Інтелектуальна гра "У пошуках скарбів нації"

Про матеріал
Матеріал містить пізнавальну інформацію про Україну, її скарби, яку діти з порушеннями інтелектуального розвитку можуть отримати через числа, задачі, змагання, цікаві завдання. Допоможе педагогам формувати у здобувачів освіти предметні та життєві компетентності.
Перегляд файлу

Мета.

Формування компетентностей:

- предметні:

а)знаннєва складова: навчальна: удосконалювати усні обчислення, знання математичної термінології, правил; вміння розв’язувати прості арифметичні задачі; поглибити знання учнів про нашу державу – Україну;

б)діяльнісна складова: розвиваюча: розвивати пізнавальну та розумову активність дітей, пізнавальні інтереси; розвивати зорову та слухову пам'ять, довільну увагу, просторову уяву, логічне мислення дрібну моторику рук, мовлення дітей,

корекційна: корегувати обчислювальні навички, навички контролю та самоконтролю

виховна: формувати національну свідомість школярів; виховувати любов до рідного краю, повагу до його історичного минулого і сучасного, шанобливе ставлення до символів держави. Виховувати активність, упевненість у своїх силах, взаємоповагу, культуру поведінки; підвищувати мотивацію до вивчення математики.

Формування ключових компетентностей:

 - вільне володіння державною мовою (вміння усно висловлювати свої думки, аргументовано  пояснювати факти; готовність вживати українську мову як рідну у різних життєвих ситуаціях;

- математична  компетентність (застосування математичних знань та вмінь в особистому і суспільному житті людини (в межах пізнавальних можливостей);

- компетентності у галузі природничих наук (формування пізнавального досвіду);

- навчання впродовж життя (опанування життєво необхідними базовими уміннями і навичками, що сприятимуть подальшій соціальній адаптації та інтеграції в суспільство);

- основи фінансової грамотності;

- громадянської та соціальної компетентностей.

 

 

 

 

Обладнання: ноутбук, телевізор, презентація, матеріали до завдань, математичні пазли, макет годинника, набори кольорових гудзиків та геометничних тіл із шнурівками.

Хід заходу

І. Загальнокорекційна частина.

1. Організаційний етап.

- Привіт, ми з України!

2. Нервово-психологічна підготовка.

- Будь – який народ, будь – яка нація починається з того, що вона досконало знає своє минуле. Щоб продовжувати історію, творити її, ми маємо знати про минуле нашого краю. Як сказав відомий  філософ Григорій Сковорода

« Пізнай свій край, себе, свій рід, свій народ, свою землю – і ти побачиш свій шлях у житті». Ви неодноразово чули, що наша Україна володіє скарбами, якими хочуть заволодіти чужинці. Які ж це скарби нації? Давайте сьогодні з допомогою математики відшукаємо їх, виконавши різні завдання.

ІІ. Основна частина.

Завдання «Математичні перегони з повітряними кульками» (Один учень рахує, а інший надуває кульку. Коли кулька надута, то рахунок зупиняють. Діти-глядачі слідкують за правильність виконання завдання.)

-Продовж числовий ряд…

-Лічи парними числами від…

-Лічи непарними числами від…

-Зворотна лічба від…

 

Завдання «Як козаки математику вивчали? Переправа»

-У давнину, щоб переправитися через річку, козаки долали певні перешкоди. Для цього їм були також необхідні математичні знання, вміння логічно мислити, щоб приймати швидко правильні рішення.

Вправа «Незакінчені речення»

Числа при додаванні називаються …

Результат дії віднімання …

При додаванні  до числа 0 буде …

При множенні числа на 0 буде …

При множенні числа на 1 буде …

На нуль ділити …

Найбільше одноцифрове, двоцифрове, трицифрове число …

Найменше чотирицифрове, п'ятицифрове, шестицифрове  число…

 

 Завдання  Гра «Геометричне намисто»

Краса української дівчини, жінки з давніх-давен підкреслювалася прикрасами, зокрема намистом. Пропоную вам утворити незвичне намисто із геометричних фігур, геометричних тіл.

 

Завдання «Обчисли приклади та відшукай скарби нації»

(Учені  обчислюють приклади на сердечку, знаходять відповідь-число на дошці та читають інформацію про число-відповідь)

100-74=26

  •                Українська мова є однією з найпоширеніших мов в світі (фахівці розрізняють близько 7000 мов) і за кількістю носіїв займає 26-те місце. Також вона є другою за поширеністю серед мов слов’янського походження після російської. На території України більше 32 мільйонів осіб вільно спілкуються українською мовою. Також українська мова зайняла друге місце в світі за мелодійністю після італійської. Її визнали третьою найкрасивішою мовою у світі за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія і побудова речень після французької та перської мов на мовному конкурсі у Парижі (цю інформацію визнали фейком, але ми думаємо, це тому що українська мова на першому місці).

 

1000 : 50 = 20

  •                Запорізька Січ — суспільно-політична та військово-адміністративна організація українського козацтва — по праву вважається одним з перших демократичних утворень у світі.

Армії УПА поставили абсолютний рекорд, утримуючись на фактично окупованій території майже  20 років. Технології та методи українських вояків вивчали навіть кубинські повстанці Фіделя Кастро.

Сучасні воїни, які зараз захищають нашу рідну землю, теж визнанні найкращими військовими у світі.

 

40:5=

  •                Найдовший музичний інструмент у світі – це українська трембіта. Її довжина може досягати 8 метрів, а її звуки чутні більш ніж за 10 км.

 

1000-740=260

  •                Найдовша гіпсова печера у світі і друга за протяжністю (поступається лише Мамонтовій печері в США) — має назву «Оптимістична» і знаходиться на Поділлі. Довжина ходів понад 260 км.

 

25% -це ...частина від цілого числа

  •                На території України зосереджено 1/4 всіх запасів чорнозему на планеті. Україна входить до сімки передових виробників рослинної олії, картоплі, цукру та свинини.

 

 

750-500=250

  •                Українці, а саме конструкторське бюро Антонова, розробили літак із найбільшою у світі вантажопідйомністю — Ан-225 «Мрія». Спочатку він проєктувався для транспортування космічних кораблів. До війни «Мрія» виконувала комерційні вантажні перевезення. Маса порожнього літака складала 250 т, максимальна злітна вага — 640 т. За годину польоту цей велетень споживав приблизно 18 т пального. Не секрет, що Ан-225 «Мрія» — це найбільший літак в світі, який поставив більше 200 світових рекордів.  (Внаслідок повітряної атаки російських військ на аеропорт Гостомель під Києвом була спалена “Мрія”, про це стало відомо 27 лютого 2022 р.)

 

2 км - 0,7км = 1,3 км

  •                Найкоротша головна вулиця довжиною 1,3 км, але водночас одна з найширших і мальовничих — вулиця Хрещатик у столиці України Києві.

 

Скільки треба додати до 616, щоб результат був 2000?

  •                1384 пам’ятники відомому українському поетові Тарасу Шевченку встановлено по всіх куточках світу.

 

200 000 га + 10 000 га =210 000 га

  •                Одна з найбільших пустель Європи Олешківські піски знаходиться саме в Україні в Херсонській області та займає площу 210 000 га. Вона складається із безмежних барханів висотою понад 5 м. Влітку пісок у пустелі прогрівається до 70 ֩֩С.

 

800 : 20 = 40

  •                Найдовший житловий будинок у світі, або як його ще називають «будинок-вулик» знаходиться у Луцьку. Він об’єднує 40 будинків різної поверхності від 5 до 9 поверхів, які об’єднуються у «бджолині соти» - шестикутники. Довжина будинку 1 750 м, з відгалуженнями – 2 775 м.

 

100 – 35 = 65

  •                Бандура — один із найдавніших українських народних інструментів. Традиційно бандури виготовляли з верби та липи, а київський майстер В. Герасименко почав робити свої інструменти з клену, досягнувши при цьому більш дзвінкого звучання та полегшивши конструкцію бандури. Гра на бандурі дуже схожа до виконання на арфі — пальцями обидвох рук защипують струни, яких у сучасних концертних хроматичних інструментах налічується до 65.

 

400 000 тис.га – 300 000 тис.га = 100 000 тис.га

  •                Найбільший штучний ліс загальною площею понад 100 тис. га росте у Херсонській області. Він створений для порятунку Олешківських пісків.

 

 

1 000 км – 874 км = 126 км

  •                Найдовше місто в Європі - Кривий ріг,  протяжність якого з півночі на південь 126 км. Цікаво, що у цьому місці є метротрам – позавулична швидкісна гібридна легкорейкова транспортна система (легке метро, яке обслуговує яке 15 станцій, 4 з них – підземні. Це такий вид транспорту, який працює за принципом метрополітену, а їздять трамваї.

 

120 + 120 = 240

  •    Тараканівський форт має форму ромбу. Довжина кожної сторони по периметру сягає 240 метрів. Товщина зовнішніх стін укріплення становила 3 метри.

800:200=4

  •                Її величність Природа створила безліч неповторних шедеврів, чимало з яких знаходиться на території України. Тунель кохання довжиною близько 4 км – так називається чарівна місцина на Рівненщині, неподалік містечка Клевань. Всі, кому вдалося побувати там, не можуть приховати свого щирого захоплення. Тунель можна вважати справжнім ботанічним феноменом – створений переплетеними гілками і пагонами кущів, він нависає прямо над залізничним полотном, чаруючи і заманюючи вас вдалечінь.

Завдання «Покажи названий, записаний час на годиннику» (вправи на годиннику-тренажері)

 

Завдання «Пазли»

 

Завдання «Розсипане число» (із цифр утворити певну дату, число, вік і т.д.)

 

ІІІ. Заключний етап.

- Як ви помітили, математика та Україна, наше життя тісно взаємо пов’язані. Сьогодні ви пригадали, дізналися багато цікавих фактів з минулого та сучасності нашої країни. Україна — це найбільша з країн, що повністю знаходяться в Європі. Це дивовижна країна із давньою історією, цікавою культурою та приголомшливою природою, багатою на різні природні ресурси.  Наша земля варта того, щоб її знали, любили та захоплювалися незрівнянною красою. Подорожуйте Україною, вивчайте її минуле, цініть сьогодення та збережіть для нащадків скарби нації. Та найцінніший скарб кожної нації – її народ, люди. Тому сьогодні, як ніколи,  життя кожного з нас, українців, є важливим. Тому бережіть себе. Все буде Україна!

docx
Пов’язані теми
Математика, Позакласні заходи
Інкл
Додано
27 січня 2023
Переглядів
457
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку