Інтегрований обернений урок із зарубіжної літератури та всесвітньої історії Тема: Середньовічне європейське суспільство. Утілення в образі Айвенго кодексу лицаря. Зображення серед

Про матеріал
Інтегрований обернений урок із зарубіжної літератури та всесвітньої історії Тема: Середньовічне європейське суспільство. Утілення в образі Айвенго кодексу лицаря. Зображення середньовічного лицарства в сучасній літературі. Зустріч із сучасною письменницею А.О. Дьоміною Мета: скласти уявлення учнів про структуру середньовічного європейського суспільства, показати його складові; охарактеризувати три стани середньовічного суспільства; формувати в учнів уміння аналізувати й узагальнювати історичний матеріал; розкрити образ головного героя роману; розвивати навички характеристики літературного героя з використанням цитатного матеріалу, уміння відстоювати власну точку зору; з’ясувати сутність понять «лицар», «лицарство»; показати вплив історичних умов на формування характеру героя; розвивати естетичні смаки та аналітичні навички учнів; виховувати почуття обов’язку, честі, кращі моральні якості, формувати в учнів поняття справжнього лицарства. Контакти молодої української письменниці А.О. Дьоміної подано в розробці уроку.
Перегляд файлу

Інтегрований обернений урок  із зарубіжної літератури та всесвітньої історії

Тема: Середньовічне європейське суспільство. Утілення в образі Айвенго кодексу лицаря. Зображення середньовічного лицарства в сучасній літературі. Зустріч із сучасною письменницею А.О. Дьоміною

Мета: скласти уявлення учнів про структуру середньовічного європейського суспільства, показати його складові; охарактеризувати три стани середньовічного суспільства; формувати в учнів уміння аналізувати й узагальнювати історичний матеріал;розкрити образ головного героя роману; роз­вивати навички характеристики літературного героя з ви­користанням цитатного матеріалу, уміння відстоювати власну точку зору; з’ясувати сутність понять «лицар», «лицарство»; показати вплив історичних умов на формування характеру героя; розвивати естетичні смаки та аналітичні навички учнів;  виховувати почуття обов’язку, честі, кращі моральні якості, формувати в учнів поняття справжнього лицарства.

Обладнання: підручник, атлас, карти «Європа X—XIII ст.», відеоролики, презентації

 

Хід уроку

Лицарство!... воно є джерелом найшляхетніших прихильностей,

опора пригніченим, захист ображеним, оплот проти свавілля володарів.

Вальтер Скотт

  1. Актуалізація опорних знань
  1. Слова вчителів

На минулому уроці ми з вами розпочали знайомство з історичним романом Вальтера Скотта «Айвенго».

-        Що ж таке історичний роман? (це великий за обсягом прозовий твір, у якому в художній формі відтворено події та особи певного історичного періоду)

-        Яка історична епоха описана в романі «Айвенго»? (Середньовіччя). Розповідь учителя історії про Середньовіччя. . (Що означає термін Середні віки? Коли вони почалися і коли завершилися? Соціальна структура європейського суспільства - побудова піраміди)

  1. Розгадування кросворду (слайд 3)

Як ви бачите кросворд містить певну підказку. По вертикалі ви можете прочитати ім’я та прізвище автора роману «Айвенго»

  1.     В якому столітті відбуваються події роману? ( 12)
  2.     Назвіть ім’я лицаря позбавленого спадку (Айвенго)
  3.     В якій країні відбуваються події, що описані в романі? (Англія)
  4.     В якому турнірі брав участь Айвенго? (Лицарський)
  5.     Назвіть Батьківщину В.Скотта? (Шотландія)
  6.     Кого обрано королевою лицарського турніру? (Ровена)
  7.     Король Англії, якому служив Айвенго (Річард)
  8.     Назвіть ім’я єврея, батька Ребекки (Ісаак)
  9.     Назвіть ім’я батька Айвенго (Седрік)
  10.                  Брата короля Річарда звали  (Джон)
  11.                  За ознаками  роман «Айвенго»  є (Історичний)
  12.                  В якому поході брав участь Айвенго? (Хрестовий)

 

 

д

В

а

н

а

д

ц

я

т

е

 

А

й

в

е

н

г

о

 

 

а

н

г

Л

і

я

 

л

и

ц

а

р

с

Ь

к

и

й

 

ш

о

Т

л

а

н

д

і

я

 

р

о

в

Е

н

а

 

 

Р

і

ч

а

р

д

 

 

 

 

і

С

а

а

к

 

 

с

е

д

р

і

К

 

 

д

ж

О

н

 

і

с

Т

о

р

и

ч

н

и

й

 

х

р

е

с

Т

о

в

и

й

 

  1.  Мотивація навчальної діяльності
  1. Слово вчителя

Мабуть, немає такого юнака, який би не мріяв про пригоди і лицарські подвиги. А яка дівчинка не мріє про зустріч зі справжнім лицарем? 

Сьогодні  ми вже перенеслися в ті далекі часи Середньовіччя. Зануримося в епоху ХІІ століття та згадаємо головного героя роману В. Скотта.

 

  1. Оголошення теми і мети уроку

У своєму романі В .Скотт змалював історію життя окремих людей, серед яких вирізняється образ лицаря Айвенго, що став втіленням духу середньовічного лицарства і найкращих людських якостей.  То ж тема нашого сьогоднішнього уроку: Середньовічне європейське суспільство. Утілення в образі Айвенго кодексу лицаря. Зображення середньовічного лицарства в сучасній літературі. Зустріч із сучасною письменницею Анною Олександрівною Дьоміною.

  1. Вивчення нового матеріалу
  1. Слово вчителя

Ми з вами вже багато разів називали таке слово як лицар. А хто такий лицар? І яке лексичне значення має це слово? Чи правильно ми розуміємо його значення? І в цьому нам допоможуть Лінгвіст Авраменко Дар’я (слайд 3)  та Історики Звєрєв Володимир і Базавлук Ілля

 

  1. Робота з тлумачним словником (слайд 4)

Учень - лінгвіст: Це слово багатозначне, щоб дізнатися його значення я звернувся до тлумачного словника :

  1.            Лицар -  за доби Середньовіччя в Західній Європі - феодал, який належав до військово-землевласницького стану. Кінний воїн із важким озброєнням; Рицар – це… (Авраменко Д.)
  2.            Лицар – це самовіддана, благородна людина, яка заміщає когось або щось; (Ушаткіна)
  3.            Лицар – це той, хто самовіддано і безкорисливо служить на якійсь ниві, захищає ідею та етичні засади; (Ушаткін)
  4.            Лицар – це вихований, шляхетний, витончено чемний чоловік. (Шкурат А.)

Так що:ж таке лицарство, давайте підсумуємо

Учень – історик 1 (Звєрєв В.): Лицарство — це кодекс поведінки і честі, яких офіційно дотримувалися середньовічні рицарі. Лицарство походить із середньовічної Франції й Іспанії, поширившись пізніше на всю Європу, досягши найбільшого розквіту в 12 і 13 століттях. Принциповими цінностями лицарства були: честь, доблесть, шляхетність, і вірність. Для лицаря було проголошено кілька найважливіших речей, які роблять його лицарем: це віра, честь і  дама серця.

Учень – історик 2 (Базавлук І.): відеоролик про лицарські турніри (слайд 5)

Слово вчителя. Прокоментувати та доповнити правильність судження наших юних науковців прошу вчителів історії та мови. (3D-анімація про лицарів, їх обладунки та зброю)

 

  1. Інтерв’ю з героєм 

Слово вчителя.  Отже, в центрі роману – доля шляхетного, відважного, сміливого воїна і лицаря Айвенго. Згадати історію героя допоможе нам сам Айвенго, який погодився дати коротке інтерв’ю нашому кореспонденту медіаканалу «Дніпровський ліцей № 42» Лихоносову Сергію.

 

Кореспондент

Айвенго

Доброго дня шановний Айвенго!

Доброго дня!

Назвіть будь-ласка своє справжнє ім’я

Уілфред Айвенго

Скільки вам років?

Зараз мені 25 років

Кому ви служите?

Повернувшись після хрестового походу я вірно служу королю Річарду, який у цей час повернувся до Англії. Я є його зброєносцем та   захищаю честь короля і його хоробрих воїнів

Чому це не подобається вашому батькові?

Це не подобається моєму батькові тому,  що  Річард  за походженням норман, а я та мій батько Седрік – саксонці. Тому мій батько  обстоював усе саксонське і мріяв про повернення на англійський трон представників саксів

А чому ви – сакс – пішли служити норманові Річарду?

Я вважаю, що для моєї батьківщини дуже важливим є мир та відсутність конфліктів. Народ повинен жити мирно і щасливо. Для цього потрібен сильний король. І таким є Річард, нехай навіть він є норманом

Чому ви вирішили взяти участь в турнірі в Ашбі?
 

У разі перемоги Ательстана на турнірі Ровена неодмінно мала стати його дружиною, а я не міг цього допустити.

 

Що допомогло вам отримати перемогу у турнірі?

 

 

 

Я відстоював свою честь, честь саксів, мене зачепило за живе ставлення Бріана де Буагільбера до саксонців. І як справжній чоловік, я хотів, щоб Ровена була визнана найкращою і отримала титул королеви краси і кохання).

Поясніть значення свого герба.

На моєму гербі зображений дуб із вивернутим корінням та напис Диздішадо. І це означало те, що мене вигнано з дому, а напис означає – позбавлений спадку

Чому ви вирішили прийти на допомогу Ребеці?

Я – лицар і повинен допомагати усім скривдженим, усім, хто потребує допомоги.

Чи можна вас вважати ідеальною людиною?

Ні, багатьма вчинками я не можу пишатися. Але я завжди хотів допомагати людям, думав про свою любу Англію. Можливо, не все вдавалося, але я старався

Дякую вам за цікаву розповідь! До побачення

До побачення!

  1. Яким постає перед читачем Айвенго

-        Назвіть основні епізоди, в яких бере участь Айвенго (Вечеря в будинку Седріка Сакса, лицарський турнір, полон у замку, захист Ребеки) (слайд 6)

-        Яким постає перед нами Айвенго? Визначимо за допомогою «Кластера» (слайд 7)

Висновок. Айвенго виступає втіленням честі, порядності, вірності обов’язку та коханій, відданості, доброчинності, шляхетності. Разом з тим автор показує залежність особистості від суспільних процесів.

  1. Робота із тлумачним словником.

Усі персонажі роману характеризують Айвенго як людину ″кодексу лицарської честі ″. А яке значення має слово «честь» та словосполучення «кодекс лицарської честі». Надаю слово Лінгвісту Дар'ї, яка дасть визначення слову «честь». А історик  Володимир допоможе з'ясувати, що означає кодекс лицарської честі (слайд 8)

 

Лінгвіст. Честь – це сукупність вищих моральних принципів, якими людина керується у своїй громадській  і особистій поведінці

 

Історик. Кодекс лицарської честі – це сукупність правил поведінки, звичок та переконань

 

Учитель. Тож яким був кодекс рицаря епохи Середньовіччя спробуйте зараз назвати? (слайд 9)

  1. Метод «Займи позицію». Як ви гадаєте, чи є лицарі у наш час? Чи їхнє існування – це «справи минулих літ»? (слайд 10)

 

  1. Знайомство з українською письменницею сучасності Анною Олександрівною Дьоміною (слайди 11, 12)

(контакти  https://www.facebook.com/anna.diomina

https://www.youtube.com/live/3lnY0dkIp18?feature=share)

 

VІ. Застосування знань умінь навичок.

  1. Мова – найцінніше, що є у нашого народу. Запам’ятайте вислови відомих українських поетів і письменників. Нехай вони будуть кредом вашого життя. (слайд 13)
  2. Скласти сенкан з одним із слів лицар, Середньовіччя.
  3. Вправа «Задай питання опоненту»
  4. «Мікрофон»

Сьогодні на уроці :

Я дізнався…

Я навчився…

 

  1. Домашнє завдання. Виконати тест за посиланням: https://www.classtime.com/code/R2Y9JG

 

 

 

Додатковий матеріал

     Прочитавши роман, ми зрозуміли, що автор, як і читачі, захоплюється мужніми, справедливими, вірними героями, що ні за яких обставин не втрачають своєї честі і гідності. І хоча ми розуміємо, що не все в рицарських законах було правильним і більшість із них залишилась у минулому, але від рицарів нам у спадок перейшло найважливіше – прагнення служити добру, бути чесним і справедливим, ставати на захист скривджених. Недарма і зараз найвища похвала хлопцеві або чоловіку – це коли про нього скажуть: «Ось спражній рицар!»

Вчинки Айвенго - лицаря 

1. Вірне служіння сюзеренові       

Не зраджує поняттям честі

 

2. Збереження лицарської честі

Бере участь у хрестовому поході

 

3. Високий рівень володіння зброєю       

Веде боротьбу  разому з Річардом

 

4. Шанобливе ставлення до жінки

Анонімно викликає на бій непереможного

Бріана де Буагільбера

 

5. Шляхетне ставлення до тих, які потребують допомоги        

Перемагає в поєдинках лицарів-трамплієрів

 

6. Захист інтересів країни

Заступається за честь сина Седріка Сакса (тобто за свою, але ж анонімно)

 

7. Заборона чинити насильство над безпомічним  лицарем     

Під виглядом паломника-пілігрима ,  він єдиний, хто пожалів старого лихваря,

поступається йому місцем біля вогнища

 

8. Захист християнської віри

Рятує Ісаака від пограбування і смерті

 

9. Щедрість, участь у турнірах      

Рятує красуню Ребекку

Висновок

     Вілфред Айвенго, головний герой роману - людина свого часу, взірець найкращих  лицарських чеснот.

         Айвенго -  ідеальний лицар.  Він  чесний і справедливий воїн, який у будь-який момент може прийти на допомогу тим, хто її потребує, тобто приниженим, гнобленим

    Айвенго не тільки мужній, сміливий і відважний воїн, а й чесна, порядна, здатна на самопожертву людина; фанатично відданий справі, він служить друзям, з якими поділяє нещастя й небезпеки.

 Створюючи образ Айвенго, Вальтер Скотт нагадує нам про поняття, найважливіші для благородної людини: чесність,  , справедливість, любов до вітчизни, вірність прекрасній дамі. В образі Айвенго втілені ті риси, які письменник хотів би бачити і у сучасних йому аристократів.

І сьогодні непересічне значення мають чесність, шляхетність, почуття людської гідності, мужність, відвага, вірність, здатність до самопожертви в ім'я батьківщини чи друга. 

 

Джерела

 

  1. Академічний тлумачний словник української мови

http://sum.in.ua/

  1. ВікіпедіЯ 

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BE%D1%86%D1%96%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B8%D0%B9_%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%81

  1. https://osvitanova.com.ua/posts/4284-35-naikrashchykh-vysloviv-pro-ridnu-movu
  2. https://www.google.com/search?sca_esv=580857096&sxsrf=AM9HkKmnnyMVIQeb_uRXThZQOufpWFCHFQ:1699538637981&q=%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%B8+%D0%B0%D0%B9%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B3%D0%BE&tbm=isch&source=univ&fir=oLhRnMV1AZU0xM%252COWOo8llquKVxXM%252C_%253BKFmhKqoWDbAv1M%252C7KTCcRFoYktc9M%252C_%253BwZYF1CBUeeuc_M%252COWOo8llquKVxXM%252C_%253BUi7HHYudAaYeCM%252Cc8nyR_MMgwTwhM%252C_%253B1iqr557bJz7FKM%252CM5Kj7vUI_DOYRM%252C_%253BcvFnB9_K-
  3. https://naurok.com.ua/plan-konspekt-uroku-serednovichne-evropeyske-suspilstvo-258971.html
  4. https://naurok.com.ua/urok-utilennya-v-obrazi-ayvengo-kodeksu-licarya-za-romanom-v-skotta-ayvengo-72280.html
  5. Дьоміна А.О. https://www.youtube.com/live/3lnY0dkIp18?feature=share

https://www.facebook.com/anna.diomina

 

 

 

docx
Додано
9 листопада 2023
Переглядів
186
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку