Іван Нечуй-Левицький. Життя і творчість письменника як новий імпульс української літератури («Колосальне всеобіймаюче око України» (І.Франко)). «Кайдашева сім’я» – соціально-побуто

Про матеріал
Презентація для проведення дистанційного уроку української літератури на тему: "Іван Нечуй-Левицький. Життя і творчість письменника як новий імпульс української літератури («Колосальне всеобіймаюче око України» (І.Франко)). «Кайдашева сім’я» – соціально-побутова повість-хроніка."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

І. С. Нечуй-Левицький. Життя і творчість письменника як новий імпульс української літератури «Кайдашева сім’я» – соціально-побутова повість-хроніка.

Номер слайду 2

Сьогодні на уроці ми:поглибимо знання про життєвий і творчий шлях І. С. Нечуя-Левицького, розкриємо основні чинники формування його світогляду;дамо чітке визначення місця письменника в розвитку української літератури; прокоментуємо оцінку І. Франком його творчості;розвиватимемо вміння критичного аналізу ідейно-художньої суті творів.

Номер слайду 3

План:1. Життєвий і творчий шлях І. С. Нечуя-Левицького.2. “Кайдашева сім’я” - соціально-побутова повість-хроніка. 3. ТЛ: соціально-побутова повість-хроніка. Перегляд відео “10 клас. Українська література. Іван Нечуй-Левицький. Творчість і життя письменника.“

Номер слайду 4

Асоціації до портрету І. С. Нечуя-Левицького. Етнограф4 Прозаїк1 Драматург2 Публіцист3 Педагог5

Номер слайду 5

Літературний крос. Доповніть незавершені вислови:1. Справжнє ім'я Нечуя-Левицького ...2. Прагнення отримати вищу освіту змусило його вступити до ...3 У семінарії захоплювався ...4. Працював у Богуславському духовному училищі…5. Удосконалює свої знання самотужки…6. Відмовляється від духовної кар’єри й викладача…

Номер слайду 6

Літературний крос. Доповніть незавершені вислови:7. Одночасно з педагогічною діяльністю І. Левицький починає…8. З 1873 року І. Левицький працює у Кишинівській чоловічій гімназії викладачем російської словесності, де очолює…9. Пропагував у Кишиневі українську літературу, попав…10. Йде у відставку й перебирається…11. Останні дні провів…12. Іван Нечуй-Левицький увійшов в історію української літератури як…

Номер слайду 7

Прокоментуйте слова І. Франка про І. С. Нечуя-Левицького“...творець живих типів, ...великий артист зору, ...колосальне всеобіймаюче око... . Те око обхапує не маси, не загальні контури, а одиниці, зате обхапує їх із незрівнянною бистротою і точністю, вміє підхопити відразу їхні характерні риси і передати їх нам із тою випуклістю і свіжістю красок, у якій бачить їх само”.

Номер слайду 8

Теорія літератури: Соціально-побутова повість — це такий художній твір, в якому картини родинного життя й побуту героїв зображені на фоні якихось соціальних подій чи зв’язані з певними суспільними обставинами й пояснюються ними. Знайдіть аргументи, щоб довести тезу: “Кайдашева сім’я” І. С. Нечуя-Левицького - це соціально-побутова повість-хроніка. Знайдіть визначення для поняття повість-хроніка.

Номер слайду 9

Реалізм твору. Повість «Кайдашева сім'я» - яскравий зразок реалістичного твору, адже автор досліджує в ній родинні стосунки, зосереджуючись на морально-етичній проблематиці.

Номер слайду 10

Жанрові особливості Жанрова відповідність твору полягає в тому, що зображення повсякденного життя Кайдашів розгортається в найрізноманітніших побутових виявах, які часто окреслюються у гумористичному плані..

Номер слайду 11

Головна думка. Показ буденних ситуацій, у яких відбувається змізеріння людської душі, зумовлене постійною залежністю людей від матеріальних нестатків. Духовна роз'єднаність зумовлена відсутністю прагнення зрозуміти один одного. Це отруює життя і батьків, і їхніх синів та невісток.

Номер слайду 12

проблема добра і зла  проблема віри в Боги і людської гідності проблема батьків і дітей та сімейних стосунківпроблема виховання і народної мораліПроблематика повісті:

Номер слайду 13

Домашнє завдання: Вивчити матеріал теми з підручника Українська література. Рівень стандарту. Повторне видання. 10 клас. Борзенко, стор. 3 Опрацювати презентацію “І С Нечуй-Левицький_Життя і творчість”Переглянути відео “10 клас. Українська література. Іван Нечуй-Левицький. Творчість і життя письменника. Дати відповіді на запитання тесту “Іван Нечуй-Левицький "Кайдашева сім'я"https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=8385332

pptx
Додано
21 вересня 2023
Переглядів
378
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку