Інтерактивні вправи при вивченні творчості Івана Яковича Франка

Про матеріал
Щоб урок при вивчення біографії було цікавим та насиченим, його варто наповними різноманітними завданнями, які дозволять дітям злагоджено працювати в команді. Правильно організована гра дозволяє створити умови комфорту, гарного настрою, формує дружні взаємини в колективі.
Перегляд файлу

Інтерактивні вправи при вивченні  творчості

Івана Яковича Франка

Очікувані результати: узагальнити та систематизувати знання учнів про творчий та життєвий шлях письменника, відтворити основні віхи біографії, виокремити основні дати; сприяти розвитку пам'яті, уваги, спостережливості, творчої ініціативи, розвивати вміння узагальнювати, виділяти головне, суттєве із потоку інформації, застосовувати різні форми пошуково-дослідницької роботи; виховувати повагу до письменників, їхній внесок у скарбницю української поезії, у розвиток української літературної мови.

Учитель: Знайомство з великим письменником, талановитою людиною, пророком, який віддав усі свої сили на те, щоб життя українців стало кращим. Він вніс вагомий внесок в нашу літературу та продовжує надихати нащадків своїми творами до розуміння важливості та цінності народу. Пропоную вам завдання, у якому потрібно прочитати та прокоментувати, висловити власну думку до крилатого вислову Івана Яковича Франка.

І завдання —  «Розшифровка»

 

Очікувана відповідь: Ми мусимо навчити себе бути українцями без офіційних кордонів.

Учитель: Ця постать є дуже цікава та водночас таємнича в українській літературі. Автору багатьох творів людство дало найвище звання, а яке саме, ми дізнаємося, коли відгадаємо кросворд.

ІІ завдання — «Таємне слово»

1. Ким за професією був батько Франка? (Коваль)

2. Що найбільше любила робити мати? (Співати)

3. Яким “домашнім” іменем називали Франка до п’яти років, щоб вберегти його від злих духів? (Мирон)

4. Яким був перший псевдонім Івана Франка? (Джеджалик)

5. Перші гроші отримав від однокласників, бо допомагав у .... (навчанні)

6. Як називалося місце, де малий Франко слухав реальні історії та казки? (кузня)

7. Як називалося місто в якому Франко ходив у школу, а згодом у гімназію? (Дрогобич)

 

Учитель: Я вам пропоную заповнити «Годинник життя письменника», кожен з вас по черзі називатиме одну дату та пов’язаною з нею подію, заповнивши порожні клітинки. Виокремимо основних дванадцять подій із життя письменника в хронологічному порядку. Проаналізувавши ці дати,   розфарбуйте  лише одну, яка на ваш погляд є найважливішою в житті письменника та підтвердіть її власним судженням.

ІІІ завдання — «Годинник життя письменника»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Орієнтовні відповіді учнів:

        (Учень 1. 27серпня 1856 року народився в селі Нагуєвичі, Львівської області.

Учень 2. У 1874 році надруковано перші літературні твори «Народна пісня”, “Петрії і Довбущуки”.

Учень 3. У 1875 році закінчив Дрогобицьку гімназію.

Учень 4. У 1876 році виходить перша збірка “Баляди і розкази”.

Учень 5. В 1881році Іван Франко став спввідавцем часопису “Світ”.

Учень 6. З 1883року працює в газеті “Діло”.

Учень 7.  У 1887році виходить збірка “З вершин і низин”.

Учень 8. У 1896році виходить збірка “Зів’яле листя”.

Учень 9. 1905року написано поему “Мойсей”.

Учень 10. 1906рік - почесний доктор Харківського університету.

Учень 11. 1915р. висувають кандидатом на Нобелівську премію.

Учень 12. 28травня 1916року помер Іван Франко, похаваний на Личаківському цвинтарі у Львові).

 

 

 

 

 

 

 

Учитель: Пропоную вашій увазі ще одну  гру “Цікаві факти з біографії Івана Франка”. Ми заповнимо порожні кульки цікавинками, про які дізналися на уроці.  Хто з ким сидить, обговорюєте, що саме на вашу думку було цікавим у біографії нашого письменника. Озвучуєте свою відповідь іншим та називаєте групу, яка відповідатиме наступна. Таким чином, заповнимо всі порожні кульки цікавими моментами з життя письменника, на яку звернула увагу кожна з груп.

V завдання “Цікаві факти про І. Франка”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Орієнтовні відповіді учнів:

собиста бібліотека налічувала орієнтовно 12 тисяч книг. Став першим українським письменником, який почав заробляти на життя пером. Джерджалик – перший псевдонім Франка, усього мав їх майже 100 різних .За 40 років написав понад 6000 творів. Навчався в трьох університетах. Франко знав 19 мов. Любив ходив одітий у вишиванці. Франко є автором  – 10 поетичних збірок,  10 творів великої прози і приблизно 100 – малої, понад 3000 публіцистичних статей та наукових праць із різних галузей знань і суспільного життя, за неповний рік до смерті він створив 232 поетичні переклади й переспіви, обсягом близько 7000 поетичних рядків).

 

Учитель: Не даремно Івана Яковича Франка називають титаном  праці. На підтвердження цього давайте виконаємо ще одне завдання. Цією вправою ми  доведемо, що постать Франка є величною не лише в літературі, а й у суспільстві.

І так, пропоную вам у “хмару слів”, у які потрібно прочитати та виписати якомога більше професій, які стосуються роду діяльності Каменяра.

V завдання — «Рід діяльності Каменяра»

Очікувані відповіді:

Письменник, етнограф, фольклорист, драматург, прозаїк, вчений, філософ, економіст, фольклорист, літературознавець, мистецтвознавець, публіцист, перекладач, історик, журналіст, соціолог.

Підбиття підсумків.

 

docx
Додано
17 січня 2023
Переглядів
882
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку