Інтерактивне заняття "Значення кольоротерапії в психології"

Про матеріал
Останніми роками виріс інтерес до механізму впливу кольору на людей. Методи даної терапії широко використовують у психології (наприклад: для лікування психосоматичних захворювань, для розвитку творчих здібностей, у вирішенні конфліктних ситуацій та ін.). Заняття з елементами терапії кольорів допомагає учням ознайомитися з впливом певних кольорів на нашу підсвідомість.
Перегляд файлу

Практичний психолог

Клишківський НВК: ЗОШ І-ІІІ ст. - ДНЗ

Черноштан Олена Яківна

 ЗНАЧЕННЯ КОЛЬОРОТЕРАПІЇ В ПСИХОЛОГІЇ

Кольоротерапія - це метод лікування кольором, який став сьогодні дуже популярний. Ще з давнини вважалося, що кольором можна відновити душевну рівновагу та вилікувати численні фізичні недуги.

У єгипетських храмах археологи виявили приміщення, конструкція яких змушувала переломлювати сонячне проміння на той чи інший колір спектра. Єгипетські лікарі, ніби купали хворого на оздоровлюючих потоках цілющих променів.

Сучасні науковці вважають, що кольоротерапія одна із найперспективніших і надійних методів лікування й оздоровлення. Наш мозок, гадають учені, сприймає колір точно, як шлунок їжу. Так само як іноді хочеться якої-небудь конкретної їжі, так і наше тіло часом потребує конкретного кольору. У цьому зрозуміло, що "пігулки кольору" для людини цілком безпечні, тоді як засіб звичайних таблеток - синтетичних ліків - може супроводжуватися багатьма побічними і небажаними явищами.

Останніми роками виріс інтерес до механізму впливу кольору на людей. Методи даної терапії широко використовують у психології (наприклад: для лікування психосоматичних захворювань, для розвитку творчих здібностей, у вирішенні конфліктних ситуацій та ін.).

Тема: «Лікування кольором»

Мета: ознайомити учнів з особливостями впливу кольорів на психіку людини, навчити контролювати власні емоції за допомогою кольорової гамми, виховувати естетичний смак.

Тип заняття: інтерактивне заняття з елементами терапії кольорів

Обладнання: різнокольорові картки, олівці, папір, мультимедійний супровід.

Хід заняття.

Вправа «Малюнок настрою»

   Інструкція психолога: «Розпочати наше заняття я пропоную наступною вправою. Закрийте очі і уявіть колір, відповідний вашому настрою. А тепер по черзі опишіть свої відчуття, відповівши на питання: "Який ви представили колір? Яка це фарба? Який звук? "Покажіть цей колір рухом. Яке ваше настрій на дотик? Який воно температури? Настрій можна намалювати. Використовуючи будь-які образотворчі засоби, створіть образ вашого настрою ».

Обговорення

  • Чи однакового кольору малюнки?
  • Чим вони відрізняються?
  • Чи можливо за улюбленим кольором дізнатися про характер людини?

Розповідь психолога

З  самого  народження  кожного  з  нас  оточують кольори,  що  виявляють  вплив  на  організм,  нервову систему  та  психіку  людини,  налаштовуючи  її  на взаємодію з оточуючим світом.

По  тому,  яким  кольорам  ми  надаємо  перевагу,  а яких уникаємо, з якими кольорами асоціюємо певні почуття,  емоції,  людей  ми  можемо  багато  сказати про себе.

Червоний. Це найбільш емоційно насичений колір. Червоний колір підвищує кров'яний тиск, прискорює серцевий ритм і робить частішим дихання. Він посилює агресивність і збуджує. Теплий, подразнюючий і одночасно стимулюючий мозок та кровообіг колір. Викликає найсильнішу фізіологічну реакцію - прискорення серцебиття. За фен-шуєм, відповідає за гроші та виживання. Знервованим людям не радять носити червоний одяг надто часто, бо велика кількість червоного і його інтенсивна дія подавляє нервову систему і може спровокувати агресію. Натомість червоний светр - ідеальне рішення для занадто „м'яких" та безвольових осіб.

Рожевий. Суміш червоного і білого. Цей відтінок червоного сприймається людьми як м'який, що відповідає жіночності. Це колір справжнього кохання та комфорту.

Жовтий. Жовтий пробуджує в нас енергію і оптимізм. Але якщо з жовтим переборщити, ви почнете відчувати занепокоєння та безпідставну, як вам може здатися, тривогу. Жовтий - колір навчання та передачі знань. Вислів „жовта преса" містить в собі глибокі символічні корені, як бачите. У вченні фен-шуй це колір волі.

Помаранчевий - найактивніший стимулятор енергії, а від того й апетиту. Крім того помаранчевий колір є найактивнішим із усієї гами. Отже, якщо на день ви намітили перевернути гори, то варто одягти щось помаранчеве, або хоча б взяти з собою помаранчевий аксесуар. Цей колір - колір віри в себе та здійснення задуманого. Це колір оптимізму та привітності, він є втіленням милосердя та терпіння. В чистому вигляді випромінює сильну енергію, в піщаному тоні - теплоту і комфорт.

Коричневий. Символ впевненості та непохитності. Люди сприймають коричневий колір як колір землі, кори дерев - колір нашої матінки природи. Знак стабільності та згуртованості. Людина, що знаходиться під впливом коричневого кольору надзвичайно наполеглива, не схильна багато хвилюватися і вважає, що життя складніше, ніж здається на перший погляд.

Зелений. В залежності від того, який відтінок в ньому переважає - теплий жовтий чи холодний синій, зелений колір збуджує або заспокоює. Це колір надії. Він дає нам відчуття спокою і розслаблення, от чому його так часто вибирають для приймальних покоїв лікарень і поліклінік. Темно-зелений - визнаний майстер зняття болю, він навіть зупиняє кров. Після синього це другий колір, який не порушує апетит. Але, якщо вам треба підписати договір, або налаштувати співрозмовника на дружню розмову, то без зеленого ніяк не обійтися. Якщо ж у вашому гардеробі не знайшлося цього кольору, не засмучуйтесь, спробуйте під час розмови уявити себе зеленим і пухнастим, тоді все буде добре. За фен-шуєм - це колір всезагального кохання.

Блакитний. Колір спокою, благополуччя та стабільності. Це колір прохолоди і деякої пасивності. За фен-шуєм - це колір творчості та індивідуальності. Також блакитний є втіленням духу Істини, і є втіленням слова.

Синій. Це колір вічності, таємниці та глибокого спокою. Темні, глибокі відтінки синього характерні для медитацій - під впливом синього організм розслабляється, біологічні процеси в ньому уповільнюються. Синій вважається кольором інтуїції. Синій колір стимулює мислення. Це хороший колір для класних кімнат або студій. Синій колір також зменшує апетит, тому, якщо ви вирішили сісти на дієту і скоротити кількість споживаної їжі, купіть собі синій сервіз, щоб зменшити відчуття голоду.

Фіолетовий. Це колір емоцій. У  фен-шуй фіолетовий керує долею. Фіолетовий асоціюється з царською владою. Цей колір є втіленням духовності та аристократизму духу. Надмірно цей колір застосовувати не можна, він дуже важкий для сприйняття.

Сірий. Колір стабільності твердої, як скеля. Негативний аспект цього кольору - печаль та меланхолія. Позитивний - це реалізм та респектабельність. Колір контролю емоцій. Це ідеальний колір для тих, кому ненадовго хочеться залишитися поза увагою інших та відпочити.

Білий. В минулому він не асоціювався з радістю і чистотою, як зараз, а був кольором смерті та мовчання. Зараз же - білий всевизнаний символ легкості, чистоти та втіленням світла. Білі предмети візуально здаються легшими. Але якщо використовувати цей колір в великій кількості, то ви створите почуття холоду, стерильності та розчарування.

Чорний. В наш час чорний в багатьох випадках сприймається як депресивний, похмурий, пригнічуючий, особливо в великій кількості. Тому треба слідкувати, щоб чорного було не занадто багато і занадто часто. В іншому випадку - колір налаштовує не агресію, суперечки та небажання слухати інших, вводить в стан депресії, навіює думки про смерть. Але між тим, чорний - це колір осягнення, крім того - універсальний колір елегантності. Чорний допомагає зосередитися, робить візуально стрункішим, а по-справжньому виспатися можна тільки на чорних простирадлах.

Наведені характеристики кольорів мають свою силу лише в тому випадку, якщо вони є лише доповненням вашого темпераменту. Адже, погодьтеся, в який би сірий або зелений колір не одягла балакуча, нестримана людина, її нічим не спинити. Так само, якщо людина, м'яко кажучи, не оратор, то хай вона буде хоч тричі в помаранчевому або червоному... В таких випадках колір буде іти в дисонанс із внутрішнім почуттям, а інколи може призвести до психічних розладів. І аби зрозуміти, який ваш колір по-справжньому, мало подивитися у дзеркало, треба розібратися у власних звичках та вчинках, проаналізувати свою поведінку.

Реабіталіційна вправа «Веселковий тонік»

Мета: підбадьорити, підняти настрій та емоційний тонус учнів.

Інструкція психолога:«Пропоную вам зайняти зручне положення в кріслах і виконувати мої команди.

  • Влаштуйтесь якомога зручніше і зробіть глибокий вдих і видих.
  • Уявіть собі світле блакитне небо з веселкою від краю до краю.
  • Сконцентруйтесь на червоній лінії. Уявіть, як вона починає вібрувати, віддаляється від веселки і наближується до вас у вигляді червоної хмаринки. Коли ця хмаринка досягне вас, вона розсипається на рубінові кристали, які торкаються вашої шкіри і перетворюються у краплі води. Вода просочується через шкіру всередину і наповнює ваше тіло рубіновим кольором. Коли ви відчуєте, що тіло наситилося кольором, зайва волога вирветься назовні і швидко розсіється.»

(Рекомендації психологу повторити те ж саме з наступною та всіма іншими кольоровими лініями веселки. Зовсім не обов'язково відразу використовувати увесь кольоровий спектр, можна обмежитися декількома кольорами.)

Обговорення:

  • Що ви відчували, коли малювали в уяві той чи інший колір?
  • Чи можна змінити свій настрій та самопочуття за допомогою якогось певного кольору?

Розповідь психолога

Білий може підняти тонус в похмурий день, він допомагає подолати скованість.

Червоний  є символом чутливості . Якщо людина роздратована або щойно пережила потрясіння, намагайтеся уникати червоного кольору. Але якщо вам потрібний новий імпульс в житті, заохочення - зверніться за допомогою до цього кольору.

Рожевий, рум'яно-рожевий допоможе вам в горі і турботах. Цей колір викликає почуття комфорту та допомагає в критичних ситуаціях - спробуйте скористатися цим кольором у випадку якої-небудь невдачі.

Помаранчевий. Біль тяжке потрясіння, приниження почуття особистої гідності допомагає пережити помаранчевий колір. Якщо ви не сприймаєте помаранчевий колір, це каже про те, що ви боїтесь рухатися по життю вперед, маючи в минулому невдачу, втрату чи горе. Саме помаранчевий здатний допомогти зняти ці блоки.

Коричневий, являючись кольором землі, може надати тихе сховище та підтримати в часи тривог та переживань.

Жовтий очищує, він протидіє заклопоченості, похмурим думкам і дозволяє підвищити самооцінку.

Блакитний можна використовувати для пом'якшення грубої поведінки та виховання співчуття, допомагає примиритися з дійсністю та лікує емоціональний біль.

Зелений допоможе адаптуватися до незнайомих обставин. Він лікує розладжену нервову систему і несе заспокоєння.

Синій знищує не тільки мікроби, але й астральні забруднення. Він допомагає стерти з пам'яті болісні спогади та позбутися від шкідливих звичок.

Фіолетовий бажано застосовувати тільки в комбінації з іншими кольорами, його надлишок призводить до депресій. Це колір лідера, його застосування допомагає розвити в собі якості керівника.

Сірий заохочує мислення зі здоровим глуздом, але одночасно благотворно впливає на безрозсудливість. Він заспокоює злагоджені нерви.

Чорний допомагає нам заглянути в себе та розкритися. Але не забудьте, що після застосування чорного краще повернутися до усієї різновидності кольорів.

Релаксаційна вправа «Веселка»

Мета: підведення підсумку уроку, допомогти учням отримати позитивний заряд емоції за допомогою кольорової гамми.

Інстукція психолога: «Зараз, давайте всі разом зручніше всядемося на стільцях та поринемо у світ кольорів, що нас оточують, щоб отримати заряд бадьорості та позитивних емоцій.»

Перегляд презентації «Кольоротерапія»

Підведення підсумку заняття

Ми з вами на сьогоднішньому занятті ознайомилися з впливом кольору на психіку людини та навчилися використовувати властивості певних кольорів з лікувальною метою.

Ефективність заняття

Дане заняття допоможе дітям більше дізнатися про властивості кольорів веселки. А також навчить користуватися методами кольоротерапії для вирішення психологічних проблем, таких як депресія, агресивність, безсоння та інші. Заняття можна використовувати для учнів середньої ланки навчаня.

Список використаних джерел

Здоров’язберігаючі технології. // [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://liderorg.at.ua/index/zdorov_jazberigajuchi_tekhnologiji/0-942

Поради дитячого психолога. // [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.sadochok.org/psyholog/metody_koloroterapii/

Рекомендації використання кольоротерапії. // [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://sadokbarvinok.at.ua/publ/mi_konsultuemo/rekomendaciji_vikoristannja_koloroterapiji/

 

 

 

 

doc
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
17 січня 2019
Переглядів
4050
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку