Із циклу «АКТОРСЬКИЙ ТРЕНІНГ» Вправа «ЦИФРА - ГРУПА»

Про матеріал
Із циклу «АКТОРСЬКИЙ ТРЕНІНГ» для керівника театрального колективу(студії, гуртка) Ефективна вправа на зняття затисків, розвиток швидкості реакції та орієнтування в просторі і ситуації.
Перегляд файлу

 

Із циклу «АКТОРСЬКИЙ  ТРЕНІНГ» для керівника театрального колективу(студії, гуртка)

Вправа  «ЦИФРА - ГРУПА»

Ефективна вправа на зняття затисків, розвиток  швидкості  реакції та орієнтування в просторі і ситуації.

План проведення вправи:

  1. Всі розходяться по кімнаті. Починається швидкий спонтанний рух по кімнаті. Головне! Не стикаємося! Поступаємося один одному дорогу. Уникаємо навіть торкання з партнерами!
  2. Педагог називає цифру. Завдання акторів  - в найкоротший термін розбитися на групи, рівні за кількістю учасників названої цифри. Прозвучала цифра «п'ять» - з максимальною швидкістю все розбиваються на п'ятірки, «сім» - по сім учасників у кожній. Ті, хто залишився в неповній групі, теж об'єднуються разом. Головна умова: не можна вибирати собі партнерів. Групи шикуються спонтанно з учасників, що знаходяться в цей момент по сусідству.
  3. Після трьох-чотирьох раундів  обговорюємо, що під час будування були моменти, коли ви  зштовхалися, хапали один одного руками, перетягуючи з групи в групу. Але на сцені теж можуть бути моменти, коли вам доведеться розбитися по групах і таке «штовхання» буде недопустиме. Тож  посилюємо правила: зараз те ж саме завдання ви виконаєте прибравши руки за спину! Той, хто почне користуватися руками при розподілі за групами, призведе до програшу всю свою команду. Ще чотири-п'ять спроб, які ми контролюємо (наскільки всі правильно виконують завдання, його швидкість і точність).
  4.  Оголошуємо останній етап: працювати без рук ви навчилися. Такі вправи  - це своєрідне тренування перед виходом на сцену. Але є ще один недолік.  Ваш шум  під час виконання вправи був схожий на шум реактивного літака. Тепер  спробуємо виконати це завдання в абсолютній тиші. Єдиний засіб зв'язку між вами - це погляд партнера. Нагадую: руками не користуємося, вони за спиною, не розмовляємо і при цьому максимально швидко розбиваємося на групи відповідно названої цифри

P.S. Часто у керівників виникають проблеми розподілу акторів на групи.  Всі починають  групуватися з лідерами і « за ботом» залишаються більш сором’язливі. Подібні проблеми можуть виникнути і в підліткової аудиторії, і навіть в групі дорослих самодіяльних акторів, як наслідок затиску. Тоді, між  учасниками виникає відчуття незручності і ми можемо їх уникнути за допомогою цієї вправи.

Скажімо, для наступного етюду вам необхідно, щоб разом працювали по чотири учасники. Назвіть цифру «чотири» і ви отримаєте необхідні для роботи четвірки. Тепер можете починати пояснення завдання: всі актори приймуть розподіл природньо і суперечок не буде.

З таким же успіхом ви вирішите проблему розподілу великої групи на певну кількість підгруп.

 

 

docx
Додано
8 грудня 2020
Переглядів
267
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку