Календарний план з трудового навчання для 4 класу

Про матеріал
Календарний план з трудового начання для 4-го класу укладено відповідно до чинної навчальної програми з трудового навчання для 4-го класу загальноосвітніх навчальних закладів та підручника: Трудове навчання : підруч. для 4-го кл. загальноосвіт. навч. закл. /І.М. Веремійчик, В.П. Тименко. - Київ : Генеза, 2015. Для вчителів початкових класів.
Перегляд файлу

              Трудове навчання

                          (За підручником Веремійчик І. М., Тименко В. П.

«Генеза», 2015)

                             (35 годин – 1 година/тиждень)

з/п

Зміст уроку

Дата

проведення

І  семестр

1

Вступ. Комбінування  природних, штучних та пластичних матеріалів. Ознайомлення з матеріалами, інструментами та правилами безпечної праці.  Послідовність дій під час виготовлення  виробів з природних, штучних та пластичних матеріалів. Практична робота. Виготовлення виробів з природних та пластичних матеріалів (Зайчик із черепашок). Інстр. з  БЖД.

 

 

2

Комбінування  природних, штучних та пластичних матеріалів. Практична робота. Виготовлення виробів з природних та пластичних матеріалів (Червона Шапочка). Інстр. з  БЖД.

 

 

3

Конструювання рухомих моделей із картону та паперу. Загальні відомості про способи виготовлення рухомих моделей із паперу і картону. Матеріали, інструменти та пристосування для виготовлення рухомих моделей. Практична робота. Виготовлення паперових моделей з рухомими деталями («Кумедний крокодил») Інстр. з  БЖД.

 

 

4

Конструювання рухомих моделей з картону та паперу. Практична робота. Виготовлення паперових моделей з рухомими деталями «Веселе мишення» Інстр. з  БЖД.

 

 

5

Сюжетна витинанка. Уявлення про особливості сюжетних витинанок різних регіонів України. Послідовність виготовлення виробів технікою витинанки. Практична робота. Виготовлення композицій технікою витинанки: «Два жадібні ведмедики» Інстр. з  БЖД.

 

 

6

Сюжетна витинанка. Практична робота. Виготовлення композицій силуетів героїв казок, мультфільмів технікою витинанки. Практична робота. Виготовлення композицій технікою витинанки: «Два півники горох молотили» Інстр. з  БЖД.

 

 

7

Сюжетна витинанка. Практична робота. Виготовлення композицій технікою витинанки: «Ангел – охоронець» (оздоблення виробу прикрасою в техніці витинанки. Інстр. з  БЖД.

 

 

8

Виготовлення штучних квітів об’ємної форми. Матеріали, інструменти та пристосування для виготовлення штучних квітів об’ємної форми. Послідовність виготовлення штучних квітів об’ємної форми. Способи кріплення елементів. Практична робота. Виготовлення штучних квітів об’ємної форми з паперу. Інстр. з  БЖД.

 

 

9

Виготовлення штучних квітів об’ємної форми. Практична робота. Виготовлення штучних квітів об’ємної форми: «Квіткова композиція в коробці» Інстр. з  БЖД.

 

 

10

Колаж. Поняття про колаж. Комбінування різноманітних матеріалів для створення композиції-колажу. Матеріали, інструменти та пристосування для виготовлення колажу.

Практична робота. Виготовлення сюжетної композиції-колажу «Пори року» Інстр. з  БЖД.

 

 

11

Колаж. Практична робота. Виготовлення сюжетної композиції-колажу за власним задумом. Інстр. з  БЖД.

 

 

12

Робота з пластичними матеріалами. Пластичні матеріали для виготовлення виробів (пластилін, глина, полімерна глина, солоне тісто). Послідовність виготовлення виробів об’ємної форми з пластиліну.  Практична робота. Виготовлення з пластиліну об’ємних фігур тварин, героїв мультфільмів, казок: «Декоративний півник» Інстр. з  БЖД.

 

 

13

 Робота з пластиліном. Послідовність виготовлення виробів об’ємної форми з пластиліну за власним задумом. Практична робота.  Виготовлення з пластичних матеріалів об’ємних фігур тварин, героїв мультфільмів, казок: Білочка – ласунка» Інстр. з  БЖД.

 

 

14

Робота з пластичними матеріалами.  Виготовлення з пластиліну об’ємних фігур тварин, казкових героїв з творчим доповненням.

 Практична робота.  «Бременські музиканти». Інстр. з  БЖД.

 

 

15

Робота з сучасними штучними матеріалами. Властивості штучних матеріалів: пластик, поролон, синтепон, вата. Інструменти  та пристосування для виготовлення виробів з сучасних штучних матеріалів. Послідовність виготовлення простих виробів із використанням пластику, поролону, синтепону, вати. Практична робота. Аплікація з пінопластових кульок «Зима» Інстр. з  БЖД.

 

 

16

Робота з сучасними штучними матеріалами. Послідовність виготовлення простих виробів із використанням пластику, поролону, синтепону, вати. Практична робота. Конструювання виробів з пластмасової тари «Святковий сувенір».  Інстр. з  БЖД.

 

 

ІІ семестр

17

 Робота з сучасними штучними матеріалами. Послідовність виготовлення простих виробів із використанням пластику, поролону, синтепону, вати.  Практична робота. Виготовлення виробів із сучасних штучних матеріалів «Пінгвін з рибкою». Інстр. з  БЖД.

 

 

18

Робота з сучасними пластичними матеріалами. Послідовність виготовлення виробів із сучасних штучних матеріалів. Практична робота. Виготовлення іграшок з поролону. Інстр. з  БЖД.

 

 

19

 Плетіння. Способи плетіння зі стрічок, товстих ниток, шнурів. Основні прийоми роботи та послідовність виготовлення виробів технікою плетіння. Практична робота.  Виготовлення  закладки, сувенірів  технікою плетіння.  Інстр. з  БЖД.

 

 

20

Плетіння . Основні прийоми роботи та послідовність виготовлення виробів технікою плетіння.  Практична робота.  Виготовлення ляльки-мотанки технікою плетіння. Інстр. з  БЖД.

 

 

21

Вишивання. Оздоблення виробів технікою вишивки. Основні прийоми роботи технікою вишивки. Витягування нитки з основи. Шов «уперед голка». Послідовність виготовлення виробів технікою вишивки.  

Практична робота. Оздоблення серветки  швом «вперед голка».  Інстр. з  БЖД.

 

 

22

Вишивання . Оздоблення виробів технікою вишивки. Шов «назад голка».  Практична робота. Оздоблення серветки  швом «назад голка».  Інстр. з  БЖД.

 

 

23

Об’ємна аплікація з тканини та ґудзиків. Послідовність виготовлення об’ємної аплікації на тканині з використанням ґудзиків. Пришивання ґудзиків на ніжці. Практична робота. Виготовлення об’ємних виробів «Котик на килимку».  Інстр. з  БЖД.

 

 

24

Об’ємна аплікація з тканини та ґудзиків. Послідовність виготовлення об’ємної аплікації на тканині з використанням ґудзиків. Практична робота. Виготовлення м’якої іграшки «Зайчик» (або за вибором учнів). Інстр. з  БЖД.

 

 

25

Об’ємна аплікація з тканини та ґудзиків. Послідовність виготовлення об’ємної аплікації на тканині з використанням ґудзиків. Практична робота. Виготовлення м’якої іграшки. Інстр. з  БЖД.

 

 

26

Плетіння. Способи плетіння зі стрічок , товстих ниток, шнурів. Основні прийоми роботи та послідовність виготовлення виробів технікою плетіння. Практична робота. Виготовлення ляльки з тканини технікою плетіння. Інстр. з  БЖД.

 

 

27

Плетіння. Основні прийоми роботи та послідовність виготовлення виробів технікою плетіння. Практична робота. Виготовлення закладки, сувенірів технікою плетіння.

 

 

28

Дизайн, оформлення та оздоблення виробів. Загальні відомості про дизайн, оформлення та оздоблення виробів. Техніки, матеріали, інструменти та пристосування для оформлення та оздоблення  виробів. Практична робота. Оформлення та оздоблення виробів раніше засвоєними техніками та відомими матеріалами. Інстр. з  БЖД.

 

 

29

Дизайн, оформлення та оздоблення виробів. Практична робота. Оформлення та оздоблення виробів раніше засвоєними техніками та відомими матеріалами. Інстр. з  БЖД.

 

 

30

Самообслуговування. Оздоблення одягу та взуття. Техніки, матеріали, інструменти та пристосування для оздоблення одягу та взуття. Практична робота. Оздоблення макетів моделей (шаблонів) одягу та взуття з  картону раніше освоєними техніками. Інстр. з  БЖД.

 

 

31

Пап’є-маше. Ознайомлення з технікою пап’є-маше. Матеріали, інструменти та пристосування для виготовлення виробу технікою пап’є-маше.  Послідовність виготовлення виробів технікою пап’є-маше. Практична робота. Виготовлення (парно) декоративної тарілочки, чашки, вази,  тощо. Інстр. з  БЖД.

 

 

32

Пап’є-маше. Ознайомлення з технікою пап’є-маше. Матеріали, інструменти та пристосування для виготовлення виробу технікою пап’є-маше.  Послідовність виготовлення виробів технікою пап’є-маше. Практична робота. Виготовлення (парно) декоративної тарілочки, чашки, вази,  тощо. Інстр. з  БЖД.

 

 

33

Пап’є-маше. Послідовність виготовлення виробів технікою пап’є-маше.  Практична робота. Виготовлення декоративної маски. Інстр. з  БЖД.

 

 

34

 

Пап’є-маше. Послідовність виготовлення виробів технікою пап’є-маше.  Практична робота. Виготовлення декоративної маски. Інстр. з  БЖД.

 

 

35

Екскурсія. Екскурсія на виробництво. Ознайомлення з різними видами людської діяльності та професіями, з  загальними правилами безпеки життя, обладнанням, організацією праці, готовими виробами. Інстр. з  БЖД.

 

 

 

 

docx
Додано
29 березня 2020
Переглядів
4285
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку