Історія гобелену (презентація)

Про матеріал
Гобелен - Це витканий вручну килим-картинка. Спочатку - виріб Королівської мануфактури в передмісті Парижа Сен-Марсель, заснованої в 1662 році на місці майстерні родини відомих з 15 століття красильників Гобеленів, на ім'я яких цей вид килимів і отримав свою назву.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія гобелену

Номер слайду 2

Гобелен - Це витканий вручну килим-картинка. Спочатку - виріб Королівської мануфактури в передмісті Парижа Сен-Марсель, заснованої в 1662 році на місці майстерні родини відомих з 15 століття красильників Гобеленів, на ім'я яких цей вид килимів і отримав свою назву.

Номер слайду 3

Виготовлення гобелену. Гобелени виконувалися кольоровими вовняними і шовковими нитками, за малюнками. Гобелени ткали на особливих ручних верстатах методом вибіркового ткацтва, тобто по частинах. Окремі ділянки зшивалися тонким шовком.

Номер слайду 4

Для гобеленів характерні історичні, міфологічні та літературні сюжети. Виконувалися вони і в особливих випадках в житті королівської родини.

Номер слайду 5

Гобелени 19 віку

Номер слайду 6

Види ткацьких станків

Номер слайду 7

Виготовлення сучасного гобелену. В домашніх умовах В майстерні

Номер слайду 8

Види нетканих гобеленів

Номер слайду 9

Гобелен у стилі вітраж

Номер слайду 10

«Пейзаж»

Номер слайду 11

Види сучасного гобелену

Номер слайду 12

Гобелен - це не просто килим, це окремий вид мистецтва. По суті, гобелен - це картина з вовняних або шовкових ниток, зазвичай зіткана вручну. Слово « гобелен » народилося у Франції ще в 12 столітті. Колись невідомий Жілль Гоббелен приїхав до Парижа і заснував там свою килимову ткацьку. Килими користувалися великою популярністю у багатих людей, а король Людовик XIV навіть викупив цю ткацьку і створив «Королівську гобеленову мануфактуру », а ці килими стали називатися гобеленами, на честь свого творця. У той час гобелени були дуже дорогими, ними прикрашали королівські палаци або дарували знатним гостям. Королівська гобеленова мануфактура існує до цих пір і є справжнім надбанням Франції. Спочатку гобеленами називали килими виробництва тільки цієї майстерні. Однак історія гобелена куди довша. Техніка створення картин на килимах була відома ще в стародавньому Єгипті, а пік гобеленового мистецтва припав на 4-7 століття. У Європі популярність гобеленів зросла з початком Хрестових походів. Тоді створенням гобеленів займалася церква, тому головними сюжетами на килимах були біблійні чи історичні мотиви. Також часто зустрічалися гобелени з геометричними візерунками або рослинними орнаментами.

Номер слайду 13

Гобелени виконували не лише декоративну функцію, але і відмінно захищали приміщення від протягів. Виробництво гобеленів в Європі почалося з Німеччини та Скандинавії, але вже в кінці 15 століття, центром гобеленового мистецтва стала Франція і Фландрія. Саме у Фландрії, вперше з моменту народження гобелена, виробництво розширилося до міських цехів, а не обмежувалося приватними майстрами. Тоді дуже популярними були гобелени з пейзажами і натюрмортами. Виробництво гобеленів промислових масштабах почалося в 1663 році в «Королівської мануфактурі гобеленів і меблів» у Франції. Тоді ж такі настінні килими-картини і стали називати гобеленами. Раніше гобеленами називалися лише ті килими, які були створені в майстерні братів Гобеленів. У 18-19 століттях серед сюжетів для гобеленів переважали натюрморти, архітектура, пейзажі або їх поєднання. У сучасному світі гобелени виконують тільки декоративну функцію. Як і гобелени ручної роботи, так і фабричні гобелени є справжніми витворами мистецтва, але ручна робота, безсумнівно, цінується набагато дорожче. Гобелени вдало вписуються в сучасні інтер'єри і надають приміщенню тепло, затишок і крапельку розкоші.

pptx
Додано
3 червня 2021
Переглядів
1380
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку