Інтелектуально - розважальна гра "Розумниці та розумники"

Про матеріал
Така форма роботи дає змогу дітям з ООП попрацювати в групі (команді), закріпити свої знання та вміння з декількох навчальних предметів на практиці. Розвиває бажання більше знати, збагачувати свій життєвий досвід, прагнути до перемоги. Виховує дружність, взаємодопомогу, повагу один до одного.
Перегляд файлу

                                           Комунальний заклад

 

    «Новопразька спеціальна школа Кіровоградської обласної ради»  

 

 

 

 

                                     

 

                                                                   

                        C:\Users\User\Desktop\8d0dac98232115f45eed475a939008d4.jpg                    

                              Вчитель – дефектолог початкових класів

                                      Овчаренко Наталія Михайлівна

Інтелектуально – розважальна гра «Розумники та розумниці».

Мета: розширювати кругозір дітей; розвивати пам´ять, мислення, спостережливість, кмітливість, творчість; коригувати  увагу, мовлення; вдосконалювати навички застосовувати набуті знання під час виконання завдань; виховувати інтерес до навчання та бажання перемагати у грі.

                                               Хід заходу.

Учитель. Доброго дня, шановні учасники гри, вболівальники. Ми зібралися, щоб пограти в гру, яка називається «Розумники та розумниці.» Сьогодні вам стануть в нагоді всі ваші знання, увага, спостережливість, кмітливість та винахідливість.

       На веселій нашій грі                                                                                      Рада я вітати вас!                                                                                         Запитань цікавих безліч                                                                                     Ви почуєте від нас.                                                                                Зберіть усі знання і сили,                                                                  Згадайте все, що ви учили,                                                                             І в бій з суперником вступайте,                                                                  У чесній грі перемагайте!

       Запитую для порядку:                                                                               Чи готові ви до гри?                                                                                      Тож назвіть себе спочатку,                                                                                В нас команд сьогодні дві.

1 команда «Розумники»                                                                                               «Перемогу ми здобудемо,                                                                          

         в боротьбі ми перші будемо!»

 

2 команда «Розумниці»

       «Важких завдань для нас немає,                                                                 сьогодні ми перемагаємо!»                              

Учитель. У кінці гри ми дізнаємося, хто ж із учасників отримає право називатися розумниками.                                                         Оцінюватиме вас вельмишановне журі у складі …..                                Бажаю вам успіху, нехай переможе сильніший!                                   I конкурс «Розминка».                                                                                     1 команда                                                                                                   *Вони бувають перелітні, а бувають зимуючі? ( птахи).               *Столиця України? (Київ).                                                                     *Завжди в роті, а не проковтнеш? (язик).                                            *Мамина мама, а для вас?( бабуся).                                                  *Король звірів? (Лев).                                                                                  *Скільки дівчаток у 4 класі? (4).                                                          *Як називають старого чоловіка? (дідусем).                                                *Замерзла вода – це (лід).                                                                          *Що ходить за нами у сонячну погоду? (тінь).                               *Чиї пташенята не знають своєї матері? (зозулині).                        *Скільки хвостів у п´яти корів? (п´ять).                                                    *Хто двічі родиться, а один раз на світі живе? (курча).                 *Що стоїть між цифрами 3 і 5? (цифра 4).                                                  *Геометрична фігура у якої три кути, три сторони, три вершини (трикутник).                                                                                   *Найбільша ягода (кавун).

2 команда.                                                                                                             *Королева квітів (троянда).                                                                   *Їх тіло вкрите пір´ям (птахи).                                                                 *Дуже боязка тварина ( заєць).                                                              

      

       * Скільки пальців на лівій нозі? (п´ять)                                                 *Хто по дорозі стрибає, а по дорозі плаває? (жаба)                           *Що важче: 1кг заліза чи 1 кг пір´я (однаково).                                 *Найдовша річка України? (Дніпро).                                                          *Хто плаває, купається, а сухим залишається? (гусак)               *Скільки кольорів має райдуга? (сім)                                              *Найменша цифра? (нуль)                                                                   *Вона тече в річці?(вода)                                                                                    *Тварина з хоботом (слон).                                                                      *М´яч у воротах – це(гол).                                                                     *Залізний птах (літак).                                                                                *Скільки хлопчиків у 2 класі? (7).

II конкурс «Математичний»                                                                              Завдання команди виконують по черзі.                                              Три синиці – в годівниці,                                                                           Й поряд три – біля водиці.                                                                             Коли всіх порахувати,                                                                                 То синичок буде …(5).

       Вийшло  сонечко, і от                                                                                   Бджіл кружляє хоровод.                                                                            6 медок збирають нині,                                                                              3 дзижчать у квітах синіх.                                                                                Та не можу, як на сміх,                                                                                Полічити їх усіх.                                                                                               Скільки усіх бджілок? (9).

       На травиці біля хати                                                                                         Метушаться цуценята.                                                                              Двоє білих, наче сніг,                                                                                    І шість чорних. Скільки всіх? (8)

 

       Черепашок дружних вісім                                                                                              Веселились на узліссі.                                                                                   Та чомусь їх менше стало:                                                                        Дві в пісочок заховалось.                                                                             Скільки черепашок залишилось? (6)   

       Гурт мурах навдивовижу                                                                                   Будував гарненьку хижу.                                                                          Троє гілочку тягли,                                                                                  Троє трісочку несли.                                                                                       Хто не робить, той не їсть!..                                                                              Знають це мурашок …(6).

       На лужку серед лози                                                                                      Заховались три кози.                                                                                           А отут стоять ще дві                                                                                       У густій рясній траві.                                                                             Порахуємо гуртом,                                                                                   Скільки всіх тих кіз разом? (5)

       Дев´ять зернин мишка мила                                                                          З колоска намолотила.                                                                                 Ось чотири для пташат,                                                                                    А собі залишу …(5).

       П´ять яблунь у саду ростуть.                                                                     Чотири з них уже цвітуть.                                                                                  А скільки ще не розцвіли?                                                                        Ну, як би ви відповіли (1).   

III конкурс  Казковий  «Казка в гості завітала».

Учитель. Діти, ви любите казки? Вам необхідно вгадати казкового героя.  Завдання команди виконують по черзі.

 

       Хто кругленький і смачненький                                                                      Із віконця скік та скік,                                                                                          Втік від баби та від діда                                                                          До лисички на язик (Колобок).

       Народилося таке -                                                                                                    І незграбне, і бридке.                                                                            Одиноке і нещасне,                                                                                              стало лебедем прекрасним! (Гидке каченя). 

       Як знайшов він колосок,                                                                         Борошна знайшов мішок.                                                                           Пирогів напік і з´їв,                                                                                        ледарів не пригостив (Півник).

      Бабуся старенька за лісом жила,                                                         Онука до неї гостинці несла.                                                                                     Та стрівся в лісі їй сірий хижак,                                                                                          Цю дівчину звати пригадуєш як? (Червона Шапочка)

       Він моторчик свій заводить,                                                                   Крізь вікно у гості ходить.                                                                           Любить він торти й горішки,                                                                     З ним не сумно, ані трішки. (Карлсон)

       Я чарівним сном заснула,                                                                              І сто років промайнуло.                                                                                    Встати я не мала сили,                                                                                  Ледве – ледве розбудили. (Спляча красуня)

       В лісі темному блукала,                                                                                    Бо від мачухи тікала.                                                                                 Опинилася у домі                                                                                                   Де жили веселі гноми. (Білосніжка)

 

       На городі що за черга?                                                                             Дід і баба тут стоять.                                                                        Тягнуть щось перед собою                                                                          І не витягнуть ніяк. (Ріпка)

       Ти впізнаєш її вмить                                                                                                          Одяг весь у попелі.                                                                                  Мачуха все лається,                                                                                           Сестри насміхаються. (Попелюшка)

       Маленьке, сіреньке                                                                                             Біди наробило:                                                                                             Щось біле, кругленьке, хвостиком розбило.                                                                                     Сумує і плаче бабуся,                                                                         Дідусь витирає сльозу.                                                                               А курочка кудкудаче:                                                                                      «Я вас золоте ще знесу!» (Курочка Ряба)

IV конкурс «Складіть пазли».

Учитель. Із розрізаних частин складіть малюнок. До якої казки ілюстрація?

V конкурс  «Хто зайвий? Що зайве?»

Учитель. Послухайте уважно слова. Визначте, який предмет зайвий, поясніть чому?

Автомобіль, літак, корабель, будинок, велосипед, потяг.                          Книжка, пенал, цукерки, альбом, ручка, олівці.                                       Собака, свиня, коза, кінь, ведмідь, корова.                                                   Крісло, стілець, шафа, каструля, диван, ліжко.                                     Помідор, морква, яблуко, буряк, огірок, капуста.                                 Лялька, кубики, машинка, дзиґа, кріль, пірамідка.

 

VI конкурс  « Промовляння скоромовки».

Пригадати та промовити по дві скоромовки кожній із команд.

VII конкурс  «Склади слова»

       По   баба                               Дере        тіл                                                                 Ас    шка                                Диво        ла                                                            Порт   фальт                        Термо      во                                                   Рома   фель                          Шко        метр                                                Куль     тяг                             Чисто      цвіт

VIII конкурс « Знайди пари слів»

       Кінь  -  капуста                       Яблуко  -  ліс                                                            Заєць  -  зерно                        Гриб  - поле                                                   Мавпа  -  овес                         Пшениця  -  город                                          Курка  -  банан                        Помідор  -  сад

IX  конкурс  «Перекладач»

             1 команда                                         2 команда

       Тетрадь - …(зошит)                     рисовать - …(малювати)                             Ученики - … (учні)                       учебники - …(підручники)                      Карандаши - …(олівці)               чтение - …(читання)                                 Цветок --… (квітка)                      доска - … (дошка)                                  Платье - … (сукня)                       конфета - …(цукерка)

X конкурс «Природничий»

Команди відповідають по черзі.      

        Яка пора року настає після зими? (весна)                                                           Назва місяця, що походить від слова «квітнути» (квітень).     Польовий гризун з добре розвиненими защічними мішками (хом´як).                                                                                                        Хто на своїй голові ліс носить? (олень)

       Хто на зиму роздягається, а на літо одягається? (дерева)                       Перший місяць осені? (вересень)                                                               Як називаються квіти верби? (котики)                                                     Скільки місяців має рік? (12)                                                                         Як одним словом назвати гриби, які можна вживати в їжу? (їстівні)                                                                                                           Який місяць року найкоротший? (лютий)                                                Що робить зиму білою? (сніг)                                                                         Які дерева не знають листопаду? (сосна, ялинка)                                          Яке дерево має білу кору? (береза)                                                       Як називається суха трава?(сіно)   

                                                                                                             

Учитель. Ось і надійшла до  кінця наша гра.  А я хочу побажати вам , щоб ви і надалі були уважними, старанними, спритними, розумними і кмітливими.

Журі підбиває підсумки гри, називає переможців.                                                                                                                                                    

docx
Пов’язані теми
Людина і світ, Позакласні заходи
Інкл
Додано
28 лютого 2021
Переглядів
458
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку