Іван Вагилевич - презентація

Про матеріал
Презентація про Українськго діяча середини XIX століття, Івана Вагилевича. У презентації розказано про нього, його сдобутки та діяння.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Іван Вагилевич. Юність, освіта. Діяння у руській трійціДуховенство. Вплив на розвиток українського суспільства. Результати діянь

Номер слайду 2

Юність, освіта Народився 2 вересня 1811 року в селі Ясень, що на Івано-Франківщині. Закінчив нормальну школу в Бучачі, потім – цісарську-королівську гімназію Станіславова 1829. Після цього він навчався у Львівській духовній семінарії, яку закінчив 1839 року. Під час навчання він брав участь у польських конспіративних організаціях.

Номер слайду 3

Діяння у Руській трійціВагелович був одним з ключових засновників Руської трійці. У ній, разом з іншими членами працював над збиранням фольклору, поширенням освіти, доступних науково-популярних праць, написанням та виданням близьких народові творів. Також подорожував Закарпаттям  де проводив агітацію серед селян, закликаючи їх боротися за свої права. За це його заарештували і заборонили з’являтися на Закарпатті.

Номер слайду 4

Духовенство. Через діяльність у Руській трійці Івана Вагилевича висвятили на священика лише через сім років після того, як він завершив семінарію. 1846-1848 був пастирем у селі Нестаничі. Перший його запис в метричних книгах парафії –  14 листопада 1846, останній – 23 серпня 1848. Сюди він був скерований митрополичою консисторією за сприяння митрополита Левицького. Під час Весни народів Іван самовільно полишив парафію у 1848 році, та поїхав у Львів. Там він почав проповідувати ідею Польско- українського союзу під зверхністью Польщі. Після закінчення весни народів його позбавили духовного сану. Вагилевич почав працювати директором бібліотеки.

Номер слайду 5

Вплив на розвиток Українського суспільства. Вагилевич був одним з зачинателів нової української літератури в Галичині. Він співавтор збірок «Зоря» у 1835 році та «Русалка Дністровая» у 1837 році. Його основна мовознавча праця «Граматика малоруської мови в Галичині» відіграла велику роль. З 1835 року і до кінця життя виступав, в основному, як учений, друкуючи свої цікаві фольклорно-етнографічні та історичні розвідки в українських, чеських і польських виданнях

Номер слайду 6

Результати діянньІван Вагилевич бажав сприяти культурному обміну та співпраці між Україною і Польщею. Про це свідчить його участь у у польських конспіративних організаціях та його перехід на полнофільскі позиції. Вагилевич не отримав безпосередньої вигоди від своєї праці над українською літературою та мовою. Навпаки, його діяльність часто призводила до конфліктів з цензурою та церковними органами. Також його позбавили духовного сану.Іван був відданий розвитку української літератури та мови не через особисту вигоду, а через пристрасть до української культури та бажання підвищити її статус.

pptx
Додано
13 грудня 2023
Переглядів
201
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку