Інтелектуальний турнір «Ну що б, здавалося , слова…»

Про матеріал
Інтерактивна презентація “Знавці рідної мови ” підійде для роботи з учнями 10-11 класів як під час проведення предметного тижня з української мови, так і під час проведення заходів, присвячених Дню української писемності та мови.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інтелектуальний турнір«Ну що б, здавалося , слова…»

Номер слайду 2

Мета: розширити та збагатити знання учнів про мову та літературу; формувати в учнів розуміння того, що українська мова – наш скарб, без якого не може існувати ні народ, ні Україна як держава; розвивати навички застосування знань з мови та літератури на практиці; пам’ять, увагу; виховувати любов до рідної мови, бажання досконало володіти нею, пробудити почуття національної гідності.

Номер слайду 3

Засвоюючи рідну мову, дитина засвоює не самі тільки слова, їх сполучення та видозміни, але безліч понять, поглядів на речі, велику кількість думок, почуттів, художніх образів, логіку і філософію мови…Костянтин Ушинський

Номер слайду 4

Конкурс «Привітання» (назва команди, девіз, емблема)

Номер слайду 5

2. Конкурс «Розминка» ( продовжити зачитані мною прислів’я та приказки )1. Під лежачий камінь … 2. Книга вчить, … 3. Наука в ліс не веде, … 4. Дурний не помітить, … 5. Не кажи не вмію, … 6. Здобудеш освіту, …- 7. Вік живи і …

Номер слайду 6

8. Одна голова добре, … 9. Хто співає, той … 10. Птицю можна пізнати по пір’ю, а … 11. Праця чоловіка годує, а … 12. Хочеш їсти калачі - … 13. Вченому світ, а … 14. Як голова сивіє, то … 15. Не будь красивим, а …

Номер слайду 7

16. Хто мови своєї цурається, хай … 17. Більше діла – … 18. Життя прожити – … 19. Що посієш, … 20. Зустрічають людину по одягу, а …

Номер слайду 8

3. Конкурс «Бліц»Це конкурс, де ви зможете продемонструвати свої знання з рідної мови та літератури. По черзі кожній команді я буду задавати питання з мови та літератури, а ви, порадившись декілька секунд, маєте дати відповідь. Кожна правильна відповідь принесе команді 1 бал. Всього – 18 питань з мови та 12 питань з літератури.

Номер слайду 9

1. Скільки букв в українському алфавіті? 2. Скільки голосних в українській мові? 3. Назвіть останній відмінок української мови. 4. Який знак в українській мові не є розділовим? 5. Замініть вислів «ледача людина» одним словом. 6. Поставте займенник «себе» в Н.в. 7. Скільки звуків у слові «кущ»?Питання з мови:

Номер слайду 10

8. Перекласти українською мовою слово «хрустальный». 9. Що означає фразеологізм «як сніг на голову»? 10. Яка частина мови не належить ні до самостійних, ні до службових частин? 11. Як називається чуже мовлення, передане дослівно? 12. Слово, що вживається лише в певній місцевості. 13. З чого складається граматична основа речення?

Номер слайду 11

14. Другорядний член речення, який відповідає на питання Який? Яка? Яке? 15. Яка буква в українській мові не має відповідного звуку? 16. Що вивчає пунктуація? 17. Чи ставиться апостроф у слові «ТЬМЯНИЙ»? 18. Поставте у кличний відмінок слово «юнак»

Номер слайду 12

Питання з літератури:1. Вид усної народної творчості, що має прозову форму і схожий на оповідання .2. Як називається твір, в основу якого покладено спогади про особисте життя автора, переживання? 3. Назвіть жіночий образ твору «Слово о полку Ігоревім». 4. Влучний вислів, що характеризує явище, риси характеру людини, поведінку тощо.

Номер слайду 13

5. Під супровід яких музичних інструментів виконують народні думи? 6. Хто підніс на світовий рівень українську літературу?7. Твір, у якому в хронологічному порядку розміщені певні історичні події. 8. Як називається святковий хліб на весіллі?

Номер слайду 14

9. Продовжіть ряд основних етапів весілля: заручини, сватання, запросини… 10. Про який етап весілля йдеться у пісні «А брат сестрицю та й розплітає»? 11. Як називається напружена, найемоційніша частина художнього твору? 12. Що вчить, як на світі жить?

Номер слайду 15

4. Завдання для вболівальників: відгадати мовні загадки-жарти.1. З чого починається день? 2. Що має болото, менше – море і зовсім немає річка? 3. До якого імені потрібно додати одну літеру, щоб отримати крупу? 4. Як можна із буряка зробити бурю? 5. Якою частиною мови може бути слово «Коси»?

Номер слайду 16

6. Три зайця. Скільки у зайця вух? 7. Хоч не риба, але є і в Дніпрі, і в Десні, і в Дінці? 8. Що треба зробити, щоб майка злетіла? 9. Як записати слово «робота» п’ятьма літерами? 10. У якому числі стільки ж цифр, скільки букв у його назві? 11. Якого маленького коника треба поставити між двома однаковими займенниками, щоб отримати назву країни?

Номер слайду 17

12. Злита з хвостиком ця крапка,Невелика, власне, лапка. Робить паузу, всім знайома. Як вона зоветься?13. Я творю нові слова. Або форми слова,Хто я?14. Хоч в усній мові нас немає,А на папері мовчимо,Та все, що ти читаєш, друже,Сприймати правильно вчимо. Хто ми?

Номер слайду 18

5. Конкурс «Поєдинок капітанів» - 13 б. Складіть і запишіть з поданих слів прислів’я про мову.І команда: Лине, серця, до, а, не, слово, стріла ІІ команда: Хліб, а, слово, на ,обід, бережи, на, відповідь

Номер слайду 19

Кожному з учасників команди дістанеться якась літера. Перша частина цього завдання – якомога швидше розташувати літери своєї команди у алфавітному порядку (2 б), друга частина – із цих літер скласти слово і розтлумачити його (2 б).6. Конкурс «Хто швидше?» - 4 б.

Номер слайду 20

1-ша команда : І, Н, П, С, Я2-га команда : Е, Ж, С, Т, Ю

Номер слайду 21

7. Конкурс «Редактор» - 5 б. Речення:1. У мовознавчому турнірі приймали участь учні ліцею. 2. Більша частина учнів не виконала домашнє завдання. 3. Урок розпочинається в 8 годин. 4. Закрий вікна, бо сквозняк. 5. Я приніс свою автобіографію, як ви і просили. 6. Дніпро – сама більша річка України.

Номер слайду 22

7. Дошку вимили чистою тряпкою. 8. Напротязі місяця слід пройти медичне обстеження. 9. У серпні місяці народився Іван Франко. 10. У лікарні є вільна вакансія терапевта.

Номер слайду 23

Дякую за увагу!!!

pptx
Додано
9 січня 2023
Переглядів
355
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку