Календарно-обрядові пісні. Пісні весняного циклу

Про матеріал
Презентація створена як демонстраційний матеріал до уроку української літератури у 6 класі при вивченні теми "Календарно-обрядові пісні. Пісні весняного циклу".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Календарно -обрядові пісні. Пісні весняного циклу. Вакуленко Світлана Анатоліївна

Номер слайду 2

До весняного циклу календарно-обрядових пісень належать веснянки. Веснянки — закличні пісні. Ними закликають весну, прославляють її прихід і оспівують воскреслу природу, висловлюючи сподівання на добрий урожай.

Номер слайду 3

У ті далекі часи, коли виник цей жанр пісень, люди сприймали прихід весни як боротьбу двох сил — холоду й тепла. Для того щоб допомогти весні подолати зиму, вони топили в річці солом’яне опудало зими або спалювали його, носили зображення сонця й водили хороводи. Різновидом веснянок є гаївки, які виконують тільки під час Великодніх свят.

Номер слайду 4

І веснянки, і гаївки — пісні переважно дівочі, рідко допускаються до участі в іграх хлопці. Зазвичай вони тільки приглядаються до гри, прислухаються до співу й час від часу, спровоковані насмішками дівчат, уриваються в юрбу й на хвилину переривають забаву.

Номер слайду 5

Веснянки завжди сповнені світлих надій. Радісний настрій якнайкраще виражають пестливі слова, яких у веснянках особливо багато, а також поетичні звертання, вигуки, повтори. Основні особливості веснянок:✵ закличність;✵ оспівування пробудженої природи;✵ висловлювання надій на добрий урожай та приплід худоби;✵ вираження радісного настрою.

Номер слайду 6

Прослуховування аудіозапису пісні «Ой весна, весна — днем красна». Тема: зображення того, як пробуджується природа; розповідь про буяння трав, сподівання на щедрий урожай; вираження радісного настрою з приводу настання весни.Ідея: уславлення необхідності приходу весни, її очікування. Основна думка: весна — щедра пора року, коли все воскресає; вона є символом сподівання на добробут. Композиція: веснянка побудована у формі діалогу. Сформульовані запитання до весни, на які вона дає вичерпні відповіді.

Номер слайду 7

Опрацювання веснянки за питаннями.— У якій формі побудовано твір?— Як ви розумієте звертання «Весна — днем красна» ?— Прочитайте уривок пісні, де розповідається про дарунки, які принесла весна.— Чи є у творі художні засоби?— Випишіть пестливі слова. Поясніть їх роль.— Визначте постійні епітети. Яку картину весни вони створюють?— Відшукайте анафору, рефрен.— Яка головна думка пісні?— Доведіть, що «Ой весна, весна — днем красна» — веснянка. Ой весна, весна – днем красиа»

Номер слайду 8

«Ой весна, весна — днем красна» аналіз. Жанр – веснянка. Тема: зображення приходу весни, без якої не буде літа, а значить, і тепла, врожаю.Ідея: уславлення необхідності приходу весни, її бажаного очікування. Основна думка: весна — пора року, коли все у природі оновлюється, оживає; саме вона є сподіванням людей на добрий урожай, приплід худоби, достаток

Номер слайду 9

Композиція: поезія побудована у формі діалогу. Формулюється двічі питання: «Що ж ти, весно, принесла?», на яке подаються докладні відповіді.

Номер слайду 10

Художні засоби:епітети – зеленую травицю, холодную водицю, запашненьке зіллячко, весно красна, рожевую квіточку,пестливі слова – літечко, квіточку, житечко, зіллячко, ягнятко, телятко. Для підсилення емоційності, ніжності.персоніфікація: «…що ж ти, весно, принесла? … Принесла я вам …». У назві пісні «Ой весна, весна — днем красна» використано персоніфікацію

Номер слайду 11

“Ой кувала зозуленька” Жанр – веснянка. Тема: зображення тривалого часу кукування зозулі (неділя, понеділок, вівторок,..).Ідея: прохання людей до зозулі, щоб вона якомога більше їм накувала. Основна думка: Співай, співай, товаришко,Бо вже не будемо,Та не знаєм, товаришко,Чи на рік діждемо.

Номер слайду 12

Ліричний герой: Молода дівчина, майбутня наречена. Настрій веснянки. Життєрадісний, насмішкуватий.

Номер слайду 13

Символ: Зозуля виступає символом довгого гарного життя, бо накує багато літ. У веснянці «Ой кувала зозуленька» пташку багато разів просять співати, адже – це відома зозуля, яка за повір’ям вміє «накувати» багато літ життя.

Номер слайду 14

“А в кривого танця” слова і музика – народні.  Кривий танець — найпоширеніший при гаївках і веснянках. Ведучи його, дівчата співають найрізноманітніші весінні пісні. Четверо дівчат стають або сідають на певній віддалі одна від одної, творячи чотирикутник; інші ж, узявшися за руки, в’ються шнуром поміж ними, виробляючи різні фігури й співаючи.

Номер слайду 15

Жанр – веснянка. Цикл – весняний. Тема: відображення танцю, який символізує неминучий прихід весни, а значить, і зміни у природі, в людському побуті.Ідея: уславлення мудрості, спостережливості людей за змінами в природі у весняний період. Основна думка: хороводи та співи — бажання людей прискорити прихід весни.

Номер слайду 16

Художні засоби: Епітети: кривого танця, вулиця широкая, трава невисокая, великими ножищами, подертими постоликами,  вулиця вузенькая, трава зелененькая, маленькими ноженьками, червоними чобітками, золотими підківками. Паралелізм: «Ой вулиця та й вузенькая, Чого трава зелененькая?», «Ой вулиця та й широкая, Чого трава невисокая..». Пестливо-зменшувальні слова: ноженьками, чобітками, підківками. Риторичні вигуки: «А в кривого танця Та не виведем кінця!». Риторичні запитання: «Чого трава невисокая?», «Чого трава зелененькая?».

Номер слайду 17

Кваша — страва, подібна до киселю. Нецьки (діал.) — ночви. Шварґотати — говорити швидко й нерозбірливо. Зауважте!Поетичним творам, зокрема й народним пісням, властивий прийом повтору, або рефрену. Це — повторення групи слів, рядка чи кількох віршових рядків. У піснях повтор (рефрен) ще називають приспівом. Словникова робота

Номер слайду 18

Пісенна вікторина За цитатами назвіть різновиди календарно-обрядових пісень. 1. Золотії серпики бряжчали, Поки сього жита дожали. Тепер вже не будуть бряжчати, А будуть в коморі лежати. 2. А ми кривому танцю Не виведемо кінця, Його треба вивести, Як віночок плести. 3. Вийди, вийди, господарю, проти нас, Несем тобі вінчика в Божий час. Ой не гордуй, господарю, не гордуй, За вінчика червінчика наготуй.

Номер слайду 19

4. Вийди, вийди, газдо, з хати, Бо я маю щось сказати: По оборі Господь ходить, Ходить, ходить, дзвінком дзвонить! 5. Якби мені не часник, Полин та холодна м’ята, То тут була б моя хата! 6. Ой пущу віночок На биструю воду. На щастя, на долю, На милого вроду.

Номер слайду 20

Перевір себе!ВІДПОВІДІ: 1 – жниварська (обжинкова), 2 – веснянка, 3 – жниварська (обжинкова), 4 – колядка, 5 – русальна, 6 – купальська.

Номер слайду 21

Дякую за роботу на уроці!Мирного неба!

pptx
Додано
19 вересня 2022
Переглядів
5662
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку