Історія виникнення ножиць. Практична робота з ручними інструментами й пристосуваннями

Про матеріал
Історія виникнення ножиць. Практична робота з ручними інструментами й пристосуваннями Очікувані результати: учень працює з ручними інструментами та пристосуваннями, дотримуючись безпечних прийомів праці та норм санітарії; виготовляє поетапно виріб за визначеною послідовністю; здійснює розмітку ліній на папері і картоні; розмічає деталі на матеріалі за допомогою шаблонів або трафаретів; дотримується послідовності виготовлення виробу з допомогою вчителя. Мета: формування ключових та предметної проєктно-технологічної компетентностей, необхідних для розв’язання життєвих проблем у взаємодії з іншими, виховуючи любов до навколишнього світу. Виконання елементарних графічних зображень; добір матеріалів за їх властивостями; читання інструкційних карток із зображеннями для поетапного виготовлення виробу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

13.10.2023Історія виникнення ножиць. Практична робота з ручними інструментами й пристосуваннями

Номер слайду 2

13.10.2023 СьогодніОрганізація класу. Добрий день, малече, щира, Хай живеться вам у мирі. Хай луна дитячий сміх! Почнемо урок для всіх!

Номер слайду 3

13.10.2023 СьогодніПригадаємо загальні правила безпеки на уроках дизайну і технологій. Підготуй своє робоче місце. Коли вчитель починає говорити, потрібно припинити роботу й уважно слухати інструктаж!Перед роботою перевірте справність інструментів та наявність матеріалів. Роботу можна розпочинати лише з дозволу вчителя. Забороняється працювати несправними чи тупими інструментами!Використовуйте інструмент лише за призначенням.

Номер слайду 4

13.10.2023 СьогодніПригадайте, що означають дані позначення?Суцільною товстою лінією позначають контур предмета або деталіТонкими лініями зі стрілочками показують розміри предмета або деталіШтрихпунктирною тонкою лінією з двома крапками позначають місця згину. Стрілками показують напрям перегинання паперу, з’єднання окремих деталей і скручування. Штрихуванням позначають місця нанесення клею з лицьового боку. Суцільною хвилястою лінією позначають місця обриву або розрізу

Номер слайду 5

13.10.2023 СьогодніДва кінця, два кільця, а посередині цвях…Легенда «Про виникнення ножиць»Давним-давно, коли в джерелах пустували німфи, в полях жили священні єдинороги, а бесмертні боги керували небом, за найвищою горою паслась велика отара баранів, чия шерсть сяяла на сонці так, що люди по іший бік гори сприймали це сяяння як схід другого світила. Шерсть цих баранів була з чистого золота.

Номер слайду 6

13.10.2023 СьогодніДва кінця, два кільця, а посередині цвях…Легенда «Про виникнення ножиць»Однак люди довго не знали про це і боялись обпектись невідомими променями. І тоді вийшов вперед молодий пастух Ферсіт і сказав, що не боїться дізнатися в чому причина загадкового сяйва. Через два дні прийшов він на дивну поляну. З усіх боків його оточили барани, що ніколи не бачили людей. Ферсіт захотів забрати з собою одного, щоб люди в селищі йому повірили. Однак навіть найменший з баранів почав чинити йому опір, коли Ферсіт намагався забрати його з собою. Довелося Ферсіту піти ні з чим. 

Номер слайду 7

13.10.2023 СьогодніДва кінця, два кільця, а посередині цвях…Легенда «Про виникнення ножиць»І люди в селищі не повірили йому, довго називаючи божевільним. А Ферсіт пішов до своєї хижі і довго не виходив з неї. День і ніч лунали дивні глухі звуки із-за щільно зачинених вікон. І от якось на світанку Ферсіт вийшов у двір будинку, тримаючи в руках два ножі, з’єднані тугою та гнучкою скобою. Взяв мішок для зерна і відправився в гори. 

Номер слайду 8

13.10.2023 СьогодніДва кінця, два кільця, а посередині цвях…Легенда «Про виникнення ножиць»Один рік і один місяць працював Ферсіт  на поляні – обстригав золотих баранів, легко керуючи своїми ножами. Повернувшь до селища, він показав мішок, набитий шерстю дивних звірів. Але, навіть побачивши шерсть, люди не захотіли вірити. Вони вирішили самі піти і подивитися. Однак налякані нахабним вчинком Ферсіта, барани залишили поляну. «Немає там твоїх хвалених баранів! Та навіть якщо б були, як би ти міг позбавити їх шерсті ?» – кричали люди на Ферсіта. 

Номер слайду 9

13.10.2023 СьогодніДва кінця, два кільця, а посередині цвях…Легенда «Про виникнення ножиць»Тоді Ферсіт розкрив їм таємницю своїх дивних ножів. Люди здивувались, але повірили коли в них на очах було острижено звичйну вівцю. На мішок золота було збудовано величний акрополь а навкруги місто, що було названо Пелла. І стало це місто процвітати, тому що жителі першими навчилися стригти та прясти шерсть із овець. Ферсіт прожив довго та щасливо до кінця днів своїх, а його ножі зі скобою були названі ножицями.

Номер слайду 10

13.10.2023 СьогодніСаме такими були перші ножиці близько 300 років до н. е.  Ними стригли овець ще древні європейці – кельти.

Номер слайду 11

13.10.2023 СьогодніПригадуємо правила роботи з ножицями. Я працюю з ножицями: передаю ножиці закриті, кільцями вперед. Не тримаю ножиці кільцями догори. Не залишаю ножиці відкритими. Для вирізання деталі рухаюсь ножицями по прямій лінії. Якщо деталь кругла, то повертаю папір. Деталі зі складним контуром вирізаю, виконуючи кілька надрізів. Для того щоб вирізати по одній неперервній лінії, повертаю папір у різні боки. Користуйся ножицями з тупими кінцями!

Номер слайду 12

13.10.2023 СьогодніСловничок. Контур — лінія, що окреслює форму предмета.

Номер слайду 13

13.10.2023 СьогодніПригадуємо правила роботи з клеєм та голкою. Не залишаю клей відкритим, завжди закриваю ковпачок. Коли працюю з клеєм, то робоче місце застеляю старим (використаним) папером. Клей наношу тонким шаром за допомогою пензлика. Умію працювати з голкою. Зберігаю голку тільки в гольниці. Відміряю нитки потрібної довжини. Передаю голку тільки з ниткою, вушком уперед. Ніколи не підношу голку до лиця, до рота. Не вколюю голку в одяг.

Номер слайду 14

13.10.2023 СьогодніПоглянь на ножиці та скажи, де вони використовуються:

Номер слайду 15

13.10.2023 СьогодніТворча робота. На аркуші А4 виконайте мапу бажань (за допомогою ножиць виріжте картинки з журналів та газет)

Номер слайду 16

13.10.2023 Дякую за увагу!!!

pptx
Пов’язані теми
Трудове навчання, 4 клас, Презентації
НУШ
Додано
13 жовтня 2023
Переглядів
285
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку