Історичний альманах "Моя квітуча Україна"

Про матеріал

Матеріал сприяє підвищенню національно-патріотичного виховання учнів основної школи. Альманах залучає учнів до пошукової діяльності, що ровиває у школярів пізнавальний інтрес до предмету історії.

Перегляд файлу

Виховний захід у формі  історичного альманаху

«Моя квітуча Україна»

Мета  заходу:

  • розвивати бажання брати посильну участь у розбудові держави;
  • наполегливо вчитись, щоб принести якомога більше користі рідній Україні;
  • виховувати активну громадянську позицію, любов до рідного краю і народу.

 

    Обладнання: мультимедійна презентація, карта України,  фото-колаж «Моя Україна».

 

     Вчитель:  Добрий день діти і шановні гості нашого виховного заходу!!!. Сьогодні ми поведемо розмову про найдорожче для серця кожної людини – рідну землю

       Рідний край, Україна, Батьківщина – які це прості і разом з тим прекрасні слова. Велика і священна любов до України жила, живе і житиме в усіх чесних і щирих серцях. Кожна людина з великою любов’ю і душевним трепетом згадує те місце, де вона народилася, де промайнуло її дитинство.

То родинне вогнище, маленька батьківщина кожної людини.

Вчитель задає питання:

-Діти, а що для вас Батьківщина?

Діти:   Це школа, вулиця, на якій я живу. Це моя родина: тато, мама, сестричка, бабуся, дідусь, рідна домівка.

(Відео Богдан Ступка «Це моя Україна!»)

 

  1.     Асоціювання, «Гранування».

Запишить слова та фрази, які спадають на думку зі  словом  «Україна».

 

                Рушники                                                          Народ

          Пісні                                                                               Київ    

 

     Тарас Шевченко                                                          Дніпро

 

 

 

Вчитель:   Сьогодні  ми з  Вами ознайомимося з історичним альманахом «Моя квітуча Україна», який складається з  трьох сторінок:

-українське козацтво,

 -Найвідатніші постаті України

 - Кривий ріг – моє місто

Вчитель. І так розпочинаємо гортати сторінки…

       Учень. В минулому територія теперішньої  України була розділена на частини, єдиної держави не існувало. На півдні було розташоване Кримське ханство, яке утворилось у XIV ст. в результаті розпаду Золотої Орди. За рівнем економічного розвитку кримські татари значно відставали від населення України. Вони вели напівкочовий спосіб життя і постійно нападали на нашу країну. Під час цих нападів вони грабували міста і села, спалювали їх, забирали людей у полон. Чоловіків і жінок продавали в рабство; дітей перетворювали на яничарів. Українське населення дуже страждало від цих набігів. Саме на цих землях виникло у XV ст. таке видатне явище, як козацтво.

            У літописі українських земель є славний період козаччини, який тривав майже триста років. Це Запорозька, а пізніше Задунайська Січ. Козацтво стало організованою військовою силою, яка боронила наші землі від варварських нападів турків і татар. Січовики були сміливими, дисциплінованими, витривалими, гордими і вільними людьми.

 Наш народ завжди пам’ятатиме цю героїчну сторінку української історії, а хлопці завжди наслідуватимуть козаків,які захищали рідну матір – Україну.

(Виходить Мати-Україна)

Мати-Україна:
Я - Україна, я - Україна,
Лиш перед Богом я на колінах,
Кличу вас люди зліва і справа
В святу Державу, в мою Державу!
Єднайтесь, сестри, єднайтесь, браття,
Пора звільнитись нам від прокляття
Гряде доба великих змін!
Народе мій! Вставай з колін!
Вставай! Відчуй себе Титаном
І все тобі під силу стане!
Вже виростають з личаків, із шаровар, з курної хати,
Раби зростають до синів своєї України – мати!!
Я єсть народ, якого правди сила ніким звойована ще не була
Яка біда мене, яка чума косила, а сила знову ожила,

Щоб жить - ні в кого права не питаюсь.
Щоб жить - я всі кайдани розірву!
Я стверджуюсь, я утверждаюсь. Бо я - живу !
До звука звук струна струні одвітна,
А всі одвітні серцю кобзаря.
А вже козацьке військо маком квітне,
І спалахнула Хортиці зоря.
Ці звуки золототривожні!
Закличний марш: агей, козацтво, в путь!
І як струна, душа правдива кожна,
З глибин історії вони ідуть, ідуть.

(Виходять козаки)

       Отаман. Дозвольте слово мовити, панове козаки! Тільки-но на ваших очах на Січ прибув вістовий із Великої України. Невтішні українські справи, шановна громадо! (Звертається до гінця) Говори, коли маєш хіть.

       Гінець. Не навчили мене красного мистецтва, крім бойового, тож вибачайте зарані, панове запорожці. З бідою я до вас прибув. Нерадісну звістку приніс я в серці своєму на матінку Січ. Щодня турки й татарва на нашу рідну землю посягають, села й міста палять, плюндрують поля, батьків і немовлят убивають, хлопців і дівчат у рабство забирають,а ще поляки нападають і віру нашу зневіряють!!!

        Отаман. Воїни! Славо нашого народу волелюбного! Небезпека страшна над народом волелюбним нависла: вільним йому у власній хаті бути чи на землі рідній рабом вічним скніти? Вибирайте ж: воля чи рабство?!

       Козаки.  (разом вигукують) Воля!

       Отаман. За волю треба на смерть з ворогом стати. Чи згода?

       Козаки. ( одностайно) Згода! Згода! Згода!

       Отаман. Отож, за три місяці кожен із вас матиме нагоду довести, що найвищими чеснотами козака є рідна земля, лицарська честь і віра християнська! Готуймося ж до походу, браття!

       Вчитель.   Отже, пішли наші козаки в похід давайте подивимося , що вони робили далі , як воювали..

(відео про козацтво.. Національно-Визвольна війна українського народу під проводом Богдана Хмельницького)

«Асоціативне гроно». Діти подивиться буд-ласка уважно відео після його завершення  його закінченню Вам необхідно буде назвати власні асоціації до слова «козацтво»

Народ скаже, як зав’яже»

Про козаків наш народ склав багато пісень, казок, легенд і приказок.

Ось вам список прислів’їв – до них треба підібрати бажано «рідне», або придумати кмітливе закінчення (командам видається «урізаний» текст):

– Де два козаки, там … (три гетьмани).
– Де козак, там…  (і слава).
– До булави треба … (голови).
– Козаки, як діти: хоч багато – поїдять, хоч … (трохи – наїдяться).
– Не той козак, що за водою пливе, … (а той, що проти води).
– Степ та воля – … (козацька доля).
– Хліб та вода – … (то козацька їда).
– Хоч і спина гола, … (козаку аби воля).
– Кінь для козака, як … (крила для пташки).
– Козак не боіться … (ні чвари, ні хмари).
– Не журися, козаче, нехай … (ворог плаче!)
– Сміливого козака і … (чорти) бояться.
– У козака життя коротке, а … (слава – вічна!)
– Береженого бог береже, а козака – … (шабля).
– Не той козак, що поборов, а той, що … (вивернувся).

            Учень. Скільки подвигів, скільки прекрасних, могутніх велетнів породила  Запорізька Січ за свої сторіччя:

-         Богдан Хмельницький (портрети висять на дошці- учень підходить до них і показує);

-         Іван Сірко, дата і в яких подіях засвітився;

-         Петро Сагайдачний;

-         П. Дорошенко;

-         Кирило Розумовський.

Вчитель. Друга сторінка  альманаху називається  «Кривий Ріг – моє місто

 Кожна людина з великою любов’ю і душевним трепетом згадує те місце, де вона народилася, де промайнуло її дитинство, дитинство з дивосвітом-казкою, з материнською ласкою у затишній батьківській оселі. То родинне вогнище, маленька батьківщина кожної людини. То її велике «Я», з якого починається людина, родина, батьківщина і вся наша велична й неповторна у світі Україна. Її красою захоплювались поети, художники та композитори.

Учень. Історичний розвиток

1.Криви́й Ріг  місто в Дніпропетровській області; найбільше місто України, яке не є обласним центром.Розташований на березі річок Інгулець і Саксагань, Кривий Ріг був заснований у 1775 році козаками. Військове поселення до 1860 було включене доХерсонської та Катеринославської губерній. Регіон почав зростати на рубежі 1880-х років.  Зростання населення Кривого Рогу не була запланованою; французькі таанглійські інвестиції були залучені бумом у металургії та гірничодобувній промисловості, відкриттям багатих родовищ залізної руди. БудівництвоКатерининської залізниці для транспортування руди на Донбас перетворило Кривий Ріг у велике місто, цей статус він отримав у 1919 році. У 1934 році побудовано  Криворізький металургійний завод (нині Арселор Міттал Кривий Ріг), найпотужніше з понад 500 підприємств регіону. В наш час місто є великим індустріальним та культурним центром України.

        2. Популярна міська легенда стверджує, що місто назване на честь свого засновника. Перше поселення — зимівник — у цій місцевості заснував кривий (без одного ока) козак на ім'я Ріг. Відомий також козак Іван-Жадан Ріг, котрий був кошовим атаманом Запорізької Січі у 60-70 роки ХVII століття.

Реєстри Запорізького Коша згадують урочище Кривий Ріг ще до заснування постійного поселення. У цій місцині злиття річок Саксагані і Інгульця утворює довгий кривий мис — «ріг». Сучасний герб, печатка та прапор Кривого Рогу затверджені 28 лютого 2007 року. В основу герба покладена козацька порохівниця, виготовлена з рогу, що передусім вказує на назву міста і його минуле як територію Запорізької січі, легенду про засновника міста козака Кривого Рога та іншу версію про походження назви міста — утворення кривого мису (рогу) при злитті річок Інгулець та Саксагань.

          Порохівниця також говорить про великий потенціал і можливості міста. Золотий дубовий трилисник із двома жолудями — це символ сили та духовного відродження. Зелений колір означає достаток і радість. Червоний — хоробрість та лицарські чесноти  Девізом Кривого Рогу сьогодні є гасло «Місто довжиною в життя», воно зображене на логотипі міста

         Святими заступниками міста православні християни Кривого Рогу вважають святого Миколая Чудотворця, єпископів Онуфрія і Порфирія. 2013 року відкритий присвячений їм пам'ятник.

          Первісні люди на території сучасного Криворіжжя з'явилися ще за кам'яної доби. Про це свідчать гостроконечник, знайдений при розкопках у селі Радіонівка, сокири, виявлені в міжріччях Саксагані та Інгульця.

          Кам'яна баба, знайдена на території Криворіжжя. Перші люди займалися переважно скотарством та землеробством.

(Відеоролик про Кривий Ріг)

«Найвадатніші постаті України»

        ВЧИТЕЛЬ: Щодня ми пізнаємо для себе свою країну: вивчаємо історію, знайомимося із звичаями, традиціями, обрядами, милуємося мальовничими краєвидами України й усвідомлюємо, що вона в нас одна-єдина, як ненька.

Саме від любові до матері розпочинається любов до Батьківщини. Україна – земля, яка з давніх часів славилася своїми родючими землями і добрими людьми.

      Ведучий 4: Світ знає багато талановитих українців: поет Тарас Шевченко, вчені Олександр Вернадський, Борис Патон, Микола Амосов та багато інших. Ці люди рознесли славу про нашу Україну по всьому світові. А що будуть говорити про Україну завтра, залежить від нас.

         ВОЛОДИМИР ВЕЛИКИЙ  - великий князь київський з 980. Син Святослава Ігоревича. Звершив об’єднання всіх східнослов’янських земель у складі Київської Русі. Запровадив християнство на Русі (бл. 988-989), почав будувати християн. храми і монастирі, заснував школи і бібліотеки. За князювання В. Київська Русь досягла найбільшої могутності. Це була централізована християнська імперія з усталеним місцем в європейській політиці. Після смерті православна церква канонізувала Володимира Великого.

        ЯРОСЛАВ МУДРИЙ. Князь приділяв велике значення внутрішньому устрою держави: поширював християнство (літописці називали його "Богохранимим" та "Богомудрим"), засновував монастирі, будував храми та собори, розбудовував столицю, створив школу і бібліотеку при Софіївському соборі.

        За часів Ярослава Мудрого було розпочато кодифікацію давньоруського права, результатом якої стало укладення так званої "Правди Ярослава", що становить найдавнішу частину кодексу законів, відомого як "Руська Правда". 37 років правління Ярослава Мудрого заклали міцний фундамент розвитку традицій державотворення на українських землях. Протягом цього часу Давньоруська держава зберігала свою могутність і міжнародний авторитет.

          В сучасній Україні встановлено високу державну нагороду – Орден князя          Ярослава Мудрого  (1995), для нагородження громадян за видатні особисті заслуги перед українською державою в галузі державного будівництва, зміцнення міжнародного авторитету України, розвитку економіки, науки, освіти, культури, мистецтва, охорони здоров'я, за благодійну, гуманістичну та громадську діяльність.

      БОГДАН ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. У грудні 1647 року Богдан подався на Запоріжжя. Тут 19 квітня 1648 року був обраний козацькою радою гетьманом. Звідси звернувся він до всіх знедолених виступити на боротьбу з панами. На його заклик з усієї України почали сходитися невдоволені та бідні люди.Вже 22 квітня 1648 року він виступив за свободу України. Пам’ять про Богдана зосталася на віки живою і дорогою для козацького війська і нащадків усього народу українського.

        Вчитель:  Існує думка, що історіящось далеке від нас, таке, що давно минуло. Ні, історію творимо миповсюди і щогодинно. День, прожитий кожним із нас сьогодні, завтра стане історієюісторією сучасності. І з того, яким був цей день, чим він був насичений, про нас судитимуть наші нащадки.  Ми ж, ті, хто живе нині, відповідальні як за минуле, так і за майбутнє. Відповідальні перед тими, хто творив підвалини нашої державності. Наша подвійна відповідальність перед тими, хто прийде після нас, адже успадкують вони не тільки наше сьогодення, а й минуле.

      Вчитель.І завершити наш захід ми хочемо віршем видатної української письменниці  Ліни Костенко  «Моя Україна» .

Моя Україна
На світі багато чудових країн,
Мені наймиліша, найкраща країна,
Яка піднялася, мов Фенікс, з руїн,
Безсмертна моя Україна.

Ти з давніх віків непокірна була 
І волю свою боронила невпинно. 
Нарешті збулося - її здобула 
Звитяжна моя Україна.

На землях твоїх неозорих степів
Живе працьовита і чесна родина,
Хвилюється колосом стиглих хлібів
Моя золота Україна.

В садах і дібровах в вечірні часи 
Чарує нас пісня дзвінка солов'їна 
І чути співочі дівчат голоси, -
Пісенна моя Україна.

Тепер ще не легко живеться тобі,
Є в тому, мабуть, особлива причина.
Та все подолає в тяжкій боротьбі
Незламна моя Україна.

Квітуй, мов калина, на плесами вод, 
Будь в дружбі і праці міцна та єдина. 
Хай буде щасливим твій вільний народ, 
Прекрасна моя Україно! 

 

docx
Додано
14 липня 2018
Переглядів
905
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку