Історія та географія шоколаду.

Про матеріал
Захід у формі усного журналу та включає розгляд таких сторінок як: історія шоколаду, географія шоколаду, біологічну сторінку, хімічну та медичні сторінки, косметологічну та кулінарні сторінки.
Перегляд файлу

Історія та географія шоколаду

Мета:  Познайомитися учнів де вирощують какао, як виробляють шоколад, з користю какао для здоров’я, з какао з точки зору хімія, із країнами виробниками, за чашкою какао виховувати дружбу, порозумітися, почуття колегіалізму.

Обладнання: виставка какао – виробників, презентація «Все про каву»

Тип заходу: усний журнал

Епіграф «Будьте всі ви в шоколаді»

Вчитель:  Незвичайний смак шоколаду подобається багатьом. Як люди познайомилися із шоколадом як його виготовляють. Давайте дізнаємося про це більше.

І сторінка «Історична»

Учень – історик:  Як вважають ботаніки, в дикій природі какао дерева росли в долинах південноамериканських річок Амазонії та Оріноко багато тисяч років назад. Першими хто їх культивували були індіанці майя, які взяли ці плоди із собою при переселенні на південь Юкатан. Ацтекські багатії насолоджувались гірким шоколадним напоєм, приготовленим із суміші молотих зерен какао та забродившого маіса та вина.  Його продавали в золотих чашах. Кажуть, що ацтекський імператор Монтесума випивав більш як 50 чашок шоколаду в день.

Іспанський конкістадор Ернан Кортес(1485-1547) більше цікавився золотими чашами, ніж самим шоколадним напоєм. Він помітив, що ацтеки використовували какао-боби в якості грошей і не гаючи часу, насадив плантації какаових дерев- «коричневого золота», - які приносили дохід. До XVIII ст.. какаовий ринок контролювала головним чином саме Іспанія.

Іспанці завезли боби какао на Гаїті, та привезли на африканський материк всього один стручок з какао-бобами. Тепер в чотирьох західноафриканських країнах розквітає торгівля какао.

Вчитель: Коли ж шоколад з’явився в Європі?

Учень-історик: В XVI ст.. Кортес представив шоколадний напій ацтеків іспанському двору. Цей напій приправлений спеціями, а інками і перцем, став популярний серед знатних дам Іспанії. Вони ретельно охороняли рецепт шоколаду і тільки через деякий час про нього дізналася європейська аристократія.

Європейцям дуже сподобався цей напій, який, як думали, має цілющі властивості. Англійські пивовари були так налякані популярністю шоколадного напою, що в 1763 році вимагали видати закон про обмеження його виробництва. Конкуренція в торгівлі шоколадом привела до того, що в нього стали додавати крохмаль, щоб виготовляти в більшій кількості. Деякі англійці, щоб придати шоколаду насичений колір, додавали навіть цеглову пиляку! Попит на шоколад постійно зростав.

Завдяки промисловій революції, в виробництві шоколаду почали використовувати механічні пристрої. Після того, як на «шоколадних» млинах з’явилися парові двигуни, какао боби перестали перемелювати вручну.

В 1828 р. коли голландський хімік Конрад ван Хутен навчався відділяти какао-порошок та масло від м’якоті молодих зерен какао, шоколад перетворив великі зміни.

В результат, змішували в певних пропорціях перетерте какао, какао-масло та цукор таким чином був створений твердий шоколад

У другій половині XIX ст. в Швейцарії був розроблений новий прес, який покращував якості шоколаду – конширування. Перетертий какао проходе через порцелянові диски протягом багатьох годин, створюючи ніжний шоколад, який тане у роті. Спеціалісти стверджують, що шоколад потрібно конширувати близько 72-ух годин.

Багато талановитих підприємців такі як Херші, Колер, Нестле, Петер, Суглар, - можливо відомі вам як імена по назвам шоколадних цукерок, - внесли великий внесок в розвиток виробництва шоколаду.

ІІ сторінка «Біологічна»

Вчитель: Зараз ми з вами дізнаємося, що собою уявляє дерево-какао, того насіння, плід.

Учнь – біолог: Какао-дерево найкраще росте в тропіках приблизно в 20-ти градусній північній та південній широті – в вологому кліматі, в тіні величезних дерев. «Шоколадне» дерево цвіте та плодоносить круглий рік. Фрукти цього дерева – плоди, по формі схожі на диню – ростуть майже на стволі або на нижніх гілках.

Що відбувається на кавових плантаціях під час збору врожаю?

Спілі плоди зрізають за допомогою мачете або бамбукового шеста в гострим ножом. Плід розрізають та вручну витягують від 20 до 50 насінин, які знаходяться в світлій гіркувато-солодкій м’якоті. Зазвичай під час збору врожаю робітникам доводиться працювати з ранку до вечора. Після цього насіння накривають та залишають на декілька днів для бродіння. Саме на цій стадії завдяки хімічним процесам какао-боби стають темно-коричневими.

Далі зерна сушать нагрітим повітрям або на сонці, і тільки після цього вони готові до відправки і зберігання.

ІІІ сторінка «Географічна»(країни-виробник)

Вчитель: На станції «Географічна» ми познайомимося з регіонами де вирощують дерево какао, та країнами виробниками.

Учень-географ: Форастеро та криоло – два найбільш відомих сорта какао бобів. Із форастеро – найбільш розповсюдженого сорту – виготовляють найбільшу частину шоколадної продукції.  Він росте в Західній Африці, Бразилії та Південно- Східній Азії. Сорт криоло відрізняється характерними смаковими якостями. Його культивують в невеликій кількості в Центральній Америці, Еквадорі та Венеції. Він надає шоколаду горіховий або квітковий смак.

Лідери по виробництву какао:

І місце – Кот-д’Івуар

ІІ місце – Гана

ІІІ місце – Нігерія

(перегляд д/ф «Як вирощують какао»)

Учень – географ: Після просушки какао-боби фасують у мішки і відправляють виробникам шоколаду по всьому світу, а саме в Європу, Північну Америку. Приблизно з двох жмень сухих зерен отримають 400 грам шоколадних цукерок.

Важко уявити, що гіркі зерна какао перетворюються в ласощі, яке ми знаходимо в коробці шоколадних цукерок. Цікаво, що цей процес за довгий час майже не змінився.

IV сторінка «Технологічна»

Вчитель: Яким чином виготовляють шоколад?

Учень-технолог: На фабриці зерна очищують та сортирують. Тепер, так само як зерна кави, какао боби обсмажують. Завдяки цьому з’являється характерний смак та аромат. Далі зерна дроблять. Дрібні темно-коричневі крупинки і являють собою основу для шоколаду та какао порошку.

Крупку дрібнять до отримання густої рідкої маси темного кольору, яка називається какао терте. Коли воно стає густим, його продають як шоколад для випічки. Потім за допомогою пресу, який винайшов ван Хутен, із шоколадної маси виділяють какао масло, а залишається какао-порошок.

Якщо в шоколадну масу додати какао масло то це суміш стає твердим шоколадом.

Завдяки кашируванню та іншим процесам очистки отримають саме той шоколад, який ми бачимо в магазинах. Цей шлях від плантації до прилавка ми з вами можемо побачити на відео.

(перегляд д/ф)

V сторінка «Хімічна»

Вчитель: Що нам розкажуть хіміки про склад какао бобів?

Учень-хімік: Какао боби здатні придати свіжість, наповнити кімнату ароматом та зарядити організм енергією. Це сировина дуже корисна так як включає в свій склад багато вітамінів та амінокислот. Так поліфеноли є рослинними антиоксидантами., а також є різні мінерали. Активність цих компонентів переважає вітамін Е в десятки разів. Сировина какао-бобів допомагає покращати стан шкіри та волосся, тим самим впливає на еротичність та покращує сприйняття один одного.

Основними компонентами бобів є жири, алколоїди, вуглеводи, білки, органічні кислоти та мінеральні речовини. Какао-масла 55%, стеаринова та пальмітинова кислота, та дубільні речовини які придають гіркуватий смак.

Вуглеводи – це крохмаль (5-9%), сахароза, глюкоза та фруктоза. А також такі кислоти як лимонна, яблучна, уксусна.

Мінеральні речовини такі як: фосфор, магній, кальцій, а також зола(попіл) складає – 2-4%

Ароматичні речовини – їх приблизно 300, вітамін В, біотин та інше.

VI сторінка «Медична»

Вчитель: Чи корисні людям какао боби та шоколад?

Учень – медик: Слід сказати, що какао боби є дійсним багатством. В них є багато корисних для організму елементів. Один з них це – епікатехін. Завдяки йому реально зменшується захворюваність інсультом, інфарктом, діабетом – навіть раком. Ще один важливий елемент – кокохіл. Він підсилює ріст клітин шкіри, таким чином рани загоюються значно швидше. Окрім цього розгладжуються зморшки, а також запобігає ризик утворення язв шлунку. Какао збагачує організм магнієм. З’являється відчуття ейфорії. Тріптофан сильний антидепресант. Завдяки магнію серце працює значно краще, зменшується тиск, покращується пам’ять. Завдяки сірці покращується стан шкіри, нігтів, волосся.

Людина яка вживає какао боби ризикує стати щасливою людиною. Справа в тому, що кількість антиоксидантів в ньому в декілька разів вища, ніж в зеленому чаї, ягодах чорниці, ожині.

Какао-боби знімають втому, стрес, депресивний стан, покращують зір, підвищують працездатність, попереджують утворення тромбів, захищають від інфекцій та вірусів.

Вчитель: А яка шкода від какао бобів

Учень-медик: Насправді не її багато. Так, шкода може бути через вміст кофеїна, хоча цього компонента в какао небагато, але дітям зловживати ним  неможна. У деяких людей спостерігається алергія на какао-боби.

 

Вчитель: а зараз слово косметологу.

Учень-косметолог: Шалуха бобів використовується у виробництві зубної пасти, в медицині використовують какао-масло для основи супозиторії (свічі)

Шоколад використовують в косметичних процедурах. Це шоколадні обгортання, шоколадний масаж.

Це допомагає саме:

  • Позбавитися від целюліту
  • Відновити пружність шкіри(обгортання)
  • Схуднути
  • Зволожити обличчя
  • Позбавитися від рубців.

Шоколадні маски

  1. Для сухої шкіри: Білий шоколад – 2 ст. ложки, розтопити на водяній бані, одати 1 ст. ложку йогурту, взбити міксером. Покласти на обличчя на 15 хвилин.
  2. Для нормальної шкіри: Розтопити 2 ст. ложки чорного шоколаду, додати 1 ч. ложку оливкового масла. На 10 хв покласти на обличчя та змити теплою водою.

Будьте здорові та гарні.

 

 

 

 

 

Сторінка «Кулінарна»

Вчитель: Що можна приготувати із какао-бобів, цим поділяться наші кулінари.

Учень – кулінар: Існує велика кількість рецептів з використанням какао. Ось деякі з них:

  1. Дроблені боби змішати з медом та з‘їзти. Достатньо з‘їзти пару зерен та заряд бадьорості на деякий час буде забезпечений.
  2. Можна зерна змішати з горіхами та медом, буде неперевершений смак.
  3. Можна зробити з какао порошку напій, залити кип’ятком, по смаку додати молоко
  4. Ще рецепт – 200 гр. какао бобів, 200 гр. меду, 20 гр. кориці та ваніль:

Какао боби помити, перетерти та залити водою, щоб виділити шкірку. Боби змішати з медом та ваніллю, корицею, и все це перетирається до шоколадної маси, можна в кавомолці. Ця маса заливається кип’ятком, можна додати молоко(200 гр.)

  1. Шоколад: какао-боби відділити від шкіри, перемолоти на кавомолці, обсмажити на сковорідці. Змішати з какао-маслом, в пропорції 50/50(1/1). Потім зварити це на водяній бані. Додати при варці цукрової пудри.

(кулінари пригощають какао зі згущеним молоком і цукерками)

Вчитель: А зараз звернемо увагу на екран, та переглянемо фото де ми з вами відвідали шоколадну фабрику м. Львова та фабрика «АВК» м. Дніпра.

 

ВІКТОРИНА:

  1. Які древні племена придумали шоколадний напій? (Ацтеки)
  2. Скільки чашок какао випивав ацтецький імператор Монтесума? (50 чашок)
  3. В якому столітті шоколад з’являється у Європі і хто його завіз?(XVI ст. Кортес)
  4. Хто придумав прес для перемелення зерен? (голландський хімік Конрад ван Хутен в 1828)
  5. Де ростуть плоди какао бобів? (на стволі)
  6. Яка країна займається Ш місце по збору какао бобів? (Кот-д’Івуар)
  7. Якої речовини найбільше містять какао-боби?(какао-масло – 55%)
  8. Як називається процес, який перетирає зерна і покращує якість шоколаду?(конширування)

Вчитель: А зараз увага на екран, переглянемо рекламу какао, шоколаду і запрошуємо вас спробувати на смак какао із шоколадом, приготовлений нашими кулінарами.

docx
До підручника
Географія 9 клас (Бойко В.М., Дітчук І.Л., Заставецька Л.Б., Гринюк Т. А., Смаль І. В., Харенко І. М.)
Додано
27 липня 2022
Переглядів
921
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку