинка пнг""Картинки по запросу "сніжинка пнг""

 

 

 

 

  •                    5 –та розгортка «Математика»
  • Розв’язування прикладів і задач від Миколая.
  • Усний рахунок

Обчисли  та допоможи святому Миколаю розкласти гостинці під подушку.

 

Картинки по запросу "шграшки  пнг""    Картинки по запросу "шграшки  пнг""  Картинки по запросу "лего  пнг""

            24 + 15                    65 – 22                24+18        

 

   Картинки по запросу "м'яка іграшка пнг""         Картинки по запросу "лялька пнг""   Картинки по запросу "шграшки  пнг""

        37 – 24                   44 – 16                 25 + 37

 

Картинки по запросу "казкові подушки пнг""     Картинки по запросу "казкові подушки пнг""    Картинки по запросу "казкові подушки пнг""

         43                         42                        39

Картинки по запросу "казкові подушки пнг""      Картинки по запросу "казкові подушки пнг""      Картинки по запросу "казкові подушки пнг""

         28                            62                         13

   

  • Розв’язування задач

Картинки по запросу "святий миколай  пнг""

  • У торбині Святого  Миколая  було 18 іграшкових лисичок та 12 іграшкових їжачків. Скільки всього іграшок було у торбині Святого Миколая? На  скільки більше було їжачків, ніж лисичок?

Картинки по запросу "святий миколай  пнг""

  • У торбині Святого  Миколая  було 56 іграшок і 32 книжки. Миколай на вулиці Веселій дітям під подушку поклав сьому частину іграшок і восьму частину книжок. У скільки разів більше іграшок, ніж книжок, поклав Миколай дітям під подушку на  вулиці Веселій?

 

  • У  новорічну ніч з міст А і В на зустріч один одному одночасно  виїхали два Санта Клауси, щоб прнивітати один одного з святом і через 2 години зустрілися. Швидкість саней Санти з міста А становила 14 км/год, а з міста В - 15 км/год. Яка відстань між містами?

 

C:\Users\Оля\Downloads\img017 (1).png

 

  • Картинки по запросу "святий миколай  пнг""Скласти і розв’язати рівняння. 

 

  • У торбині Святого Миколая були подарунки для малечі. Коли він залишив 13 подарунків під подушками слухняних діток, то у нього залишилося ще 42 подарунки. Скільки подарунків у Святого Миколая було спочатку?

Х – 13 = 42

  • Допоможіть  Святому Миколаю розчистити від снігу доріжку, по якій він має  дійти до школи, щоб роздати подарунки дітям . Замініть сніжинки відповідними знаками

«+», «-» , «:», «х» .

 

C:\Users\Оля\Downloads\img018 (1).png

Картинки по запросу "цікаві задачі на миколая""

  •                    6 –та розгортка «Мистецтво»

Образотворче мистецтво

  • Знайдіть якнайбільше відмінностей та розмалюйте малюнки

 

C:\Users\Оля\Downloads\img019.png

Похожее изображение

 

  • Складімо пазли  «Зима. Святий Миколай»

 

                  Картинки по запросу "пазли Святий миколай""               Картинки по запросу "пазли Святий миколай""

 

           Картинки по запросу "пазли Святий миколай""Картинки по запросу "пазли Святий миколай""

Картинки по запросу "сніжинка пнг""Картинки по запросу "сніжинка пнг""Картинки по запросу "сніжинка пнг""

 

  • За зразком спробуймо намалювати Святого Миколая.
  • C:\Users\Оля\Downloads\img020.jpg
  •  

                                                                    

 

« Музичне мистецтво»

Картинки по запросу "Святий миколай пнг""

  • Вивчімо пісню про Святого Миколая

«Вже надходить ніч чарівна»


Вже надходить ніч чарівна,

Спить увесь рідненький край.

Ось, ось в наші всі оселі

Завітає Миколай.

 

Приспів:

Миколай, Миколай,

Ти до нас завітай.

Всім малятам усміхнись

Щирим серцем пригорнись.

 

Жде його малеча вся,

Ой, радіє дітвора,

І усі, усі дорослі,

Миколая ждуть у гості.

 

Приспів.

Вже ідуть морози люті

І паде пухнастий сніг,

Миколая ждуть усюди,

Всі в у цю чарівну ніч.

Приспів. (2)


 

C:\Users\Оля\Downloads\frame (5).pnghttps://www.youtube.com/watch?v=EdN20z0Lde0

 

 

 

  •                    7 –ма розгортка « Дизайн і технології»
  •                     
  • Розпис печива «Миколайчики»
  • Вступна бесіда

      День святого Миколая традиційно святкується 19 грудня, коли вже настав час різдвяного посту. Тож вибір страв у цей день досить скромний. Але все ж це, перш за все, свято для дітей. Тому їх частують пряниками, які у народі називають “Миколайчиками”. Пряники випікають у формі Миколая або янголят і розмальовують кольоровою глазур’ю.

Окрім Миколая та янголят, їм також притаманно надавати форму сніжинок, різних звірят та птахів, ялинок, чобіт та шапок.

    Також перед випіканням у пряниках роблять маленькі отвори, щоб можна було потім нанизати солодощі на нитку. Адже часто саме таким печивом прикрашали потім новорічну ялинку.

http://coma.in.ua/wp-content/uploads/2017/12/unnamed-4.jpgКартинки по запросу "як діти розписують Миколайчики""Картинки по запросу "як діти розписують Миколайчики""

 

 

  • Створімо лепбук «Ми чекаєм Миколая»

 

https://pp-books.com.ua/uploads/bookImages/--.jpg?1535614688264

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Дяченко Сергій Євгенійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Сєрокурова Любов Вікторівна
    Кейс-урок дуже вдалий, методично грамотний, позитивно емоційно насичений! Дякую!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Брешук Марія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
16 лютого 2020
Переглядів
5548
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку