Ірен Віталіївна Роздобудько — українська письменниця

Про матеріал

За допомогою презентації учні зможуть ближче познайомитися із чарівною твариною -дикобраз. А також дізнатися про них цікаві факти та прочитати Ірен Роздобудько "Дикі образи дикобраза".

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Читаємо разом. Робота з дитячою книгою.

Номер слайду 2

Голки виставляє враз,Не їжак, а …. (?)

Номер слайду 3

Переглянь відеоhttps://www.youtube.com/watch?v=Tr. Wa. N7 J3 Ao. E

Номер слайду 4

Іре́н Віта́ліївна Роздобу́дько — українська письменниця, ілюстраторка та сценаристка. До початку письменницької та сценарної кар'єри, написала кілька російськомовних збірок поезій та працювала журналісткою. Народження: 3 листопада 1962 р. (61 рік), Донецьк

Номер слайду 5

"Поряд із моєю школою була книгарня. Я завжди ходила туди розглядати книжки. А коли вдавалося зекономити гроші на сніданках — купувала щось почитати. Якось я придбала зелену книжку, на якій було написано: «Герхард-Гольц-Баумерт. Пригоди Альфонса Ціттербаке». Я була захоплена незвичними іменами. Ірен Віталіївна Роздобудько

Номер слайду 6

Номер слайду 7

ДИКОБРАЗ Дикобраз. Дикобраз. Назбирав море образ. Від лисички й ховрашків, від зайців та хом'ячків. Від жирафа і слона, від ведмедика одна! Є по дві від білченят, є по три від вовченят. Є чотири від верблюда, п'ять добавила ще Люда. Бо сказала: — Некрасивий. І колючий, і малий, і смішний, і полохливий... Ці слова чув дикобраз. Як тут бути без образ?

Номер слайду 8

Фізкультхвилинкаhttps://www.youtube.com/shorts/Mo. PUx. JMCK4 Q

Номер слайду 9

Ірен Роздобудько. ДИКІ ОБРАЗИ ДИКОБРАЗА

Номер слайду 10

В одному прадавньому лісі жило маленьке звірятко — Невідомо-Хто. Воно мало таку ніжну й тонку шкіру, що на сонці крізь неї просвічувалося тремтливе серденько. Крапля дощу чи листок, що зривався з дерева й падав на Невідомо-Кого, завдавали йому неабияких прикрощів. І тому Невідомо-Хто весь час ховалося у своїй нірці під жму́тком торішнього листя.

Номер слайду 11

Одного разу Невідомо-Хто вирішило: «Не можу так більше жити!» — і вийшло на прогулянку. На межі лісу й поля воно побачило зграю мишей і зраділо: миші були дуже схожі на нього. Тільки мали хутряні шубки й були страшенно прудкі. Невідомо-Хто втішилося, що зустріло друзів. Але миші хором сказали:— Ти не з нашого пле́мені. Ми не хочемо тебе знати!

Номер слайду 12

Невідомо-Хто повернулося до своєї нірки й запорпалося носом у листя. Тієї ночі воно погано спало, увесь час крутилося уві сні, чухало спинку й попискувало. А коли настав ранок, Невідомо-Хто зі здивуванням помітило, що на ньому виросла... голка.— Ось хто я тепер — єдиноріг! — зраділо Невідомо-Хто й пішло до єдинорогів.

Номер слайду 13

Єдинороги були великі й суворі. Вони кресали копитами:— Геть! Ти — не з нашого племені! Краще не потрапляй нам під ноги — розтопчемо!І Невідомо-Хто знову заховалося у нірку. І знову погано спало... А під ранок біля тої голки з’явилася ще одна...— Тепер я — справжній олень! — подумало Невідомо-Хто і вирушило до оленів.

Номер слайду 14

Але красені-олені навіть не почули, що до них хтось гукає!Наступної ночі біля тих двох голок виросла третя. Це було дуже схоже на корону.— Я, мабуть, принц! — вирішило Невідомо-Хто й пішло шукати своє королівство. Але його гнали звідусіль. У звірів був свій цар — лев, у птахів — орел, у риб — кит. І всі сміялися із незграбного шукача трону.

Номер слайду 15

А після кожної ночі, впродовж якої Невідомо-Хто ображено сопіло і зітхало, з’являлися нові й нові більшим за самого себе вдвічі. Йому було важко носити своє колюче й гостре вбрання, але тепер уже ніхто не наважувався образити його. Дуже вже грізно стирчали голки!

Номер слайду 16

…І тепер, коли у Дикобраза питають, чому він так одягнений, він сумно хитає головою і каже:— О, це все — від диких образ...

Номер слайду 17

Яка частина твору сподобалась найбільше? Яка головна думка твору?Випиши з тексту в алфавітному порядку назви тварин, до яких ходив дикобраз. Перегляньте відео.

Номер слайду 18

Словникова робота1  Жму́ток — невелика в’язка чого-небудь; пучок.2  Пле́м’я — рід, група близьких людей чи тварин.

Номер слайду 19

Хто такий дикобраз ?

Номер слайду 20

Питання за змістом прочитаного-Яку проблему порушує автор?-Чому в дикобраза на початку твору не було голок? -Чому виростали голки після кожної образи?-Які причини привели до проблеми?-Наведіть факти, що підтверджують причини образ. -Що порадимо дикобразу?

Номер слайду 21

pptx
Пов’язані теми
Українська мова, Презентації
НУШ
Додано
22 листопада 2023
Переглядів
238
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку