Іван Франко. "Захар Беркут"

Про матеріал

Конспект уроку з літератури в 7 класі. Мета - розширити відомості про біографічні дані І.Франка та його багатогранну творчість, розпочати роботу над твором «Захар Беркут»; розкрити його історичну основу

Перегляд файлу

Тема. Іван Франко

Мета: розширити відомості про біографічні дані І.Франка та його багатогранну творчість, розпочати роботу над твором «Захар Беркут»; розкрити його історичну основу, розвивати культуру зв’язного мовлення, вміння спів ставляти, робити висновки, виховувати почуття поваги до творчості письменника, мотивувати інтерес до власної праці.

 Тип уроку. Урок вивчення нового матеріалу 

Педтехнологія: ІКТ, ейдотехнологія,коучинг технологія, продуктивний урок.

Методи і прийоми: бесіда, робота з підручником, ейдос-конспект,ТЗН.

Літературні терміни : історична повість

Міжпредметні зв’язки. Історія України, образотворче та музичне мистецтво.

Обладнання. Комп’ютери,  Авраменко О. М. «Українська література» підручник для 7 класу, портрет І. Франка, бібліотечка його творів, альбом «Життя і творчість в портретах, ілюстраціях, документах», дидактичний матеріал (тестові завдання, картки), презентація «Іван Франко «Захар Беркут» на  ThingLink

(https://www.thinglink.com/scene/983051071200952322).

 

План та хід уроку

І.Підготовчий етап (5 хв)

Установлення рівня готовності учнів продовжувати навчання

      Що вам відомо про життя І. Франка, зокрема про його дитячі роки?

      Які твори видатного митця ви читали? Чим вони запам’яталися вам?

ІІ. Орієнтація (4 хв)

Учитель. Джеджалик, Руслан, Мирон, Микита, Молодченко, Тага, Живий, Не-Давид, Кремінь, Каменяр, як ці  слова пов’язані між собою? Хочете дізнатися кому вони належать? 

ІІІ. Презентація (10 хв)

1. Перегляд відео про І.Франка (https://www.youtube.com/watch?v=liSCZtXwqBw)

2.                                                                                                                            Картка

Іван Якович Франко (1856 – 1916)

НАГУЄВИЧІ

«Захар Беркут»

 

Текст до картки. 

        Народився Іван Якович Франко в селі (Нагуєвичі) неподалік Дрогобича 27 серпня. Він був первістком (образ одиниці). Його батько знаний у селі коваль (образ молота і наковальні). Мати Марія походила зі шляхетної родини (образ гербу Сас). Тато мріяв, щоб Іван отримав освіту (образ школи). 

         Навчався хлопець у сусідньому селі (образ чужини). За два роки вивчив арифметику (образ рахівниці), читав українською, польською та німецькою (образ книжки). 

          З восьми років (образ вісімки) навчається в «німецькій нормальній школі» (образ різок). Наприкінці року отримав відзнаку за успіхи (образ нагороди). 

          Через рік батько помер, а ще через сім років померла і мати (образ втрати). Вітчим (образ доброї людини) допомагає Іванові здобути освіту в Дрогобицькій гімназії. Він був неймовірно працездатним хлопцем, багато читав, миттєво запам`ятовував. Твори на уроках літератури писав віршами (образ пера).   Знав п'ятнадцять мов, багато перекладав (образ алфавіту). Поспішав жити, служив громаді, допомагав бідним. 

       Результатом діяльності є понад 50 тисяч праць. Помер письменник у м. Львові. Сьогодні ми відправимося в подорож Карпатами, занурившись у читання повісті «Захар Беркут».

ІV. Практика на прикладах (5 хв)

- Робота з підручника ст.21

V. Керована практика (7 хв)

Історична основа твору.

- Редакція журналу «Зоря» в 1882 році оголосила великий конкурс на кращий історичний твір. І. Франко вирішив узяти участь, а в 1883 р. повість «Захар Беркут» була вже опублікована у журналі.

Повість була написана 1882 року після другого арешту І. Франка — ув’язнення в коломийській тюрмі. Протягом шести тижнів у рідному селі Нагуєвичах Іван Якович вечорами при світлі каганця (у нього не було навіть настільної лампи) писав твір. Факти з історії у творі.

                  У 40-х роках ХІІІ ст. монголо-татарські орди, очолювані внуком Чінгісхана Батиєм, захопивши Київ, прямували через Карпати в Угорщину. Батий вогнем і мечем плюндрував землю Галицької Русі. Горіли села і міста, залиті людською кров’ю. Але руський народ мужньо боронив рідну землю, знищити саму Русь завойовники не змогли.

                  З Галицько-Волинського літопису І. Франко взяв скупі відомості про вторгнення монголо-татарських полчищ у Русь, їхній перехід через Карпати. Там, де бракувало історичних даних, письменник вдавався до легендарного матеріалу, поєднавши його з життєвими реаліями далекого минулого, внаслідок чого народився мистецький твір високого ґатунку.

                  В перекладі, записаному від Михайла Гасинця із Закарпаття, розповідається про один із епізодів боротьби: «Русини підрубали дерева, наклали купи каміння і воду перегородили. Коли татари ішли в той глибокий звор, тоди люди ті підрубали дерева, каміння і воду пустили за одним свистом. То всього почало гучати, стріляти і вибило много татар…»

     Село Тухля, про яке пише І. Франко, існує насправді. Воно розташоване в мальовничій, порослій лісами місцевості недалеко від м. Стрия на Львівщині. Збереглися народні перекази про походження назви села. В одному з переказів його назва пов’язується із загибеллю великої кількості ординців, від яких по всій околиці йшов поганий (тухлий) запах. Але події, описані в повісті, відбулися не там, де тепер розташоване село, а, як стверджує сам автор, «…у стін могутнього Зелеменя» (гора на північному сході від сучасної Тухлі, висота — 1177 м).

Теорія літератури.

 

Історична повість — епічний твір середнього розміру, в якому зображені як історичні події, особи, так і створені письменником художні образи протягом тривалого або важливого за подіями часу…) В повісті є багато архаїзмів і діалектизмів, які надають творові історичного колориту.  

VІ. Незалежна  практика  (10 хв)

Робота над розділами твору ст. 24-35. (розділ 6)

VІІ. Домашня практика  (2 хв)

1.     Прочитати повість «Захар Беркут.

2.     Переглянути фільм «Захар Беркут (за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=sMf-iiOAbc0 )

pdf
Додано
1 травня 2018
Переглядів
1716
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку