Тренінг " Як зберегти здоров'я"

Про матеріал
Конспект тренінгу розрахований на учнів 8-9 класу. Стане у нагоді вчителям біології та основ здоров'я.
Перегляд файлу

Тема:Як зберегти здоров`я . Тренінг

   Мета:вчити висловлювати свої судження про вплив алкоголю на життя людини, аналізувати ситуації; розвивати почуття відповідальності за свій вибір та результати дій; виховувати почуття честі, гідності, сили волі.

    Обладнання: шкала ризику, плакат та стікери для очікувань, 6 аркушів.

    Епіграф: «Засійте вчинок – і ви пожнете звичку, посійте звичку – і ви пожнете характер, посійте характер – і ви пожнете долю». (Теккерей В.)

 Хід заняття 

  1. Знайомство (мрія).

Доброго дня. Мене звати Світлана. Моя мрія – щоб люди на світі стали добріші, відповідали за свої вчинки. (Діти кажуть свої імена і мрії).

 

2.Повідомлення теми.

Сьогодні ми з вами обговоримо актуальну і болісну тему, яка безпосередньо торкається кожного з нас – як зберегти здоров`я. Один необдуманий вчинок може привести до звички, яка зіпсує все життя.(Звернути увагу на епіграф.)

 

3.Очікування (пагорб).

Кожен з вас напише, що очікує дізнатися нового на занятті. Ми розмістимо їх на «пагорбі очікування».

 

4.Мотив.

Скласти гроно «Здоров`я» .

Обговорити, що впливає на здоров`я.

Кожен пам`ятає відчуття від першої чарки. Організм щосили опирається отруті. З  часом захисні механізми послаблюються і спиртне викликає відчуття  речовин, формується стійка залежність. Всі це знають. Проте... Від «Я це знаю» до «Я так дію» - велика відстань. Що ж спонукає вживати алкоголь? Висловлювання учнів.

 

5.Аналіз загрози формування залежності.

Завдання: прослухати історії підлітків і на шкалі відмітити ризик для кожного у відсотках.

  1.               Петрові 15 років. Його батьки розлучені, батько алкоголік, як і двоє його дідусів, а також декілька дядьків. Петро пробував алкоголь декілька разів, коли був меншим. Але він знає історію своєї сім`ї, у якій були алкоголіки, і знає, що його ризик стати залежним від алкоголю високий, тому він вживає спиртне тільки під час сімейних свят і з дозволу батьків. Петро хоче бути вчителем і знає, що алкоголь може зруйнувати його мрію.
  2.               Сергій виріс у суворій сім`ї, де батьки забороняли йому вживати алкоголь. Але навіть за таких умов Сергій спробував вперше горілку в гостях у друга, коли йому було 10 років. З того часу він вживав горілку лише декілька разів, в основному, коли був у депресії. Оскільки Сергій пив не часто, проблема алкоголю його не турбує. Він мріє стати інженером-електриком.

      3.Микита п`є 13 років. Він часто впадає в депресію, а щоб знизити своє              роздратування, вживає алкоголь. Він народився у сім`ї, яка має довгу історію алкоголізму, тому він боїться, що стане залежним від алкоголю. Микита не знає, ким хоче бути , коли виросте.

6. Вплив алкоголю на сфери життя.

Завдання: об`єднатися в 6 груп, роздати картки ( сім`я, друзі, розум, тіло, робота, цілі ). Кожна група наводить приклади впливу алкоголю на обрану сферу життя. Презентація роботи груп. Створення  «павутини».

7.Здорова їжа.

Обговорити з учнями, як правильно потрібно харчуватися.

8. Фізкультхвилинка

9. Звичка.

Наголосити на те, що потрібно займатися фізичними вправами. Якщо робити зарядку більше 20 днів підряд, то це стане звичкою. (Показати на прикладі:обмотати ниткою учня один раз і запропонувати розірвати її, потім декілька раз, а потім 20-25 раз. Звернути увагу на те, що чим більше обмотуємо, тим  важче розірвати нитку. Аналогічно з зарядкою, якщо зробимо разів з 20, то це стане звичкою.

10.«Вальс-комплімент».

На здоров`я впливає соціальний чинник. Звернути увагу, як ми відносимося до людей. Запропонувати сказати, щось приємне один одному.

11.Зовнішний вигляд людини розкаже про його здоров`я

Діагностика хвороб за руками:

- вологі руки – можлива гіперфункція щитовидної залози,

- оніміння мізинців – проблеми з серцево-судинною системою,

- оніміння великих пальців – слабкість дихальної системи,

- темно-червоний або ліловий колір кінчиків пальців – проблеми з нирками й печінкою.

Діагностика хвороб за нігтями:

- якщо у вас хворе серце, то нігті можуть набувати синюватого відтінку,

- бліді нігті, плоскі або вигнуті,з поздовжніми борозенками – ознака недокрів`я, нестача заліза й вітамінів,

- якщо білі цятки на нігтях – порушення діяльності центральної нервової діяльності.

12. Підведення підсумків.

Висловлювання по колу. (Звернення до очікувань)

Вправа «Сонячний промінчик у долоні»

Станьте всі в коло. Уявіть, що в моїх долонях сонячний промінчик. Я відчуваю його тепло. Давайте передамо його по колу з руки в руку. Я бажаю вам, щоб частинка цього промінчика залишилась з вами назавжди і зігрівала ваше серце протягом усього життя.

 

 

 

Вплив алкоголю на сфери життя

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
22 листопада 2021
Переглядів
189
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку