Історичні цікавинки для візуального оформлення предметного тижня

Про матеріал

Цікавий матеріал завжди може стати у нагоді, його можна використовувати як під час освітнього процесу так і в позаурочний час. Також для поглиблення знань дітей при підготовці до різноманітних конкурсів, олімпіад тощо.

Перегляд файлу

Перша команда пожежників з’явилася в Стародавньому Римі. До її складу входили раби, які у випадку пожежі мали боротися з вогнем. Саме римляни винайшли перший пристрій для того, аби пожежники могли постійно підтримувати струю води та збивати нею полум’я. Римські пожежники вже в ті далекі часи вміли користуватися пожежними сокирами, жердинами, відрами, вміли збивати полум’я шматком щільної тканини та рятувати людей з верхніх поверхів будинків за допомогою драбини!

 

 

1324891234.jpg

 

 

Перші паперові гроші з’явилися у Китаї близько тисячі років тому.

Китайці прославились винаходом паперу, книгодрукування, порцеляни пороху, гральних карт та годинникового механізму, водяної педальної помпи, яка подавала воду каналів на поля.

Більше тисячі років тому в Китаї було відлито чавунного”Царя-лева” заввишки шість метрів та вагою сто тонн. Поміж ніг цієї величезної статуї міг проїхати візок з кіньми.

90_qingming13043.jpgi (1).jpg

Перші тканини, сплетені з підручних матеріалів, датуються п’ятим тисячоліттям до нашої ери, їх було знайдено на Близькому Сході. Виявляється, це мистецтво було відоме єгиптянам ще в четвертому тисячолітті до нашої ери. В Європі ткати матеріали почали в середині третього тисячоліття до нашої ери, в Китаї та Південній Америці (в Перу) – за півтори тисячі років до нашої ери.

 

20150219WKL6V5I9nfsy4mH9_Om3Ky_large.jpeg

Перші лазні існували в палаці Кноссос на острові Крит. Їм більше чотирьох тисяч років. У лазнях були великі ванни, а також маленькі ванночки для миття ніг. У приміщенні палацу, де розташовувалися кімнати дружини володаря острову, була знайдена ванна, зроблена десь між 1700 та 1400 роками до нашої ери. Не дивлячись на те, що ванна така старовинна, за своєю формою вона не дуже відрізняється від ванн сучасних.

1339569962.jpgSred_ban_01.jpg

Стародавні римляни мали звичку лежати за столом, а не сидіти за ним. Саме тому столи робили низькими. До речі, у стародавні часи розкіш мати хоч який-небудь стіл могли дозволити собі лише дуже заможні люди.

У Стародавньому Римі призивалися на військову службу з 17 до 46 років! Таким був обов’язок. Багаті служили в кавалерії, а решта – в піхоті. Армія складалася з тридцяти легіонів. У кожному легіоні було по 6000 солдатів-піхотинців. Ця могутня армія тримала під владою Риму найбільшу імперію з часів Олександра Македонського.

Римляни першими винайшли систему центрального опалення.

 

 

i (2).jpg

Після розгрому наполеонівської імперії частина земель, що входила до неї, мала відійти до країн-переможниць. При розподілі “земель власності між Нідерландами та Пруссією виникла суперечка через округ Морене, що знаходився на межі цих країн. Врешті-решт 1816 року було прийняте компромісне рішення: частина округу увійшла до складу Нідерландів, частина до складу Пруссії, а частина, на якій розташовані багаті на цинк та свинець шахти (саме через них і виникла суперечка), оголошена нейтральною. Так виникла держава Морене, що займала територію в 3,3 квадратних кілометри та нараховувала всього декілька сот мешканців.

 

 

правый талгар - акбулак 183.JPG

 

 

 

Кожен з нас витрачає щоденно 10-12 відер води. А от у стародавньому Парижі (XVXVI століття) на одного мешканця приходилося лише одне відро води на день. Триста років тому навіть королі не вважали за потрібне митися щоденно. Щоранку французькому королю подавали мокрий рушник, яким він витирав обличчя і руки. Нижню білизну парижанин міняв рідко:раз на місяць, а, то й на два. Тоді думали не про те, аби сорочка була чистою, а про те, аби мережива на манжетах були дорогими, а груди прикрашені найкращою вишивкою. Вночі сорочку знімали разом з іншим одягом, а спали взагалі без одягу.

 

 

Parizh_010.jpg

 

 

957 року вперше в історії Київської Русі відбувся офіційний візит глави держави – княгині Ольги до столиці Візантійської імперії Константинополя. Давньоукраїнський літопис захоплено розповідає про хід переговорів:”удивился цар розуму ея, беседова к ней. Йдеться про те, що княгиня Ольга вела розмову з імператором сидячи, що було надзвичайним привілеєм, яким до того часу іноземне посольство не користувалося.

0a1cccbe65ac402a48bbc7086b8d8fc5.jpg

Ярослава Мудрого називали тестем Європи. Його доньки повиходили заміж за вінценосців: Анастасія – за угорського короля Андрія, Єлизавета – за короля Норвегії Гарольда, Анна – за французького короля Генріха I. Сини ж одружилися: Володимир – з донькою німецького графа Леопольда Одою, Ізяслав – з донькою польського князя Лєшка Гертрудою. Всеволод взяв візантійську царівну Марію з роду Мономахів.

342665.100116.jpg

Як давно люди печуть хліб? Розкопки свідчать, що сім тисяч років тому люди вже пекли у попелі коржі з ледь-ледь змеленого, а точніше – розтовченого в ступі зерна. У стародавньому світі – в Єгипті, Греції, Римі – вже користувалися дріжджами, які робили хліб пухким і м’яким. У Римі, наприклад, було триста пекарень, де випікали різні сорти хліба – і для багатих ,і для бідних.

 

 

0_8edd7_9e24a97_XL.jpg

 

 

 

 

 

 

Семирічного спартанця віддавали до школи, де навчали бути сильним, відважним, не боятися холоду, голоду, болю, важкої праці. Протягом року хлопці ходили в тому самому вбранні, майже не миючись. Вважалося, що вода розслаблює тіло, а холодне повітря і тверда постіль загартовують його. Спали учні цілий рік під відкритим небом на підстілці з очерету.

У стародавній Спарті дезертир мав ходити в чорному, а його борода повинна була бути наполовину зголеною.

 

 

0004-002-Naselenie-Lakoniki.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Шахи , як відомо, з’явилися в Індії півтори тисячі років тому. Вони звалися чатуранга – “чотири роди військ. До складу тогочасних індійських військ входили бойові слони, бойові колісниці,кіннота та піхота. На шахівниці діяли усі ці чотири роди індійських військ.

 

EF6F060C-CA81-92FD-15C33117C864B077.jpg

sultan8.jpg

 

У 1895 році викладач фізичної культури коледжу з м.Гелнок (штат Массачусетс) Уільям Морган запропонував розважальну гру з мячем. У 1897 році були розроблені правила цієї гри, яка швидко розповсюдилася в Китаї, Японії, на Філіппінах,а пізніше – у Європі. Ця гра стала називатися волейбол.

 

 

mosaics-of-girls-in-bikinis-at-the-villa-romana_700_0.jpg

 

 

 

 

Залізо, яке використовувалося ще у бронзовому віці, через низький вміст вуглецю за якістю значно поступалося бронзі і використовувалося як матеріал для виготовлення кухонного обладнання.

Ніж, у крайньому разі, на 50000 років старший за виделку. Ніж був відомий ще первісним людям. Щоправда, не залізний, а камяний, а от виделкою почали користуватися лише 300 років тому.

 

 

ad521fc91-e1396252255793.jpg

 

 

У Стародавньому Єгипті чорний колір, колір вологої родючої землі, вважався символом добра, а червоний колір, колір безплідних уривистих скель пустелі, – символом зла.

Чинити опір крокодилам у Стародавньому Єгипті було заборонено, їх можна було відігнати палицею чи веслом, та все одно, людину, яка видралася з їхніх зубів, жерці покарають чи проклянуть.

 

 

20150219pRvc24DIAc2TwGaI_PyrJa_large.jpeg

docx
Додано
5 січня 2019
Переглядів
1884
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку