Інтегрований урок " Серце. Його будова"

Про матеріал
Конспект уроку розрахований на учнів 8 класу. Стане у нагоді вчителям біології та основ здоров'я.
Перегляд файлу

Інтегрований урок

 

Тема. Серце. Його будова.

Мета: ознайомити учнів з будовою серця; з`ясувати властивості серцевого м`яза; розвивати любов до    прекрасного,  увагу.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

 

Хід уроку

 

1. Мотивація навчальної діяльності

     Сьогоднішній урок пропоную почати притчею.

Вийшов монах із самоти й запитує  в усіх: «У вас є серце?»

  • Чому ти запитуєш? – здивувався один перехожий.

Як ви гадаєте, що відповів монах? (Діти висловлюють свої думки)

Він сказав: «Щоб люди пам`ятали, що в усіх є серце». Сьогодні ми розглянемо будову і функції серця з біологічної і літературної точки зору.

До нас завітали на урок лірики і біологи, які допоможуть нам дати відповіді на всі запитання.

 

2.Вивчення нового матеріалу

   Лірик.

Часто можна зустріти в давніх книгах написання слова «серце» з великої літери. Саме слово начебто говорить за себе: це середина (в українській мові відбулося спрощення, в результаті чого не вимовляється і не пишеться «д» ).

З давніх-давен люди вважають його притулком для душі. «Душа болить», - кажемо ми, коли нас щось хвилює, ми переживаємо і в нас болить серце. Жовчний міхур накопичує жовч, шлунок – енергію, а серце – єдине багатство людини – любов. Як працьовита бджілка, воно накопичує любов і її споживає.

Нащо питати, якого кохати?

   Серденько зразу вгадало само.

      Нащо шукати, которий багатий?

          Там, де багатство , там певне ярмо.

 

          Серденько б`ється, і ниє, і рветься,

          В грудях гарячих палає, дрижить...

                Поки  аж молодість красна минеться –

           Дайте-бо жить мені, дайте-бо жить.

    Біолог.

Серце – життєво важливий орган. Його ще називають «мотором організму», «насосом». Серце штовхає кров по судинах. Воно дійсно розташоване посередині між правою і лівою легенями і трохи зміщене ліворуч. Маса серця людини становить 250-360г. Це порожнистий м`язовий орган. Стінка серця утворена трьома шарами. Ззовні серце оточене еластичною навколосерцевою сумкою – перикардом.

   Серце людини чотирикамерне: складається з двох передсердь і двох шлуночків.

Розглянути муляж серця, з`ясувати будову.

   Лірик.

Кров – символ  радості. У холодному серці кров тече повільніше, у ній мало того тепла, яке творить любов. Хіба не логічна фраза: де немає любові, там немає радості.

   Хвороби серця виникають, коли до нього допускають негативні думки, емоції. Тебе штовхнули в автобусі, і в тобі знялася хвиля обурення. Тебе дратують домашні, маленька сестричка заважає вчити уроки, друзі підводять. У будь-якій справі, у будь-яких стосунках серце людини піддається випробуванню на міцність. І поки людина не навчиться спокійно, з розумінням розв`язувати проблеми, які постійно виникають, доти людину буде бити-колотити доля, в неї болітиме серце. Негативну вібрацію треба зразу ж спіймати і не дати їй розвиватися. Уявіть собі, ви випадково впустили у квартиру злого собаку. Спробуй вижени його. А чи не простіше було б зачинити перед ним двері, не впускати? Якщо потренуватись, можна навчитися швидко долати негативні емоції.

           Бо самотнє серце –

           Як осіннє сонце:

           Воно світить, світить, та не гріє,

           Все холодом віє.

 

           А дівоче серце –

           Як весняне серце:

           Ой хоч воно та й хмарнесеньке,

           А все ж таки тепле.

Серце має свою автономну свідомість і не завжди підкоряється навіть нервовій системі. Серце коригує будь-яку інформацію на шляху до мозку.

Якщо слабке серце – людина нерішуча, невпевнена в собі.

   Біолог

Які ж властивості серцевого м`яза?

Фізіологічні властивості:

  • збудливість;
  • скоротливість;
  • провідність;
  • автоматія.

О. О. Кулябко довів можливість підтримання життєдіяльності ізольованого серця.  Він вперше у світі оживив серце людини через 20 годин після смерті.

 

3.Узагальнення та систематизація знань.

   Вчитель

Наразі ми вже перестали дивуватися тому, що хірурги навчилися пересаджувати серця. Подібних операцій у всьому світі зроблено тисячі.

І все-таки одна з них досі вражає. Бетті Снайт з міста Сан-Дієго стала першою жінкою у світі, яка народила дитину після того, як лікарі пересадили їй чуже серце. Малюк народився цілком здоровим. Але перед його появою на світ довелося чимало похвилюватися. Справа в тому, що майбутній мамі дісталося чоловіче серце, і медики побоювалися, чи впорається воно з високими навантаженнями під час вагітності чи пологів. Чоловіче серце витримало.

  

    Перша й поки єдина на нашій планеті людина із серцем, яке вже билося в грудях двох інших людей, живе у Швейцарії. Важкохворому 47-річному чоловіку 19 грудня 2006р в університетській клініці Цюріха було пересаджено серце двадцятирічного чоловіка, який покінчив життя самогубством, вистріливши собі у скроню. Операція пройшла успішно, але на п`ятий  день почалися  ускладнення і лікарі зафіксували смерть свого  пацієнта. Серце вдалося видалити і трансплантувати іншому хворому, який очікував на донорське серце вже два роки. Друга пересадка пройшла успішно. За висновком експертної комісії, третій володар серця почувається добре.

  Лірик

З давніх-давен люди пов`язують свої уявлення про події, почуття, риси характеру. Давайте пригадаємо декілька народних висловів, як ви розумієте їх.

Серце увійшло в п`яти (страх).

Вирвати із серця (забути).

Серце ниє (туга).

Стиснувши серце ( стримано).

Легко на серці ( спокійно).

 

Вправа «Асоціація»

Учні називають слова, які асоціюються з основним.

С Е Р Ц Е -  кохання, радість, пристрасть;

                  -  ніжне, палке, гаряче;

                  -  байдуже, кам`яне, хворе.

 

   4.Підсумок уроку.

Робота серця залежить  від умов, в яких розвивається  й існує організм людини. Здоровий спосіб життя дає змогу запобігти серцево-судинним захворюванням.

         

 

           Де ти бродиш, моя доле?

           Не докличусь я тебе!

           Досі б можна дике поле

           Пригорнути до себе.
           Все питаю, все шукаю,

           Аж серденько ізв`ялив...

 

  Домашнє завдання: опрацювати параграф, відповісти на тестові завдання.  Підготувати повідомлення «М. Амосов – видатний кардіолог».

 

             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
22 листопада 2021
Переглядів
683
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку