Новела О.Генрі «Останній листок». Людина, котра здатна на самопожертву заради ближнього та специфіка розкриття образу Бермана .

Про матеріал

Познайомити учнів з біографією письменника та змістом новели О. Генрі «Останній листок», із новелою як літературним жанром, її ознаками й різновидами; розкрити образ Бермана у творі;удосконалювати навички учнів із аналізу художнього тексту, навички виразного читання, зв`язного усного мовлення; удосконалювати вміння абстрактно мислити, працювати з символами; розвивати фантазію та творчу уяву; стимулювати інтерес учнів до читання зарубіжної літератури; формувати логічну, послідовну, емоційну, самостійну культуру відповіді, культуру спілкування на уроці, уміння обстоювати власну точку зору; прищеплювати уважне ставлення до оточуючих.

Перегляд файлу

7 клас                                                                                            Урок ____ дата ________________

Тема: Новела О.Генрі «Останній листок». Людина, котра здатна на самопожертву заради ближнього та специфіка розкриття образу Бермана .

Мета: навчальна:познайомити учнів з біографією письменника та змістом новели О. Генрі  «Останній листок», із новелою як літературним жанром, її ознаками й різновидами; розкрити образ Бермана у творі;

 розвивальна: удосконалювати навички учнів із аналізу художнього тексту, навички виразного читання, зв`язного усного мовлення; удосконалювати вміння абстрактно мислити, працювати з символами; розвивати фантазію та творчу уяву;

виховна: стимулювати інтерес учнів до читання зарубіжної літератури; формувати логічну, послідовну, емоційну, самостійну культуру відповіді, культуру спілкування на уроці, уміння обстоювати власну точку зору; прищеплювати уважне ставлення до оточуючих.

Обладнання: портрет О.Генрі; виставка творів письменника;  комп`ютер; схеми, картки до уроку.

Хід уроку

«Життя людини має сенс до тих пір,

поки вона вносить сенс у життя

інших людей за допомогою любові, дружби,

співчуття і протесту проти несправедливості»

(Симона де Бовуар, франц. письменниця).

 

І. Організаційний момент.

ІІ. Мотивація пізнавальної діяльності.

Кожна людина знає, що життя – скарб, але не кожен зможе пожертвувати ним. Зараз більшість людей  освічені,  тобто мають доволі високий інтелектуальний розвиток, але лише людина з високими моральними  якостями, здатні пожертвувати собою заради інших

Прояви жертовності заради інших,  безперечно,  трапляються рідко.   Я вважаю, що варто йти на самопожертву заради інших людей,навіть якщо ця людина не є для тебе близькою та знайомою та чи оцінить вона твій вчинок, чи віддячить за такий крок. У Біблія говориться, що немає більшої любові, ніж та, коли ти віддаєш за брата душу свою, а,  отже, і своє життя.

 

Сьогодні ви познайомитесь з творчостю О.Генрі та його  новелою «Останній листок», а саме поговоримо про одного з героїв новели – Берманом, який пожертвував своїм життям заради життя дівчини.

 

ІІІ.  Оголошення теми й мети уроку.

ІV. Перевірка домашнього завдання.

Актуалізація опорних знань, умінь і навичок.

Повідомлення про життєвий і творчий шлях О.Генрі  (за індивідуальним домашнім завданням) (На дошці розміщено фото письменника, ілюстрації до книг, інтелект карта на біографію письменника. Додаток 1, 2, 3)

E:\Школа Галагановка\Зарубіжна\уроки- школа\7 клас\О.Генрі Останній листок\Конспект уроку Колива Олена\О.Генрі.png

Завдання для учнів:

  1. Заповнюють Фейсбук сторінку письменника.  Додаток 4
  2. Почувши про життя письменника, як ви вважаєте, із зображенням чого ми можемо зустрітися у його творах? (З описом реального життя.)

V.  Сприйняття й засвоєння учнями навчального матеріалу.

Слово вчителя.

Деякі з дослідників вважають О.Генрі майстром новели. У його новелах багато комічного,  найчастіше автор використовує гумор та сатиру, за допомогою якого письменник висміює людські вади.

Словникова робота. (запис в зошиті)

Новела  (від італ. – новина ) – невеликий за обсягом прозовий епічний твір про незвичайну життєву подію з несподіваним фіналом. Новелі притаманні лаконізм, яскравість і влучність художніх засобів, напружений сюжет, чітка композиція, мінімум персонажів.

Представниками цього жанру були Дж. Боккаччо, Е.А.По, І.Бунін, Гі де Мопассан, П.Меріме, В.Стефаник.

Слово вчителя.

Новела О.Генрі «Останній листок» вважається однією з найкращих у світовій літературі. Вона присвячена  темі відданості людини іншій людині, любові до ближнього, відзначається великою увагою до «маленької людини», також порушує проблеми злиденного життя людей мистецтва, висвітленно боротьбу за виживання, взаємопідтримку і самопожертву.

 

Ця новела вирізняється динамічним сюжетом і зразковою композицією, в якій автор використав свій улюблений прийом побудови сюжету — несподівана кінцівка, ще й з подвійною розв’язкою. Тобто, ця невеличка за обсягом новела має дві сюжетні лінії. Одна –  розповідає про життя і хворобу дівчини Джонсі і її подругу Сью, а друга — про старого художника-невдаху Бермана та його шедевр. На початку твору здається, що головною сюжетною лінією є хвороба дівчини, але читаючи твір далі, насправді це самовідданий вчинок Бермана, на який ніхто не очікував. Обидві сюжетні лінії набувають несподіваної розв’язки в кінці новели, а саме коли стає відомо, чим пожертвував старий художник заради порятунку  дівчини, яка вже втратила надію на одужання і віру в себе. Ми  навіть не можемо сподіватися, що саме Берман врятує життя Джонсі, втративши своє.

Бесіда з учнями:

  1. Розкажіть історію Бермана.
  2. Дати характеристику  Берману  (скористатися кластером, записати в зошит)  Додаток 5
  3. Чому О.Генрі порівнює Бермана з Мойсейом?
  4. Як би ви повелися на місці Бермана?

Робота в групах:

Група 1 : Доведіть , що листок, який був намальований Берманом, можна вважати довгоочікуваним шедевром?

Група 2 : Доведіть, що вчинок Бермана можна вважати подвигом?

Завдання для учнів.

  1. Робота з епіграфом.
  • Як ви розумієте слова французької письменниці.

VІ.  Закріплення вивченого матеріалу.

  1. Пояснення кроссенса  (за біографією письменника). Додаток 6
  2. Доведіть, що твір є новелою?
  3. Виконати тести.

 

VІІ.  Домашнє завдання.

Виписати цитати до образу Сью та Джонсі.

Виконати завдання в  Learningapps ( https://learningapps.org/display?v=pgysf7iaa20 )

 

 

 

Додаток 1

 

О. Генрі — Вікіпедія

 

 

Додаток 2

Купити книгу Останній листок та інші оповідання / "The Last Leaf" and other  stories (О. Генрі) - 978-966-498-680-6 | Інтернет-магазин Yakaboo.uaКупити книгу Останній листок (О. Генрі) - 978-617-7561-06-3 |  Інтернет-магазин Yakaboo.ua

Купити книгу Останній листок (О. Генрі) - 978-966-03-7855-1,  978-966-03-5461-6 | Інтернет-магазин Yakaboo.uaКнига Последний лист (The Last Leaf). О. Генри - LibreBook.me

Додаток  5                                                  Кластер

 

 

docx
Додано
12 листопада 2023
Переглядів
214
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку