Інтерактивна гра «Я люблю Україну»

Про матеріал
Інтерактивна гра розрахована на 2 команди гравців. Питання не обмежують знання з української мови, адже тут і література, і кіно, і архітектура, й пісні. Тобто усе, що пов'язано з Україною.
Перегляд файлу

Інтерактивна гра «Я люблю Україну»

(мелодія Василь Попадюк, відео вступ)

Як гул століть, як шум віків,
Як бурі подих – рідна мова.
Вишневих ніжність пелюстків,
Сурма походу світанкова,
Неволі стогін, волі спів,
Життя духовного основа.

Сьогоднішня зустріч присвячена українським святиням: мові, культурі, надбанням наших нащадків. Мова – це великий дар природи. У світі налічується близько 3 тисяч мов.  У кожного народу вона своя. І серед них – ніби запашна квітка в чудовому букеті – українська мова.

Століттями наша мова була тією повноводною рікою, яку ми називаємо поезією. Поетична грань живе у слові, і слово немислиме без неї, як не мислима річка без  води.           

Шановні діти, гості, запрошуємо вас до нашої господи на хліб та сіль, на добре слово і щиру розмову! До щирої бесіди, до гарної пісні, іскрометного жарту зібрала сюди нас рідна мова. Сьогодні ми позмагаємося із представниками 8-А та 8-Б класів у інтелектуальній розважально-пізнавальній грі «Я люблю Україну».

 Сьогодні грають дві команди. Команда синіх та команда жовтих, як символи державного стяга.

Як справжні патріоти, всі учасники доведуть, що державі потрібні високоінтелектуальні громадяни. Пропонуємо пройти декілька турів, які покажуть, як наші учасники знають українську культуру, мову, літературу.

Слайд 2 . «РОЗМИНКА». Хто найшвидше вимовить скоромовку. Командам подаємо текст скоромовок, хто краще вимовить скоромовку, той заробляє для своєї команди максимальну кількість – 10 балів. Для підготовки надається час – 1 хвилина.

Слайд 3. Для першої команди

Бубоніла діду баба:

 - Ой не дмухай на кульбабу,

 Бо з кульбаби полетять

 Сто малих кульбабенят.

Слайд 4. Для другої команди

Шепче шпак шпачисі шпарко:

 Швидше ший шпачкові шапку,

 Шортики, штанці, шкарпетки!

Ший, шановна – швидко школа.

Вчитель:

Отже, добре розім’явшись, переходимо до наступного завдання.

Слайд 5. музика «Я люблю Україну»

Як добре звучить українська мова у прислів’ях та приказках, що виражають мудрість нашого народу. Отож, завдання для обох команд – продовжити прислів’я. Першим відповідають команда синіх.                        

Слайд 6.  « Продовжіть  прислів’я та приказки»

1. Вік живи ... (вік учись).

2. Від теплого слова і лід… (розмерзає).

3. Доброго і корчма не зіпсує, а злого (і церква не направить).

4. Там добре, де (нас нема).

5. Яка головонька, така й … (розмовонька ).

6. Не плюй у криницю, бо доведеться (з неї ще води напиться).

7. Хто мовчить, той…  (двох навчить).

8. Слово до слова зложиться… (мова ).

9. Добре слово краще за … (гроші ).

10. Птицю пізнати по пірю, а людину (по мові).

Дійсно, народ скаже, як зав’яже. А наше слово і ніжне, і героїчне. Ми показали, як знаємо наші українські народні прислів’я. Просимо журі підрахувати бали, а ми продовжуємо.

Слайд 7. музика «Я люблю Україну»

 Мова – це не просто спосіб спілкування, а щось більш значуще. Мова – це всі глибинні плати духовного життя народу, його історична пам'ять, найцінніші надбання віків, мова – це ще й музика, мелодика, фарби буття, сучасна художня, інтелектуальна і мисленнєва діяльність народу.

Слайд 8. Наступний конкурс має назву «Тлумачення у конвертах». На слайдах буде виведено слова іншомовного походження для кожної із команд, а ви у конверті, отримавши ці ж слова та в довільному порядку пояснення їх, повинні відшукати правильну відповідність. На все про все 1 хвилина. Час пішов!

Відео «Таймер»

Музика Руслана «Аркан»

Слайд 9.

 Б'язь – бавовняна густа тканина полотняного переплетення.

Аваль – порука, співпідпис на векселі; вексельне гарантування, за яким особа, що його здійснює, бере на себе відповідальність перед власником векселя за виконання зобов'язань щодо оплати цього векселя.

Абсолют – у філософії і релігійних тлумаченнях - вічна, незмінна, нескінченна першооснова світу

Абсурд – безглуздя, нісенітниця, бредня, дурниця.

Абґреґація – виключення з якогось товариства, організації.

Байрак – яр, порослий лісом.

Членів журі прошу підрахувати бали за цей конкурс.

Слайд 10. А поки наше компетентне журі працює, наші молодші члени шкільної родини також вирішили довести, що вони люблять Україну і це – невід’ємна частина їхнього життя! До вашої уваги 4-Б клас із хореографічним дарунком «Україна – це ми».

«Україна це ми» Катерина Бужинська

музика «Я люблю Україну»

Слайд 11. А ми продовжуємо нашу гру і наступний конкурс має назву «Літературна звіса». Зараз ми повинні ще продемонструвати, як ми знаємо нашу українську літературу. До вашої уваги будуть подані фрагменти біографії або уривки екранізованих творів з української літератури. Ваше завдання – впізнати, про кого йде мова або який твір екранізовано.

  1. Леся Українка.
  2. Іван Карпенко-Карий «Сто тисяч».
  3. Тарас Шевченко (уривок з біографії)
  4. Володимир Сосюра «Любіть Україну»
  5. Михайло Коцюбинський «Дорогою ціною» (читати)

Слайд 12. Отакі ми знавці української літератури! Доводимо ще раз те, що українські традиції та надбання наших нащадків – джерело, з якого ми черпаємо силу та енергію.

музика «Я люблю Україну»

Україна – наша рідна оселя. Скільки краси та величі ми маємо навколо себе! Архітектурна традиція на теренах України пройшла довгий історичний шлях розвитку. Пропонуємо вашій увазі 7 чудес України. 7 найвеличніших та найзначиміших місць та будівель, які ідентифікують нашу державу.

Відео (7 чудес України)

Слайд 13.

Надихнувшись такою красою, ми переходимо до наступного етапу, який має назву «Впізнай елемент України». Отож, яка архітектурна споруда зображена на фото?

  1. Слайд 14. Володимирський кафедральний собор
  2. Слайд 15. Володимирська гірка
  3. Слайд 16. Києво-Печерська лавра
  4. Слайд 17. Софія Київська
  5. Слайд 18. Національний університет ім. Тараса Шевченка
  6. Слайд 19. Михайлівський Золотоверхий собор
  7. Слайд 20. Золоті ворота
  8. Слайд 21. Річковий вокзал
  9. Слайд 22. Андріївський узвіз
  10.  Слайд 23. Майдан Незалежності

Слайд 24. Членів журі прошу врахувати результати конкурсу до загального балу. А ми переходимо до останнього конкурсу. Український народ мудрістю багатий, про що свідчать прислів’я. Ми знаємо нашу солов’їну, нашу літературу і пишаємося красою архітектурних споруд. Та ми не згадали, який співочий наш народ! Якщо українці сумують, то вони – співають! Якщо українці радіють – вони теж співають. А якщо українці співають, то вони живуть! Отож, до вашої уваги наступний конкурс – відгадай мелодію. За кожну правильну відповідь команда отримує 1 бал.

Слайд 25.

  1. «Чорнобривці»
  2. «Цвіте терен»
  3. «Ой чий то кінь стоїть»
  4. «Два кольори»
  5. «Червона рута»
  6. «Я піду в далекі гори»
  7. «Водограй»
  8. «Стожари»
  9. «Рідна мати моя»
  10. «Гімн України (рок-версія)».

Слайд 26. Справді, ми засвідчили те, що знаємо, любимо, шануємо і поважаємо нашу культуру, наші надбання. Ми просимо журі вивести результати розважально-пізнавальної інтелектуальної гри «Я люблю Україну», а поки що запрошуємо до нас ансамбль НВК «Джерельце» під керівництвом Катерини Ігорівни Цюпин. Вихованці ансамблю хочуть продемонструвати вам вияв своєї душі. Так нелегко зараз у нашій рідній Україні, коли кордони незахищені, коли немає спокою і впевненості. Нашим дітям потрібне мирне небо. Отож, вам слово, діти.

ансамбль «Джерельце»

«Нам потрібне мирне небо»

Час добігає до завершення, тому для підсумків надаємо слово членам журі.

слово журі

Тарас Петриненко «Україна»

Відео вступ

Україна моя барвінкова!

Переконана твердо в однім,

Що мені усміхнулася доля

Народитись під небом твоїм.

Насамкінець мені залишається подякувати вам, діти, за те, що справді всім серцем і щиро любите свою рідну державу. Подякувати нашим творчим колективам за те, що дарували нам позитивний настрій. А також нашим гостям. Маємо надію, що краплинка нашого позитиву передалася вам. Хай нам щастить! Любімо свою Україну, пишаймося нею! До нових зустрічей!

 

 

 

 

 

docx
Додано
31 липня 2019
Переглядів
982
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку