Історична гра «Маска» (впізнай історичну особистість) для учнів 9-х класів

Про матеріал
Сценарій інтелектуальної гри «МАСКА» (впізнай історичну особистість) на декаду історії. Розрахована на цчнів 9-10 класів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історична гра07.10.2024«Маска»впізнай історичну особистість. Ліцей №3 м. Охтирка. Учитель Іван СОБОЛЄВ

Номер слайду 2

Мета: активізувати пізнавальну діяльність учнів, вчитися застосовувати набуті знання в нестандартній ситуації, викликати інтерес до вивчення предмету, розвивати інтелектуальні уміння, допитливість, кмітливість, вміння працювати в команді, розвивати здоровий дух суперництва та співробітництва.07.10.2024

Номер слайду 3

Хід гри : 07.10.2024 Пояснення умов гри. Визначення порядку участі команд. Конкурсна програма. Нагородження переможців

Номер слайду 4

Умови гри Учасники: ведучий(вчитель), три збірні команди учнів по 4 учні в кожній, журі. На екрані з’являється портрет історичної особистості у невідомому образі. Учням називається максимальна сума балів, яку вони можуть набрати, пропонується назвати його, якщо не називають на екрані з’являється епізод з його життя, або історичний факт, при цьому знімається десять балів. Не називають продовжує з’являтися нова інформація і знімаються бали. Так відбувається до того часу поки учні не назвуть замаскованого героя.07.10.2024

Номер слайду 5

Не став священником як мріяв його батько. Через любовну невдачу вирішив податися до війська. Був знайомий із запорожцями. Його фанатом був Шевченко. Після відставки осів у рідній ПолтавіЧлен полтавської масонської ложі «Любов до істини»Українська поема, автором якої він був, мала шаленний успіх

Номер слайду 6

Іван Котляревський10/7/2024

Номер слайду 7

07.10.2024 Радник імператора Олександра ІЙого ідея парового двигуна, яка була реалізована лише через тридцять три роки в Англії. Робить другий винахід — парове опалення. Зробив університетським місто не Київ, а  Харків. Вперше обґрунтовує створення мережі метеорологічних станцій по всій росіїСерб грецького походження та української кровіЙого вчителем був Сковорода. Один із перших дисидентів та “західників” імперії.

Номер слайду 8

Василь Каразін10/7/2024

Номер слайду 9

07.10.2024 Київський літописець, преподобний та письменник-агіограф. Він є автором «Се повести времяньных лет, откуда есть пошла Руская земля, кто в Киеве нача первее княжити, и откуда Руская земля стала есть».27 жовтня (9 листопада) православні християни відзначають День пам’яті Написав такі праці як «Чтение о житии и погублении блаженных страстотерпцев Бориса и Глеба» та «Житие преподобного Феодосия Печерского».

Номер слайду 10

Нестор Літописець10/7/2024

Номер слайду 11

 07.10.2024 Походив із родини спадкових козаків з Полтавщини. Вступив до Києво-Могилянської академії. Проте вищої освіти він так і не здобув. Але сам досконало оволодів багатьма мовами, такими, як єврейська, грецька, польська, німецька, італійська та французька. Грав на сопілці, флейті, органі, скрипці, гуслях, лірі, бандуріБув блогером свого часу. Головним людського існування він вважав духовну свободу й самопізнання сенсом життя. Гарно Вважався основоположником жанру байки в українській літературі. Загалом написав 17 філософських творів і 7 перекладів. Найвідомішими є його твори «Сад божественних пісень», «Жінка Лотова», «Байки Харківські».

Номер слайду 12

Григорій Сковорода10/7/2024

Номер слайду 13

07.10.2024 Хрещене ім’я князя — Іван. Був старшим сином у родині та мав молодшого брата Василя. Після смерті батька, дитячі роки проводив у дворі угорського короля Андраша ІI. Мати Анна, пішла до монастиря, коли її син став князем. Під час битви на Калці військо князя рухалось в авангарді. Під час облоги містечка Каліш, князь переодягнувся в простого городянина та проникнув у місто. Потім він відкрив польській владі свою справжню особу та запропонував підписати мирний договір. Здивовані такою сміливістю князя, польські правителі без роздумів погодилисяЄдиний український правитель, який отримав титул короля. Урочиста коронація відбувалась у дорогочинському храмі Пресвятої Богородиці.

Номер слайду 14

Данило Галицький10/7/2024

Номер слайду 15

07.10.2024 Німецькою його прізвище звучить Цирка, французькою – Сіро, турецькою – Урусшайтан. Умів знаходити скарби. Міг читати чужі думки, передавати речі поглядом. Пройшов 13 порогів, дістався Хортиці цілим, щоб стати отаманом. Сам змайстрував собі труну, ліг у неї і помер (1680). У Дюнкерку (Франція) встановлено меморіальну дошку на честь отамана. Його ім’ям часто лякали дітей. Вночі ставав перевертнем, удень був великим полководцем. Його вважають національним героєм Франції.

Номер слайду 16

Іван Сірко. Кошовий атаман Запорожзької Січі10/7/2024

Номер слайду 17

07.10.2024 Фундаментальна праця «Богдан Хмельницький» За «витівки» відрахували з пансіонату Був кріпаком власного батька Проти його дисертації виступив архієпископ Харківський Київський губернатор Іван Фундуклей дуже поважав його як вченого і рідкісного фахівця з історії Києва. Заслали у Саратов, перед цим він провів рік у Петропавлівській фортеці.

Номер слайду 18

Микола Костомаров10/7/2024

Номер слайду 19

07.10.2024 Насправді його звали Зіновій. Знав польську, французьку, турецьку та латинську мови. У Польщі українського героя вважають деспотом. Місце поховання досі не відоме. Був кавоманом. Мав три дружини. Його син був гетьманом України. Став спасителем польського короля, за що отримав шаблю вилиту із золота

Номер слайду 20

Богдан Хмельницький10/7/2024

Номер слайду 21

Коли вона була маленькою, у неї було прізвисько Дріна. Вона була першою з королівської родини, хто страждав від гемофілії, що викликало багато питань про її родовід. Чоловік був її двоюрідним братом. Саме вона зробила Альберту пропозицію, а не навпаки. Незважаючи на те, що на портретах її зображували вельми величною, в житті вона була зовсім невисокою (1 м 52 см). Було скоєно як мінімум шість замахів на її життя. Була матір'ю дев'яти дітей. Вона любила пити коктейль, під назвою Він Маріані. Одним з основних його інгредієнтів був кокаїн. На честь королеви назвали водоспад. Саме після її весілля з'явилася традиція, коли всі наречені одягають біле плаття.

Номер слайду 22

Королева Вікторія І10/7/2024

Номер слайду 23

07.10.2024 Закінчив Дерптський університет (Естонія), юридичний факультет, звідки виніс ґрунтовні знання, любов до вчених занять і німецьку чесність та порядність. Математик, історик, філософ, літературознавець, правознавець, педагог, публіцист; перший український сходознавець, перекладач із двадцяти мов. Його рід походив з дворян Золотоніського повіту Полтавської губернії. Був рідним дядьком матері Володимира Вернадського. Був ініціатором запровадження особливої символіки — перстнів із написами: а також печатки з девізом: “І зрозумієте істину, і істина визволить вас”. Мріяв про час, «коли відкриються широкі можливості для нашої словесності», «коли мова збагатиться до такого рівня, що не тільки вітчизняна й світова історія, але й точні науки викладатимуться українською мовою». Прадід Миколи, був генеральним обозним за гетьмана Петра Дорошенка.

Номер слайду 24

Микола Гулак10/7/2024

Номер слайду 25

Нагородження переможців10/7/2024

pptx
Додано
7 жовтня
Переглядів
69
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку