Календарно - тематичне планування

Про матеріал
Календарно - тематичне планування "Технології" 5 кл. НУШ За модульною програмою Терещук.
Перегляд файлу

Календарно-тематичне планування «Технології» для 5 класу НУШ  (автори: А Терещук,О.Абрамова, В. Гащак, Н. Павич.) ІІ семестр.

уроку

дата

Тема

Примітки

Проєкт  «Настільна гра» (8 год.)

Продукт проєктно-технологічної діяльності: гра «Хрестики-нулики».

Технологія виготовлення виробу - технологія обробки деревинних матеріалів ручним способом. Пропоновані технології: технологія обробки нетканих матеріалів ручним способом, технологія обробки природних матеріалів.

Орієнтовний перелік об’єктів проєктування:геоборд (різні модифікації), танграм (різні модифікації), доміно (різні модифікації), шашки, деталі конструктора тощо.

37

 

Тема 1. Вибір об’єкту проєктування (1 год.).

Гра як вид діяльності.

Настільні ігри, їх різновид. Особливості настільних ігор.

 

38

 

Тема 2. Технічне та художнє конструювання (1 год.).

Особливості конструкції та виготовлення.

Основні вимоги (критерії) до об’єкту проєктування. Функціональність та естетичність виробу.

Графічні зображення у проєктуванні виробів. Поняття про лінії, розміри.

Правила побудови зображень на одну площину проєкцій.

 

39

 

Тема 3.  Конструкційні матеріали та їх вибір (1 год.).

Добір матеріалів залежно від їх властивостей. Взаємозамінність матеріалів. Конструювання виробів з різних матеріалів (деревинних, текстильних тощо). Допоміжні матеріали.

 

40

 

Тема 4. Виконання технологічних операцій по виготовленню виробу (4год.). Способи обробки конструкційних матеріалів відповідно до обраного матеріалу (розмічання, свердління, випилювання, шліфування, оздоблення; зшивання ручним способом; склеювання; тощо).

Інструменти та пристосування.

 

41

 

Технологічна послідовність виготовлення виробу з дотриманням правил безпечної праці.

 

42

 

Технологічна послідовність виготовлення виробу з дотриманням правил безпечної праці.

Точність обробки деталі.

 

43

 

Компонування основних частин виробу (моделі).

Вимоги до оздоблення виробів з різних матеріалів.

 

44

 

Тема 5. Презентація та захист творчих робіт (1 год.).

Аналіз якості виконання технологічних операцій. Усунення недоліків.

 

Проєкт «Предмети інтер’єру» (10 год.).1-2 продукти.

Продукт проєктно-технологічної діяльності: сувенір-скульптура.

Технологія виготовлення виробу - технологія  обробки дроту.

Пропоновані технології: технологія виготовлення виробів з бісеру на дротяній основі, технологія «ганутель», технологія wirewrap.

Орієнтовний перелік об’єктів проєктування:сувенір, прикраса, панно, предмет інтер’єру, декоративні квіти, декоративнатарілка, рамка для фото.

 

45

 

Тема 1. Вибір об’єкту проєктування (1 год.).

Ідея, пропозиція, модель-аналог, обробка інформації, методи творчого пошуку.

 

46

 

Тема 2. Формування критеріїв до виробу (1 год.). 

Основні вимоги (критерії) до об’єктів проєктування. Залежність визначення (формування) критеріїв виробу від його конструкції, конструкційного матеріалу, техніки виконання.

 

 

47

 

 

Тема 3. Технічне (художнє) конструювання (1 год.).

Конструкція, контурне зображення, композиція.

Орнаменти (зооморфний, антропоморфний, предметний), силует.

 

 

 

 

Методи проєктування (фантазування, біоформ, комбінування).

 

48

 

Тема 4. Конструкційні матеріали та їх вибір (1 год.).

Дріт. Сфера застосування дроту (на виробництві, в побуті тощо), потреба, попит. Синельний дріт, його застосування.

Виробництво дроту (способи виготовлення), волок, оправка, види дроту, профіль дроту, властивості дроту (міцність, пружність, гнучкість).

 

49

 

Тема 5. Техніки виготовлення виробів з дроту(1 год.).

Техніка ганутель, бісероплетіння на дротяній основі, техніка -wirewrap (кручення).

Інструменти та пристосування для обробки дроту.

Технологія обробки дроту, деревини, тканих і нетканих матеріалів ручним способом.

 

50

 

Тема 6. Виконання технологічних операцій по виготовленню виробу (3 год.).

Організація робочого місця.

Підготовчі операції (вирівнювання,правлення дроту). Розмічання (лінійне розмічання),прийоми нанесення розмітки, припуск,визначення довжини розгортки дроту для деталей складної форми.

 

51

 

Різання дроту, способи гнуття дроту, пристосування для гнуття дроту.

 

52

 

Опоряджувальні роботи з дротом. Правила безпечної роботи з дротом.

 

53

 

Тема 7. Презентація та захист творчих робіт (2 год.).

Витрати, собівартість, вартість. Визначення вартості товару.

Можливості реалізації проєктного виробу (соціальна акція, благодійність, ярмарок, виставка-продаж, інтернет-мережа тощо). Реклама, види реклами.

 

54

 

Презентація проєктованого виробу.

.

Еко-проєкт: «Від відходів до доходів» (10 год.) 1-2 продукти.

Продукт проєктно-технологічної діяльності: органайзер.

Технологія виготовлення виробу –  технологія апсайклінгу.

Пропоновані технології: технології обробки вторинних матеріалів для виготовлення нових виробів,технологія обробки текстильних матеріалів ручним способом, технологія обробки деревинних матеріалів (фанери, ДВП).

Орієнтовний перелік об’єктів проєктування:обкладинка для зошита, блокнота; декоративна пляшкаваза;тематична підвіска, декоративні квіти; новорічна та різдвяна іграшка тощо.

55

 

Тема 1. Екологія проєкту, його вплив на навколишнє середовище (1 год.).

Екологія, екосистема, природнє середовище, навколишнє середовище.

Екологічні проблеми регіону. Вплив технологій на навколишнє середовище.

Технології утилізації відходів.

Технології вторинної переробки конструкційних матеріалів.

 

56

 

Тема 2. Вибір об’єкту проєктування. Технологія апсайклінгу (1 год.).

Перетворення неорганічних відходів, залишків матеріалів на корисні речі. Переробка та вторинне використання конструкційних матеріалів, виробів із пластика, побутових речей тощо.

Конструкція виробу. Вимоги до конструкції виробу (зручність у використанні, оригінальність форми, міцність тощо).

 

57

 

Тема 3. Конструювання виробу (2 год.).

Конструювання,технічне конструювання, художнє конструювання,  технічний опис.

 

58

 

Конструювання,технічне конструювання, художнє конструювання,  технічний опис.

 

59

 

Тема 4. Конструкційні матеріали та їх вибір (1 год.).

Конструкційні матеріали з вторинної сировини, їх особливості.

Послідовність виконання технологічних операцій відповідно до обраної технології.

 

60

 

Тема 5. Виконання технологічних операцій по виготовленню виробу (3год.). Розгортка, повна розгортка виробу, розмітка, базова лінія, циліндр, правильна чотирикутна призма, довжина кола, радіус, діаметр.

 

61

 

Виконання технологічних операцій по виготовленню виробу. Розгортка, повна розгортка виробу, розмітка, базова лінія, циліндр, правильна чотирикутна призма, довжина кола, радіус, діаметр.

 

62

 

Способи з’єднання деталей з різних конструкційних матеріалів.

 

63

 

Тема 6. Оздоблення виробу(1 год.).

Техніки оздоблення виробів. Декор, декорування.

 

64

 

Тема 7. Контроль якості виробу. Презентація та захист творчих робіт (1 год.)

Аналіз діючої конструкції: випробування, внесення змін у конструкцію моделі та ескіз виробу. Витрати, собівартість.

Демонстрація результатів проєктно-технологічної діяльності.

 

Проєкт «Я споживач» (6 год.).

Продукт проєктної діяльності:лепбук «Йдемо на пікнік».

Технології основні -технологія придбання продуктів харчування та інших товарів, технологія формування культури споживання.

Пропоновані технології: технологія придбання продуктів харчування та інших товарів, технологія формування культури споживання, технологія безпечного користування електроприладами, технологія приготування їжі.

Пропоновані продукти проєктної діяльності:меню для пікніка, авторська етикетка, авторська упаковка, відтиск-логотип для упаковки/ етикетки, мій збір для чаю, цукати тощо.

65

 

Тема 1. Культура харчування (2 год.) Основи раціонального харчування.

Споживчі переваги продуктів харчування. Поняття «Снек» («Snack»). 

 

66

 

Етикетки на товарах.

Вимоги до харчових продуктів. Харчові добавки та їх класифікація. Моє харчування.

 

67

 

Тема 2. Мережа торгових точок продажу продуктів харчування (2 год.).

Інтернет-магазини продажу продуктів харчування, доставка їжі.

Маркування товарів (продуктів харчування), у т.ч. екологічні.

 

68

 

Споживчий кошик продуктів харчування.

Пакування продуктів. Типи упакувань продуктів харчування.

Сортування відходів, їх подальша переробка, утилізація.

 

69

 

Тема 3. Зберігання продуктів (2 год.).

Термін зберігання продуктів. Тара для зберігання продуктів.

 

70

 

Холодильне обладнання для зберігання харчових продуктів. Види холодильників, морозильних камер тощо та інструкції до них.

 

 

pdf
Пов’язані теми
Технології, Інші матеріали
Додано
14 лютого 2023
Переглядів
730
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку