Призначення стругання: Після розпилювання заготовки мають ризики, шорсткості, покоробленність. Усі ці дефекти усувають струганням. Крім того, при струганні заготовкам надають потрібну форму.
Номер слайду 3
обробка деревини до потрібного розміру і утворення на ній рівних і гладких поверхонь операція різання деревини ножами, при якій траєкторією різання є пряма, що збігається з напрямком робочого руху. стругають деревину ручним або механізованим інструментом
Номер слайду 4
Види стругання за якістю поверхні: 1. Грубе - інструмент шерхебель, який може зняти стружку до 3 мм; на поверхні залишаються помітні борозна; 2. Середнє - інструмент одинарний рубанок який знімає стружку 0,5 - 1,0 мм, поверхня не достатньо гладенька та рівна; 3. Чистове - інструмент подвійний рубанок (зі стружколамачем) або фуганок (напівфуганок), поверхня достатньо гладенька та рівна. Якісну поверхню заготовки можна отримати почергово виконуючи стругання вказаними інструментами.
Номер слайду 5
Технологія стругання включає в себе наступні робочі операції: 1. Підготовка матеріалу - визначення напряму волокон, закріплення заготовки до верстака. 2. Підготовка рубанка - розбирання, заточування ножа, закріплення ножа з певною величиною виступу за підошву колодки залежно від вимог до якості оброблюваної поверхні. 3. Техніка стругання - вздовж, впоперек, під кутом відносно волокон, стругання торців. 4 Контроль якості стругання - за допомогою лінійки, кутника, двох рейок "на око" та за допомогою шаблонів.
Номер слайду 6
Номер слайду 7
Шерхебель а - загальний вид, б-шерхебельний ніж служить для первісного грубого стругання деревини. Після стругання шерхебелем поверхня деревини виходить нерівної, зі слідами поглиблень у вигляді жолобків. Це викликане тим, що лезо ножа має овальну форму. При роботі ніж випускають до 3 мм. «Шерхебель» - слово німецького походження, що означає «струг для грубого зрізання»
Рубанок з одиночним ножем застосовують для первинного стругання деревини й для стругання її після обробки шерхебелем; з подвійним ножем використовується для чистового стругання деревини, ним можна також застругувати торці; на відміну від рубанка з одиночним ножем він має крім ножа стружколамач, яким надломлюється стружка.
Металеві рубанки: а - шерхебель, б - рубанок з одиночним ножем, в - рубанок з подвійним ножем; 1 - корпус, 2 – ріг-рукоятка, 3 - гвинт, 4 - ніж, 5 - ручка, 6 - притиск, 7 - підстава під ніж
Номер слайду 12
Фуганок служить для остаточного чистового стругання, вирівнювання більших поверхонь і прифугування окремих деталей. Він довше рубанка майже в три рази, що дозволяє стругати довгі поверхні. Ніж фуганка має довжину 200 мм, ширину 65 мм. Більш короткі заготовки стругають напівфуганком, який має корпус довжиною 530 мм, ніж шириною 50 мм і довжиною 180 мм. a - загальний вид, 6 – ніж (залізко) фуганка; 1 - пробка, 2 - ручка Фуганок
Номер слайду 13
Налагодження рубанка
Номер слайду 14
Заточення ножів для рубанків
Номер слайду 15
Кріплення заготовки Перед роботою оглядають оброблювану заготовку й у випадку її придатності закріплюють на верстаті так, щоб напрямок волокон збігся з напрямком стругання. Потім треба стати до верстата напівоберту, поставивши ліву ногу уздовж верстата злегка вперед, а праву відповідно лівої ноги під кутом 70°. При такому положенні ніг і невеликому нахилі корпуса вперед працювати більш зручно. Стругати потрібно рухом рук у повний розмах, рівномірно натискаючи на корпус інструмента. Правою рукою тримають хвостову частину, лівої – ріг.
Номер слайду 16
Прийоми роботи рубанком При струганні рубанком злегка натискають лівою рукою на передню частину, правої - на задню частину, а перед закінченням стругання, тобто наприкінці оброблюваної заготовки, слід більше натискати правою рукою, щоб не "завалити" кінець заготовки
Номер слайду 17
Прийоми перевірки якості стругання: а - косинцем по довжині бруска, б - косинцем по торцю, в - "на око" проти світла
Номер слайду 18
Електричні ручні інструменти для стругання
Номер слайду 19
При ручному струганні деревини слід дотримуватись таких правил безпеки праці: 1. Оброблювальний інструмент слід міцно закріплювати у верстак або інший пристрій. 2. Не слід класти інструмент лезом догори, до себе. 3. Всі інструменти мають бути добре загострені. 4. Заточувати інструмент на точилі можна лише в захисних окулярах. Заточувальний інструмент надійно закріплювати. 5. Наждачний круг і різальні інструменти мають бути закритими захисними кожухами. 6. Інструмент необхідно зберігати в спеціально відведених місцях. 7. Не можна залишати інструмент на краю верстака, настилу. 8. При вибиванні ножа рубанка необхідно підтримувати його великим пальцем. 9. Прибирати стружку з боку підошви рубанка забороняється. 10. Під час стругання не допускається, щоб перед оброблюваною деталлю знаходився інструмент чи побічний матеріал.