Інтегрований урок (кросворд+ментальні картки +презентація) з української мови та спец. предмета «Устаткування підприємств громадського харчування» для професії « Кухар. Офіціант».

Про матеріал
В інтегрованому уроці представлено завдання професійного спрямування побутового напрямку для використання на бінарних уроках. Цей урок має важливе значення у підвищенні навчального та професійного рівня здобувачів освіти та розширення між предметних зв’язків між українською мовою й дисциплінами професійного спрямування. Використання такого дидактичного матеріалу сприятиме кращому засвоєнню знань з української мови і робитиме безперервним, певною мірою, процес фахової підготовки: допоможе здобувачам освіти оволодіти термінологією майбутньої професії, збагачуватиме словниковий запас професійною лексикою. Інтегрований урок рекомендовано для здобувачів освіти та викладачів української мови та викладачів спец. дисциплін професійно-технічних навчальних закладів.
Перегляд файлу

Державний професійно-технічний навчальний заклад

“Царичанський аграрний професійний ліцей”

 

 

 

    

Шарівська Віра Павлівна

Посада: викладач української мови та літератури

Фах; філолог, викладач української мови та літератури

Кваліфікаційна категорія: спеціаліст вищої категорії, «викладач –методист»

Нушель  Олена Сергіївна

Посада: викладач спец. дисциплін

Фах: інженер-технолог громадського харчування

                                                                                                                                                 

 

смт. Царичанка

 

 

     

 

 

 

 

 

Інтегрований урок з української мови та спец. предмета «Устаткування підприємств громадського харчування» для професії « Кухар. Офіціант».

 

 

 

 

 

       В інтегрованому уроці представлено завдання професійного спрямування побутового напрямку для використання на бінарних уроках.

Цей урок має важливе значення у підвищенні навчального та професійного рівня здобувачів освіти та розширення між предметних зв’язків між українською мовою й дисциплінами професійного спрямування. Використання такого дидактичного матеріалу сприятиме кращому засвоєнню знань з української мови  і робитиме безперервним, певною мірою, процес фахової підготовки: допоможе здобувачам освіти оволодіти термінологією майбутньої професії, збагачуватиме словниковий запас професійною лексикою.

      Інтегрований урок рекомендовано для здобувачів освіти та викладачів української мови та викладачів спец. дисциплін професійно-технічних навчальних закладів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

АНОТАЦІЯ

 

        Даний урок містить вправи з української мови з професійним спрямуванням для професії « Кухар. Офіціант».

       Одним із перспективних напрямів освіти є інтегрування знань. Інтеграція – це єдність, дає можливість уніфікувати викладання теоретичного метеріалу з двох дисциплін одразу. Мета проведення даного уроку – показати дієвість інтегрування предметів  з української мови та спец. предмета «Устаткування підприємств громадського харчування» .

       Дана розробка містить в собі: конспект уроку з теми: «Загальні відомості про машини та механізми», слайдові презентацію, фото-додатки, творче завдання: «Розгадування кросворду», ментальні картки, випереджувальне завдання, корисні поради, використано систему вправ, спрямованих на вироблення у здобувачів освіти правописних навичок та творчих здібностей на уроках української мови, завдання творчо- пошукового характеру, розвиток культури усного і писемного мовлення.

     Розробка уроку може бути використана майстрами та викладачами харчового напрямку.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗМІСТ

 

 

 

Вступ

 

Розробка уроку з предмета: Устаткування підприємств громадського харчування та української мови на тему: « Загальні відомості про машини та механізми»

 

 

Додаток 1 Презентація до уроку

 

Додаток 2 Творче завдання: «Розгадування кросворду»

 

Додаток 3 Ментальні картки

 

Висновки

 

Використана література

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ

        Новітнє суспільство висуває до освіти нові вимоги, однією з яких є формування особистостей, що спроможні ухвалювати неординарні рішення й ефективно налагоджувати взаємини у швидкоплинній реальності. Активність, самостійність, творчість, здатність адаптуватися до стрімких змін-ці риси особистості дуже важливі на сучасному етапі історичного розвитку, а іх формування потребує реалізації нових підходів до процесу навчання.

       Головна мета професійно-технічної освіти-створення умов для професійної самореалізації особистості.

       Застосування новітнього технологічного обладнання активізує ефективність роботи підприємств громадського харчування. Для безпечної експлуатації машин і механізмів необхідно знати їх будову доцільніше висловлюватись у певній ситуації спілкування, отже, набувати вмінь та навичок використовуючи мовну грамотність.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розробка уроку з предмета: Устаткування підприємств громадського харчування та української мови на тему: « Загальні відомості про машини та механізми»

 

Предмети: «Устаткування підприємств громадського харчування»

 «Українська мова»

 

Тема: з предмета «Устаткування підприємств громадського харчування» -

             Загальні відомості про машини та механізми;

 з української мовиОрфографічно – пунктуаційний практикум. 

             Удосконалення правописної грамотності.

 

Мета:

         1. Ознайомити здобувачів освіти  із загальними відомостями про машини та механізми; класифікацією машин та їх структурою; вимогами до машин і механізмів, які використовують на підприємствах громадського харчування; з призначенням технічної документації машин. Повторити правила орфографії та пунктуації. Застосувати теоретичні  знання на практиці.            

          2. Розвивати полікультурну компетенцію здобувачів освіти, вміння працювати як колективно, так і в групах. Поєднати знання учнів з двох предметів при виконанні практичних завдань.  Розвивати логічне мислення, уяву, ініціативу, комунікативну компетентність при виконанні завдань в групах.

         3. Активізувати зацікавленість у піднесенні авторитету робітника, престижу робітничої професії. Виховувати основи культури праці.

 

Тип уроку: урок повідомлення нових знань.

Вид уроку: інтегрований урок

 

Форми і методи роботи:

-    використання інтерактивних, ігрових, релаксаційних методів;

  • групові, фронтальні, колективні;
  • творча робота «Розгадування кросворду»;
  • робота з текстами професійного змісту;
  • творче д/з;
  • використання медіа засобів, інформаційних таблиць;
  • консультативна роль викладача на уроці;
  • використання ментальних карток.

 

Матеріали і реманент уроку:

  • тексти професійного спрямування з предмета «Устаткування підприємств громадського харчування»;
  • завдання для практичної роботи в групах та всього колективу;
  • О. П. Глазова Українська мова 10 клас рівень стандарту для закладів загальної середньої освіти.- Харків, 2018 рік.
  • лекція викладача предмета «Устаткування підприємств громадського харчування»;
  • презентація «Загальні відомості про машини та механізми»;
  • відеофільм: « Лінія миття полуниці. Обладнання для миття ягід, овочів, фруктів та грибів».
  • Саєнко Н.П., Волошенко Т.Д. Устаткування підприємств громадського харчування. Підручник для ПТНЗ. – Київ: ЛДЛ, 2005.

 

 

Епіграф до уроку:

 

                                                                           Якщо в однієї людини є яблуко й у іншої є яблуко, то після обміну в них залишиться по одному яблуку. Але якщо в однієї людини є ідея і в іншої є ідея, то після обміну в них залишиться по дві ідеї.

                                             Дж. Б.  Шоу.

 

 

Хід уроку:

 

І. Організаційний момент (повідомлення теми, мети, завдань уроку).

 

ІІ. Мотивація навчальної діяльності:

 Професія — це дуже важлива частина життя людини, і чим вдаліше ти зробиш вибір, тим більше досягнеш бажаного на професійному шляху. Ще один з найважливіших принципів вибору професії є набуття компетентностей: це не опанування, не вивчення, не пізнання – це саме набуття. У понятті набуття знайшла своє відображення інтегрована професія « Кухар.Офіціант ». Усі ці технології допомагають розвивати ключові та предметні компетентності здобувачів освіти. Даний урок дозволяє застосувати технології розвитку критичного мислення, спонукає до розвитку ключових компетентностей.

       Професія « Кухар. Офіціант » дозволяє застосувати знання, навички й особистий досвід у предметно-перетворювальній діяльності,  оскільки основні операції кухар виконує вручну. Але ,сьогодні, вже більшість трудомістких операцій здійснюють машини, механізми та автомати. На виробництві кухар ніби губиться серед численних приладів, механічного, теплового та холодильного устаткування, адже професіограма вказує на те,що спеціаліст - професіонал повинен мати хороший загальний інтелект, добре розвинені дотик та нюх; координацію рухів рук; високі показники концентрації, переключення, стійкості та об'єму уваги; добре розвинену довготривалу, мовно-логічну, зорову, образну, оперативну пам'ять.

ІІІ. Актуалізація опорних знань.

      Викладач спец. предмета:

      Бесіда:

  • як ви гадаєте,  чи повинні відповідати сучасному рівню розвитку технології обробки продуктів і забезпечувати високі техніко-економічні показники?
  • чи можете ви дати визначення поняття «машина» в громадському харчуванні?
  • чи відомі вам  машини та механізми , які повинні відповідати сучасним вимогам виробничої естетики та безпеки праці?
  • на вашу думку, чи є певні вимоги до машин і механізмів?
  • що ви знаєте про технічну документацію машин?

 

ІV.  Основна частина уроку.  Повідомлення нових знань.

Лекція «Загальні відомості про машини та механізми» за планом

(з презентацією) Додаток1:

1.  Що таке технологічна машина?

2.  Що таке продуктивність машин?

3.  Як класифікуються  машини за різними ознаками?

4. Які головні вимоги до машин і механізмів, які використовуються на підприємствах громадського харчування?

5. Яким вимогам повинні відповідати матеріали для виготовлення машин і механізмів, які використовуються на підприємствах громадського харчування?

Перегляд відеофільму

Лінія миття полуниці. Обладнання для миття ягід, овочів, фруктів та грибів

 https://youtu.be/XaDf_U5-vsE

Викладач української мови: Використовуючи професійну лексику та тексти професійного змісту з предмета «Устаткування підприємств громадського харчування» ми повторимо правила з орфографії та пунктуації та перевіримо ваші знання, виконуючи практичні завдання.

Завдання 1:

     Вставте, де потрібно, пропущені букви використовуючи метод «Втраченої інформації». Поясніть правопис орфограм.

Механізм МЗ-10-160 для нарізування сирих овочів

Пр,,знач..ний для нарізува..ня овочів соломкою, часточками, шаткува..я капусти та ц..булі. М..ханізм працює від універсал..ного пр..воду ПУ-0,6 і складаєт..ся із корпусу, завантажувал..ного бункера зав..ткоподібної форми, ро..вантажувал..ного бунк..ра, робочої кам..ри. Завиткоподібна форма бунк..ра заб..зпечує подава..я та пр..т..ска..я овочів до диска з ножами.

Завдання 2:

  - Із поданого тексту випишіть слово, яке при новому словотворенні утворює спрощення приголосних;

  -  випишіть слова із подвоєннями , поясніть правопис.

Машина протиральна МП-800

     Правила експлуатації. Перед початком роботи необхідно перевірити санітарно-технічний стан механізму та універсальної машини, правильність складання, надійність закріплення ножів і решіток, а також кріплення самого змінного механізму. Потім перевірити роботу машини на холостому ходу. Завантажування та розвантажування машини здійснюють на ходу.

Категорично забороняється проштовхувати продукти руками, а також видаляти крихти та застряглі овочі у процесі роботи машини. У разі виникнення неполадок у процесі роботи машину потрібно негайно вимкнути. Змінювати диски та ножі потрібно після повної зупинки двигуна. Періодично, але не рідше одного разу на тиждень, ножі заточують. 

 Завдання 3:

 Викладач спец. предмета:

Творче завдання: «Розгадування кросворду» Додаток 2

Група поділяється на дві підгрупи і змагається в тому, хто перший  відгадуючи кросворд отримає ключове слово , яке треба назвати.

Викладач української мови: Дайте визначення мовознавчому терміну, який ви відгадали.

1. Джерелом механічної енергії є механізм…….(двигун)    

2. Рухомі частини машин повинні бути …..(закритими)

3. Частина машини, що виготовлена без складальних операцій, називається….(деталлю)

4. Виконавчий механізм приводиться в … двигуном. (рух)

5.Одно- або багатоступенева передача, що міститься в загальному закритому корпусі з масляною ванною, називається …(редуктором)

 

1.р

е

д

у

к

т

о

р

о

м

2.д

в

и

г

у

н

 

3.р

у

х

 

4.д

 

е

т

а

л

л

ю

5.з

а

к

р

и

т

и

м

и

 

Викладач української мови.

Завдання 4:

  • розставити розділові знаки в даному тексті, пояснити правила правопису;

Привід універсальний П-ІІ загального призначення.

Цей привід  може використовуватись у м'ясному(,)  гарячому(,) холодному та овочевому цехах. Він складається із корпусу(,)  двигуна  який має дві швидкості(,)  двоступеневого зубчастого редуктора з рознімним картером(,)  пускорегулювальної апаратури(,) комплекту змінних механізмів. У комплект змінних механізмів (їх вісім) входять м'ясорубка(,) м'ясорозпушувач і такі механізми(:) для нарізування бефстроганів із м'яса (,)для подрібнювання сухарів і спецій(,) для збивання та перемішування продуктів(,) для нарізування та протирання овочів (,)для подрібнювання горіхів і маку для просіювання борошна.

 

Завдання 5:Використовуючи метод « Прес»(Використовують у випадках, коли виникають суперечливі думки з певної проблеми та аргументують кожен свою чітку позицію, щодо спільного завдання)

Група поділяється на дві підгрупи:

І підгрупа: з попереднього тексту виписати перше речення, зробити його синтаксичний розбір;

ІІ підгрупа: з попереднього тексту виписати друге речення, вказати частину мови кожного слова.

 

Завдання 6: «Асоціативний ряд». Використовуючи цей метод здобувачі освіти доходять висновку про своє розуміння поняття « кулінарія»

  • Складіть асоціативний ряд на поняття «кулінарія». Записати слова в таблицю та здійснити порівняльний аналіз зі словами асоціативного ряду.

Асоціативний ряд викладача

Порівняльний аналіз

Асоціативний ряд здобувача освіти

кухня

 

 

інвентар

 

 

рецепт

 

 

устаткування

 

 

кипіння

 

 

сировина

 

 

машини

 

 

 

Завдання 7 Від даних слів утворити такі, де б відбувалося спрощення приголосних.         

Перемішування, якість, користь, тиск, тріск, масло.

V. Викладач спец. предмета: Для узагальнення і систематизації вивченого матеріалу  здобувачам освіти пропоную встановити відповідність за допомогою ментальних карток за вивченою темою, поділившись на  три групи – під гаслом :

 « Найрозумніші» . Додаток 3

 

VІ. Підсумки уроку.

       Рефлексії:

  • Яку тему ми розглянули сьогодні на уроці?
  • Чи виявилася вона для вас складною? Чому?
  • Чи було щось новим для вас у проведенні цього уроку?
  • Чим особливо запам’ятався урок?
  • Чи сподобалася вам робота в групах із застосуванням знань, навичок й особистого досвіду у предметно-перетворювальній діяльності?

 

VІІ. Вербальна та бальна оцінка учнів на уроці.

 

VІІІ. Творче домашнє завдання:

1. Скласти власне есе  використовуючи інтернет ресурси на тему «Вимоги до  матеріалів ,з яких виготовляються машини та механізми »; пояснити правопис всіх використаних в ньому орфограм.

2. Перегляд відеофільму  за ссилкою:

Лінія миття полуниці. Обладнання для миття ягід, овочів, фруктів та грибів

https://youtu.be/XaDf_U5-vsE

3. https://biblioteka-cpto.ucoz.com/load/profesijna_pidgotovka/kukhar_kulinar_boroshnjanikh_virobiv_kukhar_ditjachogo_kharchuvannja/saenko_n_p_voloshenko_t_d_ustatkuvannja_pidpriemstv_gromadskogo_kharchuvannja/36-1-0-108( ст.36-41)

4. https://4book.org/uchebniki-ukraina/10-klass/ukrayinska-mova-10-klas-glazova-2018

 

 

                                                                                                                               Додаток 1

 Презентація до уроку

 

 

Слайд 1

Слайд 2

Слайд 3

Слайд 4

Слайд 5

Слайд 6

Слайд 7

Слайд 8

Слайд 9

Слайд 10

Слайд 11

Слайд 12

Слайд 13

Слайд 14

Слайд 15

Слайд 16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 2

Творче завдання: «Розгадування кросворду»

 

Творче завдання: «Розгадування кросворду»

Група поділяється на дві підгрупи і змагається в тому, хто перший  відгадуючи кросворд отримає ключове слово , яке треба назвати.

1. Джерелом механічної енергії є механізм…….(двигун)    

2. Рухомі частини машин повинні бути …..(закритими)

3. Частина машини, що виготовлена без складальних операцій, називається….(деталлю)

4. Виконавчий механізм приводиться в … двигуном. (рух)

5.Одно- або багатоступенева передача, що міститься в загальному закритому корпусі з масляною ванною, називається …(редуктором)

 

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 3

Ментальні картки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВИСНОВКИ

      Сучасний компетентнісний підхід в освіті-це ще й упровадження нових методик викладання, зміна формату спілкування здобувачів освіти, викладачів і батьків, упровадження проектної роботи та навчання через діяльність.

     Сьогодні особливу увагу педагогічного співтовариства спрямовано на інноваційні педагогічні технології.

     Використовуючи на уроці різні  форми і методи роботи це дозволяє розкрити потенціал кожного здобувача освіти, уміння простежувати динаміку його особистих досягнень в опануванні знань,навички розробляння науково обґрунтованих рекомендацій.

     Будь-який урок досягає ефективності тоді, коли встановлені  міжпредметні взаємозв'язки, враховані всі домінуючі фактори, від яких залежить досягнення мети діяльності.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЛІТЕРАТУРА

     1.  О. П. Глазова Українська мова 10 клас рівень стандарту для закладів загальної середньої освіти.- Харків, 2018 рік.

  1. Саєнко Н.П., Волошенко Т.Д. Устаткування підприємств громадського харчування. Підручник для ПТНЗ. – Київ: ЛДЛ, 2005

     3.   Відеофільм  за ссилкою: Лінія миття полуниці. Обладнання для миття ягід, овочів, фруктів та грибів https://youtu.be/XaDf_U5-vsE

     4.    https://biblioteka-cpto.ucoz.com/load/profesijna_pidgotovka/kukhar_kulinar_boroshnjanikh_virobiv_kukhar_ditjachogo_kharchuvannja/saenko_n_p_voloshenko_t_d_ustatkuvannja_pidpriemstv_gromadskogo_kharchuvannja/36-1-0-108( ст.36-41)

 5.   https://4book.org/uchebniki-ukraina/10-klass/ukrayinska-mova-10-klas-glazova-2018

 

doc
Додав(-ла)
Нушель ОЛЕНА
До підручника
Українська мова (академічний та профільний рівень) 11 клас (Глазова О.П., Кузнєцов Ю.Б.)
Додано
27 березня 2022
Переглядів
814
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку