Календарне планування з української літератури 10 клас

Про матеріал
Календарне планування з української літератури 10 клас за підручником О.В.Слоньовської.
Перегляд файлу

Календарно-тематичне планування уроків української літератури в 10 класі                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

Дата

Тема уроку

 

 1

 

Вступ . Художня література як один із видів мистецтва. Літературний процес. Літературознавство як наука про літературу. Початки літературної творчості. Українська література у світовому.контексті.

 

 

 Тема 1 ( 13 год.)  Вступ

Реалістична українська проза

 2

 

Умови розвитку української літератури в II пол. XIX ст. Діяльність демократичної інтелігенції на ниві просвіти. Новий етап у розвитку реалізму, натуралізму, пізній романтизм

3

 

Основні віхи життя І.С.Нечуя-Левицького. Творчість письменника — новий імпульс української літератури. Загальна характеристика творчості І. С. Нечуя-Левицького

 4

 

І.С.Нечуй-Левицький. «Кайдашева сім'я» — соціально-побутова повість-хроніка. Реалізм твору, вічна актуальність проблеми батьків і дітей. Особливості сюжету й композиції

 5

 

І.С.Нечуй-Левицький. «Кайдашева сім'я». Характеристика персонажів, майстерність змалювання характерів Кайдаша та Кайдашихи, Карпа й Лавріна, Мотрі й Мелашки

 6

 

РЗМ.  №1 Дискусія на тему «Причини й наслідки конфлікту між батьками та дітьми в повісті І.Нечуя-Левицького "Кайдашева сім'я"»

7

 

Традиції народного побуту й моралі, цінності національної етики засобами комічного (гумор, художні тропи). Оцінка «Кайдашевої сім*ї» І. Франком

 8

 

УПЧ.  №1  І.Нечуй-Левицький. Повість «Микола Джеря»

9

 

П.Я.Рудченко — «перший симфоніст української прози» (О. Гончар). Життєвий і творчий шлях письменника. Соціально-психологічний роман «Хіба ревуть воли, як ясла повні?». Історія його створення, співавторство з Іваном Біликом

 10

 

Складність і суперечливість характеру Чіпки — головного героя роману, його еволюція від правдошукача до розбійника. Типове й екстремальне в долі героя

11

 

Люди «соціального дна» в романі «Хіба ревуть воли, як ясла повні?». Роздум над проблемою життєвого вибору персонажів (Чіпки, Грицька, Максима). Жіночі образи в творі (Мотря, Галя)

12

 

Ідейне спрямування твору. Художня майстерність. О.Білецький про місце роману в історії української та зарубіжної психологічної прози. Зіставлення особливостей стилю творів І.Нечуя-Левицького та Панаса Мирного

13

 

 

РЗМ.  №2  Творча робота за романом  Панаса Мирного «Хіба ревуть воли, як ясла повні?

14

 

Контрольна тестова робота №1 (тести). «Вступ.

Реалістична українська проза».

 

 

Тема 2 ( 18 год.)  «Театр корифеїв». Розвиток драматургії і театру.

Титан духу і думки.

 15

 

Українська драматургія та театр 70-90 років XIX століття

16

 

І.Карпенко-Карий — «великий обсерватор життя» (І. Франко)

 17-18

 

Комедія «Мартин Боруля». Прагнення стати дворянином як міф про краще життя. Психологічна переконливість і трагікомічне звучання образу Мартина Борулі. Інші образи в п'єсі

 19

 

Перевірочна тестова робота.

20

 

 

Українська література наприкінці XIX - початку XX ст. Домінуючі особистісні чинники  у  світогляді     людини  на рубежі   віків.   Основні  ознаки  українського модернізму.
ТЛ: модернізм

 21

 

Іван Франко. Життєвий шлях письменника . Багатогранність діяльності в українській культурі, її вплив на культурний і політичний розвиток України.

 22

 

Лірика збірки І.Франка «З вершин і низин». Концепція поступу людства й незламний оптимізм у вірші «Гімн». Символ вічної жіночності, материнства й раси в поезії «Сікстинська мадонна».
ТЛ: сонет

 23-24

 

Поетична збірка І. Франка «Зів’яле листя». Емоційна гама почуттів ліричного героя в поезіях «Ой ти, дівчино, з горіха зерня...», «Чого являєшся мені». Утвердження людських почуттів, ідеалу кохання.
ТЛ: неоромантизм

 25

 

Драматизм людських стосунків, роздуми про безсмертя людини в «Легенді про вічне життя» І. Франка. Взаємне кохання критерій щастя

 26

 

Новела «Сойчине крило» – жіноча доля в новітній інтерпретації.  

27

 

Поема «Мойсей» - одна з вершин творчості І. Франка. Проблематика твору: історичний шлях нації, визначна особистість як її провідник, пробудження національної свідомості, історичної пам'яті. Неоромантичне звучання поеми.

 28

 

Пролог до поеми «Мойсей» - заповіт І. Франка українському народові. Значення творчості І. Франка.
ТЛ: філософська поезія, віршові розміри (повторення)

 29- 30

 

РЗМ.  №3-4  Контрольний класний твір за мистецькою спадщиною І.Франка.

 31

 

 

Контрольна тестова робота № 2(тести). «Титан духу і думки».

32

 

УПЧ  № 2. Бесіда за повістю І.Франка «Перехресні стежки» (або за п'єсою «Украдене щастя»)                                                                                            

 

 

Тема 3.1. ( 12  год). Модерна українська проза

 33

 

 М.Коцюбинський. Життя і творчість. Світ Гуцульщини в повісті   "Тіні забутих предків"

 34

 

 

Єдність буття людини і природи,картини життя і праці гуцулів, відтворення їхнього світогляду і світовідчуття в повісті М.Коцюбинського "Тіні забутих предків".                          

 35

 

Карпатські Ромео і Джульєтта, або вічна тайна кохання. (Образи Івана й Марічки в повісті М.Коцюбинського "Тіні забутих предків"). 

РЗМ.  №5.  Творча робота за повісті М.Коцюбинського "Тіні забутих предків"). 

 36

 

Еволюція художньої свідомості митця: від народництва і реалізму до модернізму. Психологічна   новела   «Intermezzo».   Автобіографічна   основа   новели.   Проблеми душевної рівноваги, повноцінного життя, специфіка творчого процесу.                                                                                            ТЛ: новела, імпресіонізм

 37

 

Психологічно переконливе розкриття внутрішнього стану людини в новелі «Intermezzo».   Символічні образи. Поетика символізму.

 38

 

Ольга   Кобилянська.   Життя   і   творчість   письменника.   Загальна   характеристика творчості

 39

 

Проза О.Кобилянської - найяскравіша модель раннього українського модернізму.

 40

 

Автобіографізм «Іmpromtu phantasie» («Фантазія-експромт»). Становлення особистості, цілеспрямованої  й цілісної натури. Образ ліричної героїні новели-роздуму.

 41

 

Образи нових жінок-інтелектуалок: талановитої піаністки Софії, аристократичної Марти, пристрасної і вольової художниці Ганнусі у «Valse melancolique» («Меланхолійний вальс»).

 

42

 

Роль образу мелодії вальсу у відтворенні внутрішнього світу героїнь. Глибокий психологізм твору як новаторство
О. Кобилянської.

 43

 

УПЧ  № 3  Повість «Земля» - психологічне трактування вічних проблем (людини і землі» злочину і кари).

 44

 

Контрольна  тестова робота №3 ( тести). «Модерна українська проза».

 

 

Тема 3.2. ( 8  год). Модерна українська проза

45

 

Василь Стефаник. Життєпис письменника. Загальна характеристика творчості митця. ТЛ: експресіонізм.

46

 

Новаторство В. Стефаника . Новела «Камінний хрест» - психологічне розкриття теми еміграції. Історична основа твору. Сюжетно-композиційні особливості новели В. Стефаника «Камінний хрест»

 47

 

Драматизм конфлікту, емоційна загостреність зображуваного в новелі. Ідея нерозривної єдності Івана Дідуга з полем, рідною землею. Танець головного героя як символ трагізму й розпачу від прощання з рідним краєм.

 48

 

Володимир Винниченко. Життя і творчість, громадянська й політична діяльність. Загальна характеристика творчості письменника.

49

 

Поєднання реалістичного змалювання дійсності та філософського підтексту (плинність життя, щастя людини, мить - частина вічність) в новелі В. Винниченка «Момент»

50

 

Образ   панни  -  втілення   ідеї  вічної  жіночності   й   раси.   Імпресіонізм   новели В.Винниченка «Момент». Значення художньої спадщини письменника.
ТЛ: неореалізм

51

 

УПЧ  №4 . Бесіда за  твором Б. Грінченка «Каторжна».

52

 

Контрольна  тестова робота №4 (тести). «Модерна українська проза».

 

 

Тема 4.1. ( 10 год.) Образне слово поетичного модернізму.

54

 

 

Альманах «З-над хмар і з долин», угруповання «Молода муза» – зв’язок із зарубіжною літературою, «нова» драма на межі століть.

55

 

Леся Українка. Життєвий і творчий шлях письменниці. Роль родини, культурного оточення й самоосвіти у формуванні світобачення письменниці

 56

 

Неоромантизм як основа естетичної позиції Лесі Українки. Символічність, романтичні образи,прийом контрасту, сильна вольова особистість у вірші «Contra spem spero!» громадянська лірика Лесі Українки ТЛ: неоромантизм

 57

 

Призначення поета й поезії, мужність ліричної героїні, автобіографічні мотиви («Слово, чому ти не твердая криця…»).

58

 

Відданість своїм мріям, наполегливе прагнення до мети («Мріє, не зрадь»). Зображення повені людських почуттів у вірші «Стояла я і слухала весну…»

 59

 

Фольклорно-міфологічна основа сюжету драми-феєрії Лесі Українки «Лісова пісня». Символічність образів Мавки і дядька Лева - уособлення духовності й краси. Мати Лукаша й Килина - антиподи головній героїні Мавці. Поєднання високої духовності й буденного прагматизму в образі Лукаша.

60

 

Природа і людина в драмі феєрії Лесі Українки «Лісова пісня». Неоромантичне утвердження духовно-естетичної сутності людини, її творчих можливостей

 61

 

Конфлікт між буденним життям і високими душі особистості, дійсністю і мрією в драмі-феєрії Лесі Українки «Лісова пісня». Почуття кохання Мавки й Лукаша як розквіт творчих сил людини.

РЗМ.  №6.  Бесіда за повістю І.Франка «Перехресні стежки» (або за п'єсою «Украдене щастя»)                                                                                            

 62

 

РЗМ.  №7.  Контрольний  класний твір за літературною спадщиною Лесі Українки або В. Стефаника)

 63

 

Контрольна тестова робота № 5.  ( тести ) «Образне слово поетичного модернізму».

 

 

Тема 4.2. ( 7 год.) Образне слово поетичного модернізму.

64

 

Микола Вороний. Життя і творчість митця.

 65

 

Єдність раси природи і мистецтва в поезії М. Вороного «Блакитна панна». Жіночій образ у вірші «Інфанта».
ТЛ: символізм(поглиблення знань)

66

 

Олександр Олесь. Життя і творчість , світоглядні переконання митця. Патріотичні почуття в поезії «О слово рідне! Орле сутий! ...»

 67

 

Прагнення гармонії людини і природи. Музичність і звукова виразність у поезіях О.Олеся «3 журбою радість обнялась...», «Чари ночі»

 68

 

Символізм драматичного етюду О.Олеся «По дорозі в Казку». Дорога в казку - символ духовних поривань людини до кращого життя. Проблема вождя і маси у творі. Трагічна суперечність між духовністю, мрією і жорстокістю.            ТЛ: драматичний етюд.

 69

 

Контрольна тестова робота № 6 ( тести). «Образне слово поетичного модернізму».

 70

 

Література рідного краю.
Підсумковий урок

 

doc
Додано
24 серпня 2021
Переглядів
4356
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку