Зірка Мензатюк. «Казка про колядку»

Про матеріал
Підручник «Українська література» підручник для 5 класу закладів загальної середньої освіти (авт. Чумарна М. І., Пастушенко Н. М.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дива Різдвяної ночі. Віра в силу Різдва, у здійснення мрій у Різдвяну ніч, закоханість у природу Карпат та народних звичаїв метеоролога Олі. Наполегливість у досягненні своєї мети

Номер слайду 2

Сюжет художнього твору — це ланцюг зображуваних подій, думок і переживань, які розкривають характери персонажів, ідею твору. Читаючи твір, ми бачимо, як стають інакшими обставини, в яких відбуваються події, почуття і переживання персонажів, як змінюються їхній емоційний стан та настрій. Подія чи система подій у творі відбуваються у часі й мають причинно-наслідкові зв’язки.

Номер слайду 3

Виділяють елементи (вузли) сюжету:експозицію, зав’язку, розвиток дії, кульмінацію, розв’язку.

Номер слайду 4

Експозиція — попереднє, у найзагальніших рисах, знайомство з персонажами твору, уведення в ситуацію, у якій визріває конфлікт. Представляє час і місце події, обставини, в яких діятимуть персонажі. У «Казці про колядку» експозиція дає нам уявлення про те, що події відбуватимуться у Карпатах. Авторка описує чудовий гірський пейзаж, який уводить нас в основні події твору. Ми дізнаємося, що головна героїня — Оля і що вона закінчила Львівський національний університет.

Номер слайду 5

Зав’язка — елемент сюжету, вихідний момент у розвитку дії художнього твору. Оля починає працювати метеорологом.

Номер слайду 6

Розвиток дії — розвиток дії від зав’язки до кульмінації, своєрідний перебіг розповіді автора про життя, стосунки, дії персонажів. Подій у «Казці про колядку» небагато. Зате ми можемо спостерігати, як під впливом змін у природі, з наближенням Різдва, змінюється настрій, емоції головної героїні.

Номер слайду 7

Кульмінація — момент найвищого піднесення, напруження дії, момент максимального загострення конфліктної ситуації. Наближався Святвечір. «Оля вийшла надвір і засумувала». Вона сіла на лавку під автобусною зупинкою і замислилась. Ми не знаємо, яке рішення вона прийме. Метеорологи думають, що вона поїде додому.

Номер слайду 8

Розв’язка — частина сюжету, яка завершує дію, доводить її до логічного розв’язання події. Автобус зі Львова. Колядники і щаслива Оля

Номер слайду 9

Чи сподобалася тобі головна героїня твору — Оля? Чому? Розкажи, що, на твою думку, впливало на настрій героїні. Опиши її емоції від споглядання Карпат у різні пори року. Навіщо авторка вводить у твір деталь із лавкою на зупинці та написом «Галицький ринок»? Чому, на твою думку, твір називається «Казка про колядку»? Що у цьому творі казкового?

Номер слайду 10

Знайдіть деталі, які допомагають нам уявити портрет Олі. Відшукайте у творі зорові та звукові деталі, які допомагають нам краще уявити природу Карпат у різні пори року. Доведіть, що Оля дуже любить природу. Свою відповідь підтверджуйте цитатами. Доповніть експозицію твору. Уведіть у сюжет (у розвиток дії) кілька подій

Номер слайду 11

Тема: Зображення казкового віншування колядками працівників метеорологічної станції у Карпатах Основна думка: Прославлення казкового святкування Різдва на Говерлі.“Говерла ясніла снігами і слухала колядку”

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гончаренко Олена Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
17 січня 2023
Переглядів
6792
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку