№ З/п |
Дата/клас |
Тема уроку та зміст |
|||
7-А |
7-Б |
7-В |
7-Г |
||
Основи проектування,матеріалознавство та технології обробки. Об’єкт проектної діяльності: Підставка під горнятко(8 год) Основна технологія: Технологія виготовлення в’язаних виробів гачком Додаткова технологія: Технологія виготовлення виробів з бісеру. |
|||||
1 |
|
|
|
|
Повторення правил внутрішнього розпорядку і ПТБ в шкільній майстерні. В’язання гачком як вид декоративно-ужиткового мистецтва. Короткі історичні відомості про в’язання гачком. Види виробів.
|
2 |
|
|
|
|
Ознайомити з матеріалами ,інструменти та пристосування для в’язання. Будова голка. Вибір гачків і пряжі(ниток). Короткі відомості про волокна тваринного походження(шовк, шерсть), способи їх отримання та використання. П/р. ІБЖД Добір гачків і ниток (пряжі)для в’язання. |
3 |
|
|
|
|
Прийоми роботи гачком. Основні елементи в’язання гачком: початкова петля, повітряна петля,ланцюжок. П/р. ІБЖД Вправи на виконання елементів. |
4 |
|
|
|
|
Основні елементи в’язання гачком стовпчик, стовпчик із накидом та їх умовні позначення на схемах для в’язання. П/р. ІБЖД Вправи на виконання елементів. |
5 |
|
|
|
|
Методи проектування: метод фокальних об’єктів. Вибір виробу для виготовлення. Робота з інформаційними джерелами. Пошук найкращих ознак у виробах-аналогах. Створення ескізного малюнка виробу. П/р. ІБЖД Вибір нескладного виробу для виготовлення. Створення ескізного малюнка виробу з використанням елементів фокальних об’єктів. |
6 |
|
|
|
|
Вибір пряжі(ниток) для виготовлення виробу, схеми для в’язання, інструментів. П/р. ІБЖД виготовлення нескладного в’язаного виробу. |
7 |
|
|
|
|
Виготовлення в’язаного виробу П/р. ІБЖД виготовлення в’язаного виробу. |
8 |
|
|
|
|
Ознайомити з видами виробів, в’язаних гачком. П/р. ІБЖД Оздоблення виготовленого виробу. |
9 |
|
|
|
|
Остаточна обробка в’язаного виробу. Догляд за в’язаними виробами із натуральних матеріалів(прання, підкрохмалювання, сушіння, прасування) П/р. ІБЖД Остаточна обробка виробу. Контроль якості виробу. Аналіз результатів роботи, визначення орієнтовної вартості виробу. Презентація виготовленоготвиробу. |
Об’єкти проектної діяльності: Текстильні квіти(6 год) Основні технології: Технологія оздоблення одягу Додаткова технологія: Технологія вишивання шовковими стрічками |
|||||
10 |
|
|
|
|
Ознайомити з видами та способами оздобленням одягу. Технологія виконання оздоблювальних елементів (жабо, кокіл’є, банти, канти, оборки, буфи тощо). П/р. ІБЖД Виконання квітів з воланів, оборок. |
11 |
|
|
|
|
Ознайомити з технологією оздоблення виробів ручними швами, вишивкою, бісером, штучними квітами, плетеними елементами, макраме
|
12 |
|
|
|
|
Вибір виробу із застосуванням методу флкальних об’єктів. П/р. ІБЖД створення ескізу. Добір матеріалів, інструментів . Визначення необхідних кількості матеріалів. |
13 |
|
|
|
|
П/р ІБЖД Виготовлення нескладного виробу. |
14 |
|
|
|
|
П/р ІБЖД Виготовлення в’язаного виробу. |
15 |
|
|
|
|
Оздоблення виготовленого виробу. Остаточна обробка виробу.. Презентація готових виробів. |
Технологія побутової діяльності та самообслуговування(1 год) Об’єкт пректно-технологічної діяльності: Малярні роботи у побуті власними руками Основна технологія: Технологія малярних робіт |
|||||
16 |
|
|
|
|
Ознайомити з малярними роботами. Матеріали та інструменти для малярних робіт. Технологія виконання малярних робіт |
Основи проектування, матеріалознавство та технології обробки. Об’єкт проектної діяльності: Технологія одягу для кухні(11 год) Основна технологія: Технологія виготовлення швейних виробів машинним способом Додаткова технологія: Технологія виготовлення швейних виробів ручним способом. |
|||||
17 |
|
|
|
|
Ознайомити з видами поясних виробів та їх методом П/р ІБЖД Створення ескізу виробу. |
18 |
|
|
|
|
Ознайомити з технічним конструюванням. Зняття мірок. П/р. ІБЖД Побудова креслення виробу. |
19 |
|
|
|
|
Ознайомити з моделюванням швейного виробу П/р. ІБЖД Виготовлення викрійки (лекала)нескладного виробу |
20 |
|
|
|
|
Ознайомити з розрахунком кількості тканини. Правила розкрою П/р. ІБЖД Розкрій виробу |
21 |
|
|
|
|
Ознайомити з будовою швейної машини. Механізму перетворення та передачі руху. Тренувальні вправи на швейній машині. П/р. ІБЖД Технологія виконання накладного і настрочного швів. |
22 |
|
|
|
|
Ознайомити з складаннями послідовності виготовлення виробу. П/р. ІБЖД Підготовка деталей крою до обробки. |
23 |
|
|
|
|
Ознайомити з виконанням технологічних операцій. П/р. ІБЖД Обробка пояса та бретелі. |
24 |
|
|
|
|
Ознайомити з виконанням технологічних операцій. П/р. ІБЖД Обробка основних деталей |
25 |
|
|
|
|
Ознайомити з виконанням технологічних операцій. П/р. ІБЖД Монтаж виробу |
26 |
|
|
|
|
Ознайомити з остаточною обробкою виробу. П/р. ІБЖД Захист проекту. |
Об’єкт проектно-технологічної діяльності: Технологія одягу для кухні(11 год) Основна технологія: Технологія виготовлення вишитих виробів(мережки, гладь, хрестик) |
|||||
27 |
|
|
|
|
Ознайомити з традиційними видами рукоділля і декоративно –ужиткового мистецтва. Вишивка як традиційний вид декоративно –ужиткового мистецтва. Види вишитих виробів. П/р. ІБЖД Вибір виробу, візерунки та видів швів для вишивання виробу. |
28 |
|
|
|
|
Вишивальні шви та їх види. Прозорі(мережки: «одинарний прутик», «подвійний прутик», «роздільний прутик». П/р. ІБЖД Вправи з виконанням швів |
29 |
|
|
|
|
Ознайомити з послідовністю виконання вишивальних швів: «хрестик». Ознайомлення з професією «вишивальник» ручної і машинної вишивки. П/р. ІБЖД Вправи з виконанням швів. |
30 |
|
|
|
|
Визначення місця розташування візерункуна виробі(розмічання). Економне використання тканини. Способи перенесення візерунку для вишивання на тканину. П/р. ІБЖД Вишивання не складного виробу дібраними швами |
31 |
|
|
|
|
Виготовлення та оздоблення виробу. П/р. ІБЖД Вишивання виробу. |
32 |
|
|
|
|
Ознайомити з виготовлення та оздоблення виробу. П/р. ІБЖД Вишивання виробу. |
33 |
|
|
|
|
Ознайомити з остаточною обробкою виробу. Догляд за вишитими виробами(прання, підкрохмалювання). |
Технологія побутової діяльності та самообслуговування (2 год) Об’єкт проектно-технологічної діяльності: Я – споживач Основна технологія: Технологія придбання продуктів харчування та інших товарів |
|||||
34 |
|
|
|
|
Ознайомити з маркуванням споживчих товарів, призначення етикетки на товарах. Екологічні символи. Стандарт якості й безпеки. |
35 |
|
|
|
|
Урок-аукціон |